A strandszezon kezdetével egyre több a hallójárat gyulladás. Hogyan védekezzünk ellene?


Hirdetés


Miért alakul ki a hallójárat gyulladás?

Felnőttek és gyermekek esetében is gyakran előforduló fül-orr-gégészeti probléma lehet nyári időszakban a hallójárat gyulladás. Vannak emberek akik hajlamosabbak lehetnek a hallójárat gyulladásos megbetegedésekre. A nyári kánikulában felmelegedett strandolásra alkalmas vizekben elszaporodhatnak olyan kórokozók, amelyek a hallójáratot borító bőr gyulladását okozhatják. Strandolás közben víz juthat a fülbe, amely ha hosszabb ideig a hallójáratban marad akkor feláztathatja a bőr felszínét és ezáltal szabad utat engedhet a gombáknak, baktériumoknak. Gyakran fülpiszkálóval is megsérthetjük a hámréteget, ilyenkor mégkönnyebben elszaporodhatnak a kórokozók. A gyulladást gyakran előzi meg enyhe viszketés, ezt követően váladék képződhet és a hallójárat is beszűkülhet, valamint heves, lüktető fájdalommal jár együtt. Gyakran kísérheti fülzúgás és halláscsökkenés a gyulladást.

Megelőzés

A hallójárat külső részén termelődő fülzsír természetes védelmet nyújt a hallójárat bőrfelületeinek, ezért nem szabad fülpiszkálóval maradéktalanul eltávolítani. Fülpiszkálóval kizárólag csak a fül külső részét tisztítsuk, sose nyomjuk be a hallójáratba, mert anélkül hogy észrevennénk könnyen megsérthetjük a hámréteget.

Fürdés után a vizet távolítsuk el a fülünkből, hogy ne áztassa fel a bőrt.

Azok számára akik gyakran járnak uszodába vagy sokat strandolnak, érdemes egyedieg gyártatni füldugót ami teljesen lezárja a hallójáratot  vagy használjanak úszósapkát.  Mindkét módszer segít meggátolni a víz fülbe jutását. A füldugó használata esetén előfordulhat, hogy a hallójáratban képződő fülzsírt óhatatlanul benyomjuk a hallójárat belső részeire ezért használat előtt erre legyünk tekintettel.

hallójárat-gyulladás-1

További hatásos módszer lehet ha fürdés előtt kevés (1-2 csepp) paraffin vagy babaolajat csepegtetünk a fülbe, hogy védőrétegként gátolja a bőr felázását.

Amikor már megtörtént a baj

Fül orr gégész szakorvoshoz kell fordulni aki kitisztítja a hallójáratot, speciális szívó készülék segítségével eltávolítja a felgyülemlett váladékot és hámtörmeléket majd ezután gyulladáscsökkentő gyógyszeres gézcsíkot tesz a fülbe. A hallójárat gyulladás enyhítésére a hideg borogatás hatásos azonban nem minden fülfájásnak tesz jót a hideg borogatás. A hallójárat gyulladásnál a hűtés, a középfül gyulladásnál a melegítés segítheti a gyógyulást. Fontos tehát diagnosztizálni, hogy hallójárat gyulladás vagy esetleg középfül gyulladás áll a panaszok hátterében ettől függően hűtjük vagy melegíthetjük a fület, de ellentétes módszer alkalmazása sajnos csak olaj a tűzre. Amikor telefonon felkeresnek minket és tanácsot kérnek, hogy mit csináljanak amíg eljutnak orvoshoz, pont ezért nehéz javaslatot tenni, mert látni kell a megbetegedett fület, hogy meg lehessen állapítani melyik gyulladás alakult ki. Mikrobiológiai tenyésztés  segítségével azt is könnyen megállapíthatjuk, hogy bakteriális vagy gombás fertőzés alakult ki hiszen fontos elkülöniteni a kezelés megválasztásához. Más-más kezelés szükséges hiszen egy gombás fertőzés antibiotikumos kezelése szintén fokozza a panaszokat.

Szerző: dr. Modok János fül orr gégész

forrás: ezustfenyklinika.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...