A D-vitamin-hiány 10 tünete. Felismerésük életbevágóan fontos lehet


Hirdetés


 

undefined A D-vitamin szedése fiatal korban hosszú távra is jó lehet. A zürichi egyetemen lefolytatott vizsgálat eredményei igazolták, hogy elegendő mennyiségű D-vitamin következetes szedése szükséges a csontok egészségének megőrzéséhez.

Sokan azt hiszik, hogy egészséges étkezési szokásokkal be tudják vinni szervezetükbe az elegendő mennyiségű D-vitamint, de sajnos csak nagyon kevés étel tartalmazza természetesen azt a mennyiségű vitamint ami naponta elegendő lenne. A magyar lakosság több mint fele D-vitamin hiányos. Sok időt töltünk házainkban, munkahelyeinken és kevés időt a szabadban, napon. A téli hónapokban pedig annyira kevés a napos órák száma, hogy esélyünk sincs elég vitamint előállítani a nap sugarainak segitségével. Dr. Heike A. Bischoff-Ferrari szerint annak érdekében, hogy táplálkozás révén elég D vitaminhoz jussunk, naponta két adag zsíros halat, mint pl. lazacot vagy makrélát kellene fogyasztanunk. Megfelelő D-vitamin bevitelével drasztikusan csökkenne a rák, kardiovaszkuláris betegségek, csontritkulás, combnyaktörés és az influenza előfordulása.

A D-vitamin szint fenntartása a táplálkozás révén azonban nem valóságtól elrugaszkodott ötlet, van némi alapja. A D-vitamin nem önálló vitamin. Ahhoz, hogy sok funkciót el tudjon látni, a D-vitamin más vitaminokkal szorosan együttműködve fejti ki hatását. Ez az egyedülálló jellemzője hozzájárul ahhoz, hogy sok krónikus betegséget lehessen vele gyógyítani.

A D-vitamin sokféle arca

Évtizedekkel ezelőtt az orvosok azt gondolták, hogy a D-vitamin az egészséges csontokhoz és fogakhoz szükséges. A legfrissebb tudományos kutatások ezt a vitamint reflektorfénybe helyezték. Nézzük miért.

D-vitamin hiányos vagyok?

Minden bizonnyal D-vitamin-hiányos, ha a következő tüneteket tapasztalja magán:

1. Az influenza – Egy tanulmány, ami a “Cambridge Journals”-ban jelent meg, kiderítette, hogy a D-vitamin-hiány hajlamosítja a gyermekeket légzőszervi megbetegedésekre. Az intervenciós tanulmány kimutatta, hogy a D-vitamin csökkenti a légzőszervi fertőzések előfordulását a gyermekek körében.

2. Izomgyengeség – Az Michael F. Holick, a világ egyik vezető D-vitamin szakértője, izomgyengeségre általában D-vitamin-hiányt javasol, mert a harántcsíkolt izmok egfelelő működéséhez, a D-vitamin-receptorokban fenn kell tartani a megfelelő D-vitamin szintet.

3. Pikkelysömör – Egy az Egyesült Királyságban közzétett tanulmány szerint a szintetikus D-vitamin-analógok hasznosnak a pszoriázis kezelésében.

4. Krónikus vese betegség– Azok a betegek, akik előrehaladott krónikus vesebetegségben szenvednek (különösen azok, akiknél dialízis szükséges) nem tudják a D vitamin aktív formáját előállítani. Ezek a betegek az 1,25-dihidroxi-D3 vagy annak valamely analógjának szedésére szorulnak, hogy támogassák kalcium anyagcseréjüket, csökkentsék vesebetegségük tüneteit és szabályozzák mellékpajzsmirigy hormon szintjüket.

5. Cukorbetegség – Egy finn tanulmányban 10.366 gyermek kapott 2000 nemzetközi egység (NE) / nap D3-vitamint a megszületést követő első napjaikban. A gyerekek életét 31 éves korukig figyelték, és az 1-es típusú cukorbetegség kockázata náluk 80 százalékkal kevesebb volt.

6. Asztma – A D-vitamin csökkentheti az asztmás rohamok súlyosságát. Japán kutatások kimutatták, hogy iskolás korú asztmás gyerekek rohamait jelentős mértékben csökkentette az említett alanyok napi 1200 IU D-vitamin szedése.

7. Periodontális betegség – A krónikus ínybetegségben, duzzadt és vérző fogínyben szenvedőknek igen ajánlott D-vitamin szintjük növelése azért, hogy defenzineket és cathelicidin vegyületeket termeljen nyáluk. Mindkét vegyület mikrobiális hatású és csökkenti a baktériumok számát a szájban.

8. Szív-és érrendszeri betegségek – a pangásos szívelégtelenség D-vitamin-hiánnyal függ össze. A Harvard Egyetemen, ápolók körében végzett vizsgálat megállapította, hogy az alacsony D-vitamin szinttel rendelkező nőknél (17 ng / m [42 nmol / L]) 67 százalékkal volt nagyobb a magas vérnyomás kockázata.

9. A skizofrénia és a depresszió – is kapcsolódnak a D-vitamin-hiányhoz. Egy vizsgálatban kiderült, hogy a várandós nők és gyermekkori D-vitamin fogyasztás elválaszthatatlan az agy fejlődésétől és a mentális működés fenntartásától a későbbi életben.

10. Rákkutatók a Georgetown University Medical Center-ben Washington DC-ben felfedezték a magas D-vitamin bevitel és a mellrák kialakulásának csökkent kockázata közti kapcsolatot.  Ezeket az eredményeket az American Association for Cancer Research hozta nyílvánosságra. Kiderült, hogy a napfény vitamin nagy mennyiségben való adagolása mintegy 75 százalékkal csökkentette az általános, mindenféle rák növekedését.

A megelőzés

A proaktív megközelítés és megelőzés segíthet elkerülni a sok D-vitamin hiány által kiváltott krónikus betegséget. Az új, eddigiektől eltérő javallat 2-3 ezer IU D3-vitamin naponta. A túlsúlyosak és rákban szenvedők számára pedig 4 ezer IU-ot ajánlanak a kutatók.

Forrás:Matt Williams

Hirdetés


Hirdetés betöltése...