A tojásallergia
Hazánkban a tojás a tej mellett az egyik leggyakoribb allergén nemcsak a felnőttek, hanem sajnos a kisgyerekek körében is.
Szoptatás alatt is elkezdődhet
Az ételallergia tünetei már a szoptatás időszakában is jelentkezhetnek. Ennek oka, hogy az anya által fogyasztott ételek bizonyos mennyiségben átjutnak az anyatejen keresztül a baba szervezetébe is. Érdemes ezért megfigyelnünk, hogy a panaszok mely ételek fogyasztását követően jelentkeznek, és a továbbiakban teljesen hagyjuk el a gyanús élelmiszert – magyarázza dr. Hidvégi Edit. Ha így nem jelentkeznek a tünetek, akkor az egész szoptatási idő alatt érdemes a tojásmentes diétát tartani. Amennyiben az ekcémás tünetek továbbra sem múlnak, akkor más élelmiszerekkel is próbálkozhatunk, de ilyenkor mindenképpen javasolt egy szakorvost felkeresni.
A tojásallergia tünetei
A szoptatás időszakában a tojásallergia tüneteként a babánál jelentkezhet bőrallergia, ekcéma és hasi panaszok. A tojást nyolc hónapos kor után vezethetjük be a babák étrendjébe. A kicsinek kezdetben kizárólag friss, jól megfőzött tojássárgáját készítsünk, majd fokozatosan kaphat tojásfehérjét is.
Ez allergiára hajlamos gyermekeknél legalább kettő-négy hónappal későbbre halasztandó. Ebben az időszakban a tojás fogyasztását követően fellépő bőrviszketés, kipirosodás, bőrkiütés, száj körüli zsibbadás, az arc vagy a torok duzzadása, légzésnehézség, hányás, hasmenés, hasi fájdalom esetén kell gondolnunk tojásallergiára.
A tyúk vagy a tojás?
A tojásra allergiás betegeknél nagyon ritkán a csirkehús fogyasztása után is allergiás tünetek jelentkezhetnek. Ez megközelítőleg az esetek 10%-ában észlelhető. Az oka a keresztallergia, melynek hátterében az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll. Olyan kicsi a két anyag közötti különbség, hogy sok szervezet, különösen akkor, ha már fokozottan érzékeny az egyik anyagra, nem tud különbséget tenni közöttük. Egyes tojásallergiás betegeknél a tyúktoll allergénjének belélegzése is asztmás tünetet, köhögést okozhat.
Nyomokban tartalmazhat
A tojásallergia egyetlen kezelési módja, a tojásmentes diéta betartása, mely – különösen gyermekeknél – sokszor nem könnyű feladat.
Tojásfehérje számos élelmiszerben található, leginkább a pékáruk, a kenyérfélék, a ragufélék, a tésztafélék, a krémtöltelékek és fagylaltok tartalmazzák. Fontos, hogy bevásárlás során mindig olvassuk el az egyes ételek összetevőit is.
Az alábbiak tojásfehérje jelenlétére utalnak: albumin, tojás – tojássárgája,tojásfehérje, tojáspor, szárított tojás -, tojáshelyettesítők, tojáslikőr, globulin, lecitin, lizozim, majonéz, ovalbumin, ovovitelin, tojáshab.
Ötletek a tojás pótlására
Főzés során az ételek sűrítésére tojás helyett használjunk keményítőt vagy burgonyát. Vásárolhatunk tojáspótló port is. Az ételek lazítására alkalmazható rizs, búzadara, tojásmentes zsemlemorzsa, élesztő, szódabikarbóna
Keresgéljünk a tojásmentes finomságok közt, és próbáljunk ki új ízeket, ételeket.
Kinőhető!
A gyermekek többsége hároméves korára kinövi a tojásallergiát. Előfordulhat, hogy ez későbbi életkorra tolódik, és az esetek kisebb százalékában ugyan, de atojásallergia egész élet során megmaradhat.