A bőr nem felejt – legfontosabb a megelőzés


Hirdetés


Egyre több bőrdaganatot diagnosztizálnak évente, az elmúlt húsz év során több mint duplájára emelkedett a megbetegedések száma. Legveszélyesebb formája, a melanoma malignum, egyre gyakoribb előfordulásáért megváltozott életmódunk, a túlzásba vitt a napozás és szoláriumozás, az erősebb UV-sugárzás tehető felelőssé.

Korábban meglévő anyajegyek színbeli, formabeli, és nagyságban történő hirtelen változása, aszimmetrikussá válása és új részlet növekedése utalhat melanomára – sorolta a tüneteket Vecsernyésné dr. Nemes Edina bőrgyógyász. A szakember hangsúlyozta: melanoma hirtelen is keletkezhet, nem anyajegy talaján, ezekre a vöröses-sötétbarna színű, foltos vagy vérző csomós jellegű elváltozásokra is figyelni kell. A korai stádiumban felismert bőrrák túlélési esélye nagyobb.

A bőr nem felejt

Fiatalkoromban rengeteget dolgoztam a napon, mindenféle fényvédelem nélkül. Most, évtizedek után tapasztalom a következményeit. A legfőbb pedig: ha megvan a diagnózis, nem szabad “összeroskadni”, végig kell csinálni, hisz van kiút – ezekkel kezdi a beszélgetést az az idős nő, aki az elmúlt években többször végigjárta azt a bizonyos poklot. Indult egy kinövéssel a fejbőrön, melyről kiderült: rosszindulatú bőrrák. Következtek a vizsgálatok a lehetséges áttétek miatt, majd a folyamatos kontroll. Nem telt el a “gyógyultnak nyilváníthatjuk öt év”, és jött az újabb diagnózis, az újabb bőrrákkal. Azt mondja: mindezek ellenére szerencsésnek vallja magát, nem voltak áttétek.

Vecsernyésné dr. Nemes Edina vizsgál egy beteget. Fontos a rendszeres kontroll (Fotó: Rajki Judit)

Vecsernyésné dr. Nemes Edina vizsgál egy beteget. Fontos a rendszeres kontroll (Fotó: Rajki Judit)

Fontos a rendszeres önvizsgálat – ezek már egy fiatal anyuka szavai, ennek köszönhetően idejében észrevett néhány „furcsa” anyajegyet a testén.
– Azért kezdtem el foglalkozni az anyajegyekkel, mert rengeteg volt rajtam, egyre több. Nálam a számítógépes anyajegyvizsgálat vált be, egy alkalommal észrevettek néhány szabálytalan alakú és “színátmenetes” anyajegyet, azokat levették, az egyik in situ melanoma malignum volt, ami azt jelenti, hogy a bőrrákot korai állapotában felismerték, és az anyajegy eltávolításával teljes gyógyulás érhető el. Szerencsém volt – hangsúlyozta.

Védjük magunkat a leégéstől

– A melanoma megelőzésében a legfontosabb a bőr és a szervezet megfelelő védelme a káros napsugárzástól, a leégéstől. Megfelelően választott fényvédő szerek, ruhadarabok és napszemüvegek használatával, a napozás szabályainak betartásával, sőt a szem védelméről se feledkezzünk meg. Fontos a rendszeres önvizsgálat és bőrgyógyászati szűréseken való részvétel – hangsúlyozz dr Nemes Edina.

A prevenciós kampánynak köszönhetően egyre többen járnak szűrővizsgálatra. Ne sajnáljuk az időt egy bőrgyógyászati vizsgálatra, mely az életünket mentheti meg.

 

forrás: oroscafe.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...