A nyár hírnökei: cseresznye és meggy


Hirdetés


Igaz még kissé borsos áron kínálják a piacon a zamatosan roppanó piros cseresznyét, de aki imádja ezt a nyár eleji gyümölcsöt, biztosan nem fogja vissza magát, és egy fél kilónyit vásárol belőle.

A cseresznyének még van egy igencsak közeli rokona, amely nem más, mint a meggy, de belőle még csak egy hónap múlva csemegézhetünk, és a cseresznye zamatosabb, feketébb verziójára is még kell pár hetet várni, most a üzletekben, piacokon a piros változat található meg.

A cseresznye gazdag A-, B- és C-vitaminokban, de ásványi anyag tartalma sem mellékes, hiszen kálium, kalcium és foszfor is van a szemekben. Korábban már írtunk arról, hogy a piros-vörös színű gyümölcsökben antiocián van, ami nagyon hatékony antioxidáns, amely köztudottan rákmegelőző hatással bír. Emellett széppé teszi a bőrt, és segít az ízületekben lerakódott húgykősav kitisztításában is.

A meggy is hasonlóan egészséges nyári gyümölcs, de jó tudni, hogy tízszer több A-vitamint tartalmaz, ez pedig a szem egészségének megőrzésében játszik fontos szerepet. Jót tesz az emésztésünkben, segít lebontani a fehérjéket és a keményítőket, de az idegek működését is serkenti. Gazdag vasban, káliumban, magnéziumban. A szerves savak segítenek az erek tisztántartásában, segítenek a veséknek, és nagyon vízhajtó hatása is van a meggynek.

Forrás:http://twice.hu/eletmod/nyar-hirnokei-cseresznye-es-meggy

Hirdetés


Hirdetés betöltése...