A természetes energiaforrás magja


Hirdetés


A chia-mag (spanyol- vagy azték zsálya) magva,  már a középkorban ismert és közkedvelt táplálék volt Közép- és Dél-Amerikában. A chia szó indián eredetű, olajosat jelent, a Maja nyelvben a “chia” szó erőt, energiát jelentett, azt tartották, hogy a futáraik egész nap képesek voltak futni egy marék chia maggal.

A chia magot még az aranynál is többre becsülték, főleg az orvostudományban.
Teljes értékű fehérjeforrás. Valójában kétszer-háromszor annyi proteint tartalmaz, mint más magok.

chia

Az árvacsalánfélék családjába tartozó növény eredetileg a trópusokon terem. Évelő növény, szára 1 m magasra is megnő. Levelei keresztben átellenesek, 4-8 cm hosszúak. Virága fehér, vagy bíborszínű, álfüzérben álló. Termése ún. hasadótermés. Magva 1 mm körüli, barnás-szürkés, kissé olajos küllemű.

Számos jótékony hatása bizonyított

-A chia-mag teljes értékű fehérjeforrás. Valójában kétszer-háromszor annyi proteint tartalmaz, mint más magok.

-Kitűnő rostforrás. Remek vastagbél tisztító. Ténylegesen kipucolja az emésztőrendszert, így több értékes tápanyagot tud felszívni a szervezet, míg a hulladék kikerül az emésztőrendszerből.

-Ez egy szuper-élelmiszer (superfood) cukorbetegek számára is, mivel segít stabilizálni a vércukorszintet.

-A chia maggal könnyebb a fogyás is, mivel az élelmiszer ízének megváltoztatása nélkül juttat több tápanyagot a szervezetbe. Mivel a szénhidrátok felszívódását lassítja, ezért hamar úgy érezheti, hogy megtelt. A magok kitisztítják a régi “szemetet” a belekből, így méregtelenítve fogyhat.

Javítja a fizikai állóképességet, segít megőrizni a szervezet hidratáltságát és a kiegyensúlyozott elektrolitokat, így tökéletes étel sportolók számára is.

-Ezek az apró magvak tele vannak kalciummal, tartalmaznak még bórt, ez egy olyan nyomelem, amely segít a kalciumot beépíteni a csontokba.

-Ez a szuper mag rengeteg antioxidánst tartalmaz, 3-szor annyit, mint az áfonya. Nem csak segít a betegségekkel szembeni harcban, de nem ürül ki olyan hamar a szervezetből, mint például a len.

-A chia magja 3-szor több vasat tartalmaz, mint a spenót, amelyre  nagy szükség van ahhoz, hogy az oxigén a tüdőből a szervekbe és izmokba jusson.

Rendkívül sok omega-3 és omega-6 telítetlen zsírsavat tartalmaz. Mindkettő elengedhetetlen az agyműködéséhez, a depresszió visszafordításához és az általános jó egészségi állapothoz.

chiamag1

A chia eredményesen alkalmazható

Pajzsmirigy problémák, Cukorbetegség, Hypoglykémia, Gyomorégés, Reflux betegség esetén, valamint a koleszterinszint-csökkentésére. Fertőtlenítő hatású, a láz csillapítására is alkalmas. A magkását borogatásként fertőzésekre alkalmazzák. A magok a szemek tisztítására is használhatók. A szembe rakva, serkenti a könnytermelést, közben a fertőzést, gyulladást  is csökkenti.

Hogyan fogyasztható?
Joghurthoz, müzlihez, tejtermékekhez, levesekhez, salátákhoz, öntetekhez, süteményekhez egyaránt hozzáadható, nem változtat azok eredeti ízén.

 

Hirdetés


Hirdetés betöltése...