8 dolog, amit az ajkaid az egészségedről próbálnak elárulni


Hirdetés


Az ajkainkon több, mint egy millió idegvégződés van és sokkal érzékenyebbek, mint az ujjbegyeink. Nem is csoda, ha különleges gondoskodást igényelnek. Van, hogy az egészségünkkel kapcsolatos problémákra figyelmeztetnek egyértelmű elváltozásaikkal.  Lássuk, hogy milyen tünetek tapasztalhatóak az ajkakon és ezek milyen egészségügyi problémát jelentenek.

1 – Szájzug repedés

Ennek több oka is lehet. Az egyik, hogy túl sokad nyálazod az ajkaidat, a másik, hogy nem ápolod megfelelően őket, ezért kiszáradnak, a harmadik a vitamin- és ásványi anyag hiány (jellemzően B2-vitamin és vas), a negyedik, hogy le van gyengülve az immunrendszered és könnyedén lukat tör a védekezésen egy kórokozó.

2 – Száraz, kirepedezett ajkak

Ez kialakulhat amiatt, hogy nem vagy eléggé hidratált, ugyanakkor a stressz, az éghajlati feltételek és allergia is kiválthatják. Igyál több vizet és használj ajakbalzsamot.

3 – Hólyagok

Leggyakrabban vírusos fertőzés (herpesz) okozza, de lehet, hogy valamilyen élelmiszer allergia váltja ki. Keress fel egy orvost, ha ezt tapasztalod.

4 – Ajkak körüli kipirosodás

Ezt a jelenséget periorális dermatitisz néven ismerhetjük, amely amiatt alakul ki, hogy valaki rendszeresen nyalogatva az ajkait, kiszárítja a körülötte lévő hámot, ami miatt vörös és viszkető lesz. Emellett a fluoridos fogkrém, a paraffin- vagy petróleumbázisú krémek, és a szteroid tartalmú krémek is kiválthatnak hasonlót.

5 – Ráncok a felső ajkaknál

Ha azt veted észre, hogy egyre több ránc húzódik a felső ajkad körül, annak fizikai és érzelmi oka is lehet. A gyakori szívószál használat és a cigarettázás nem segít a helyzeten.

6 – Szájak elszíntelenedése

A kék ajkak oxigénhiányt és rossz vérkeringést jeleznek, ilyenkor a kéz- és láb ujjain is hasonlót tapasztalhatsz. A fehér, sápadt ajkak vérszegénységről tanúskodnak.

7 – Duzzadt ajkak

Ez valamilyen allergiás reakció jele lehet. Ha azt veszed észre, hogy egyes kozmetikumok használata során az ajkaid vastagabbnak tűnnek, akkor hagyj fel velük. Ilyenkor érdemes orvoshoz is elmenni.

8 – Fekete pöttyök, foltok az ajkakon

Több oka is lehet ennek a tünetnek, amelyeket nem szabad ignorálni. A hiperpigmentáció az egyik ok és ilyenkor az arcodon, az orrodon és a homlokodon is lehetnek sötét foltok. A hosszan tartó napozás miatt is kialakulhat, ami akár rák előtti állapotot is jelezhet, így azonnal érdemes orvossal megnézetni. Végül az is előfordulhat, hogy a szervezeted túl sok vasat szív fel az ételekből, amiket megeszel.

tudasfaja.com

Hirdetés


Hirdetés betöltése...