A D-vitamin segít megelőzni a tüdőrákot


Hirdetés


A D-vitamin bevitelének növelése most élet vagy halál kérdése lehet. A legfrissebb tanulmányok azt mutatták, hogy a D vitamin fontos szerepet játszhat a tüdőrák elleni küzdelemben. Még mind a mai napig, a tüdőrák az egyike a három leggyakoribb rákos megbetegedéseknek. Statisztika szerint egy millió ember halálát okozza évente.

A University of California kutatói , San Diegoban felfedeztek egy korrelációt a tüdőrák és a napnak való kitettség közt.

A Rák és a D-vitamin

A vizsgálat nemzeti és nemzetközi tüdőrák adatbázist hasonlitott össze 111 országban. Összefüggést találtak a dohányzás, a jelentősen alacsonyabb UVB expozíció és a tüdőrák közt. Bár a jelenlegi tanulmány középpontjában csak a tüdőrákkal kapcsolatban végzett kutatás áll, más rákos megbetegedések rámutattak arra a tényre, hogy a legtöbb rákos eset az egyenlítőtől távol figyelhető meg. Ez pedig arra utal, hogy az alacsonyabb D-vitamin szintje magas kockázati tényező a vastagbél és egyéb rákos folyamatok kialakulásában.

Hagyományosan, a D-vitaminról úgy vélekedtek, hogy elsősorban a csontok egészségéért felelős és évtizedekkel ezelőtt az angolkór jelenségére is ez volt a válasz. Az újabb eredmények azt mutatják, hogy a szervezetben olyan sejtek és szövetek vannak, amelyek a test megfelelő működéséhez szükséges D-vitamin receptorokat tartalmaznak. Az a tén miszerint nemrég felfedezésre került az, hogy a D-vitamin krónikus betegségek sokaságát adályozza meg, beleértve a rákot is, felveti a kérdést hogy vajon a D-vitamin lenne-e az általános gyógymód a problémákra.

Már 2001-ben, a British Journal of Cancerben bemutatott tanulmány felfedi, hogy a főtt és nyers hal fogyasztása csökkentette a tüdő adenocarcinoma kockázatát Japánban. Egy újabb tanulmány a norvég férfiak és nők csukamájolaj fogyasztását vizsgálta és megállapították, hogy megvédte őket a tüdőrák ellen. Hal és tőkehalmáj az egyike a néhány D-vitaminban leggazdagabb élelmiszereinknek.

Mi a D-vitamin?

Érdekes, hogy a D-vitamin nem vitamin, hanem egy hormon amely, mint korábban említettem, rengeteg módon befolyásolja az élettani folyamatokat.

A szervezetnek megfelelő napnak való kitettségre van szüksége a D-vitamin előállításához. A D- vitamin tárolódhat is a bőrben amíg a szervezetnek szüksége van rá. Furcsa, hogy lehetetlen túladagolni a napozást, mert a testben van egy olyan mechanizmus, amely ellenőrzi a szükséges összeget.

Elegendő D-vitamint az étrendi forrásokból nem lehet mindig felvenni, mert nincs sok természetes D-vitamint tartalmazó élelmiszer. Tehát a megoldás azoknak, akik nem kapnak megfelelő mennyiségü napfényt csak a vitamin tabletta lehet.

Az ajánlott bevitel az amerikai kormány szerint, 600 NE gyerekeknek és felnőtteknek egészen 70 éves korig. A 70 év feletti felnőttek számára napi 800 NE ajánlott naponta. Egy nemrégiben készült daganatellenes kutatás azt sugallja, hogy a rák védelmi hatás kihasználására magasabb koncentrációkban kell szedni D-vitamint. Egyénenként 4000 NE-től 8000 NE-ig javallott szedése naponta.

A D-vitamin szabályozza a rákos sejteket

A legvalószínűbb magyarázat erre, hogy a D-vitamin helyileg szabályozza a géneket, melyek segítenek a rák sakkban tartásában azzal, hogy kontrollálják a sejtproliferációt. Az is felmerült, hogy a D-vitamin sejthalált és regenerációt indukál, csökkentve az esetleges rosszindulatú sejtek túlélését. Amint megtette a dolgát, kezdeményezi saját megsemmisítését hogy ne kerüljön be a vérkeringésbe, mert azáltal befolyásolná a kalcium anyagcserét.

Andreas Moritz, gyakorló alternatív gyógyász és szerző: “A rák nem betegség – hanem túlélési mechanizmus,”-mondja. Leírja azt is, hogy a rák a test gyógyulási kísérlete, amikor már minden más önfenntartó funkció csődöt mondott. Elmondása szerint az ok arra, hogy a szervezet lehetővé teszi néhány sejt kóros burjánzását az, hogy közben megpróbálja helyreállítani önmagát. E miatt a szervezetet nem megakadályozni, hanem támogatni kell öngyógyító mechanizmusában.

Ha Moritznak igaza van, a rák új megközelitése és gyógyitása létfontosságú megoldást kinálhat az emberiség számára.

Nagy a valószinüsége annak, hogy most már elmondható: a rák legyőzésének kulcsa nem az invaziv kemoterápia, hanem a jó sok D-vitamin-dús étel fogyasztása és a sok játék a nap alatt lesz.

 

 

Hirdetés


Hirdetés betöltése...