A tej véd az allergiától?


Hirdetés


Izraeli kutatók meglepő eredményre jutottak egy friss kutatásban: a Tel-Avivi Egyetem kutatói bebizonyították, hogy azok a gyerekek, akik 2 hetes koruk előtt akár egyetlen alkalommal is kaptak tehéntejet, 19x ritkábban lettek tejallergiásak, mint azok, akik csak később találkoztak a tehéntejjel.

Az eddigi szakmai javaslatok szerint, ha a baba családjában nem fordul elő allergia, akkor tejtermékeket 8 hónapos kortól, tejet pedig 1 éves kortól lehet adni nekik, a feltehetően allergiára hajlamos gyerekeknél (akiknek legalább az egyik szülőjük allergiás) pedig még ennél is tovább kell várni, mert minél később találkozik az allergénnel a kicsi immunrendszere, annál kisebb az esélye, hogy kialakul az allergia.

A kutatás most bebizonyította, hogy ez a szabály nem igaz: azok a babák, akik életük első 2 hetében kaptak tehéntejet, 19-szer ritkábban lettek allergiásak, mint azok, akiknél vártak a tehéntej-adásával. Ez persze nem azt jelenti, hogy a tehéntej a legjobb táplálék a kisbaba számára, hiszen túlságosan megterheli az emésztőrendszert és nem tudja ilyen kis korban teljesen megemészteni azt, tehát az ajánlott táplálék továbbra is az anyatej a csecsemők számára. A vizsgálat eredménye azzal magyarázható, hogy az életnek ebben a korai szakaszában találkozott az idegen anyaggal a szervezet, ezért később nem fogja már idegenként kezelni azt.

A kutatás arra is fényt derített, hogy míg korábban a tejallergiás gyerekeknek nem ajánlották a szójatejet, mert úgy gondolták, aki a tehéntejre allergiás, annál 33% az esélye a szójaallergiának is, addig ebben az izraeli kutatásban bebizonyosodott, hogy a kettő között nincs összefüggés, ezért a tejallergiás gyerekek nyugodtan ihatnak szójatejet, ez jól helyettesíti számukra a tehéntejet.

Forrás:http://www.kismamablog.hu/szoptatas/a-tej-ved-az-allergiatol

Hirdetés


Hirdetés betöltése...