A gyökértömés sokkoló következményei


Hirdetés


Egyes orvosok, Dr George Meinig is “A Szem a lélek tükre” mondást hajlamosak úgy módosítani miszerint “A fogsor a lélek tükre”. Azt mondják, hogy az egészséges fogsorú betegeik mindig hamar meggyógyulnak, ha elkapja őket valami nyavalya, míg azok, akiknek fogtömésekben, gyökérkezelt fogakban és koronákban gazdag a fogsoruk, általában krónikus visszajárók.
Fogorvos Dr George Mening volt az alapítója 60 éve az Ameikai Endodontisták (gyökérkezelést végző fogorvosok)  Szövetségének. Mikor ő maga nem tömte a foggyökereket, akkor oktatta a fiatalokat, hogyan csinálják. Nyugdíba menve aztán felszabadult egy kis ideje, amit avval töltött, hogy elővette Dr Price munkáit (1174oldal!), és megdöbbent azon, amit ott talált.
Becsületére legyen mondva, hogy képes volt felülvizsgálni egész élete munkásságát… Megírta a Root Canal Cover Up (A gyökérkezelésről őszintén) címú könyvet, amiben mindenkit óvva int attól, hogy gyökérkezelt fogat tarson a szájában.
 
Dr Price német származású amerikai fogorvos az 1900-as években mélyreható kutatásokat végzett az általános egészség és a fogak állapotának összefüggését illetően. Azt találta, hogy a fogszúvasodás és gyökérkezelt fogak általában valamilyen testi betegséggel vagy betegségre való hajlammal járnak együtt. Az ő idejében a tuberkolózis volt a legsúlyosabb népbetegség. Azt vette észre, hogy azok a gyerekek, akiknek rosszak voltak a fogai, sokkal inkább áldozatul estek ennek a halálos ragálynak, mint az ép fogú társaik.  Egy csoport orvossal, bakteriológussal sokoldalú kutatásokba kezdett.
Azt találták, hogy a fog szerkezete nem teljesen tömör, hanem a nagyobb, röntgen képeken is jól látható gyökereken kívül tele van apró kis járatokkal, amit gyökérkezelés során nem lehet figyelembe venni. Ehhez hozzájárul, hogy a legmodernebb gyökértömő anyagok is folyamatosan zsugorodnak helyet adva így apró mikororganizmusoknak. A szájban élő ártalmatlan baktériumok fellelve a lehetőséget behatolnak ezekbe a szűk járatokba és adaptálódnak a körülményekhez. Aerobik fajták képesek anaerobic-ká válni, tehát oxygént nem igényelnek többé, és méretben is összezsugorodnak.
A gyökérkezelt fogak sajnos különböző baktériumok számára közkedvelt helynek bizonyulnak, ahol új kolóniákat hozhatnak létre. Se az immunrendszerünk nem éri itt el őket, sem az antibiotikumok, hiszen a gyökérkezelt fog egy vérkeringés nélküli élettellen darab, az itt megtelepedő baktériumok az idegen testté vált egykori fogunk rejtekét élvezik, és elszaporodva innen szabad utat találhatnak a test bármely pontjába.
 
Igen káros fajta baktériumokról beszélünk. Kortárs bakteriológusok ugyanazt találták gyökérkezelt fogakban, amit Dr Price csapatának bakteriológusai: streptococcus, staphylococcus and spirochetes.
A betegségek közül, amiket Dr Meinig azonosított, mint gyökérkezelt fogak következményeit első helyen a szív és keringési megbetegedések állnak, artritis, reuma a második helyen szinte kéz a kézben a harmadik hellyel, az agy és idegrendszeri betegségekkel. Ezek után úgy találta Dr Meinig, hogy bármilyen betegség előfordulhat.
Szerencsére nem mindenki betegszik meg rögtön a gyökérkezelést követően, mert sokaknak az immunrendszere képes ezeket a fogakból kiáramló baktériumokat újra és újra legyőzni. Amíg erős az az immunrendszer. Dehát jól tudjuk, hogy akár a korral akár a stresszel az immunrendszer gyengül…
Engem elég régóta foglalkoztat ez a téma, és bár még nem tettem meg, az elhatározást mát sikerült meghoznom, hogy kihuzatom a gyökérkezelt fogamat. A legsokkolóbbnak Dr Price nyúl kísérleteit tartom. Az első alkalommal egy artritisztől szenvedő nőnek a gyökérkezelt fogát húzta ki, és még azon melegében beültette egy egészséges nyúl bőre alá. Rémes, ami történt…a nyúl 48 órán belül megnyomorodott az artritisztől. A jó hír viszont, hogy a hölgy meggyógyult. Ezután rengeteg ilyen operációt végzett, és azt találta, hogy a nyúl szinte kivétel nélkül azt a betegséget kapta meg, ami a páciensnek volt. Legyen az vese baj, szív probléma vagy bármi.
De Meinig azt mondja, hogy a fog egyszerű kihúzása sem elegendő ahhoz, hogy ezektől a baktérium tenyészetektől megszabaduljunk. Kidolgoztak egy jól átgondolt és bevált protokollt arra vonatkozólag, hogyan lehet a fog kihúzását követően a foggyökeret addig körülvevő szöveteket megtisztítani lassú, apró méretű fúrással és szalinos fertőtlenítéssel.
A következő lépés pedig, hogy mivel pótoluk a foghíjat… Kapaszkodjunk meg! A legegyszerűbb és leghigiénikusabb megoldásnak az egy-egy fog esetben a fogínyre cuppantható kivehető fogacskát, több fog esetén pedig a protézist javasolják.

Elkezdem szoktatni magm a gondolathoz.

Forrás:http://masodiksziv.blogspot.be/2013/02/a-gyokertomes-sokkolo-kovetkezmenyei.html

Hirdetés


Hirdetés betöltése...