10 ok amiért eredménytelen a fogyókúra


Hirdetés


Villámdiétákkal kínozza magát, hogy mihamarabb sikerüljön leadnia a plusz kilókat? Napi másfél-két órát tölt a konditeremben, de valahogy mégsem látja a változásokat? Megunta a koplalást, és szeretne úgy fogyni, hogy közben a finom falatokról se kelljen lemondania? Esetleg fogyókúrás csodaszerekkel próbálkozik, és szeretné tudni, melyik bizonyul igazán hatásosnak?

tulsuly_ma

Ahelyett, hogy önsanyargató életmódot folytat, inkább gondolja át, mit csinál rosszul, amiért diétája még mindig eredménytelen! A fogyás mindig aktuális téma, és gyakorlatilag bármely korosztály tagjait érintheti. Amiért azonban az esztétikai okokon túl mindenképpen érdemes foglalkozni vele, az nem más, mint az egészségügyi kockázat, amelyet a túlsúly hordoz magában. Egy sor betegségért felelőssé tehetőek a plusz kilók, melyektől megszabadulva egészségi állapotán is egyértelműen látja majd a változás jeleit. Lássuk, mire figyeljen oda, hogy még véletlenül se fulladjanak erőfeszítései kudarcba!

1. Szilárd elhatározás

Kezdjük mindjárt azzal a fontos ténnyel, hogy valóban minden fejben dől el. Hiába mondogatja barátainak, családtagjainak, hogy Ön most éppen fogyózik, ha közben nem változtat semmit az étkezéseken, vagy éppen ha úgy tartja kedve, ellustulja a mozgást. Azok az emberek, akik képesek a kellő eltökéltséggel hozzáállni a dolgokhoz, általában sikeresek is. Tartsa ezt szem előtt, és valahányszor elcsábulna egy szelet csokoládéra, vagy egy nagy tál spagettire, gondoljon arra, miért is küzd.

2. Éhezés

Néhány diéta mintaétrendjét látva valóban megfordul az ember fejében, hogy miként lehet kibírni ennyi étellel egész nap. Sok esetben nem a kitartás hiánya az eredménytelenség oka, sokkal inkább a rendkívül alacsony kalóriabevitel, aminek következtében nemhogy a nélkülözhetetlen mozgásra nem lesz energiája, de egyenesen rossz közérzettel fog küzdeni, mely pszichés és testi tényezőkre is kiterjed majd. Az a diéta, amely során éhezik, semmiképpen nem bizonyul jónak, s főleg nem hosszú távon tarthatónak.

3. Az ízek hiánya

Saláta főtt tojással és sonkával, zöldségek minden mennyiségben – sokaknak erről az ízetlen étkezések jutnak eszükbe. A tészta, vagy egy kiadós pörkölt után áhitozva bizony előfordulhat, hogy elcsábul, és felrúgja diétáját. Ne tegye! Válogassa inkább össze úgy az étkezések alapanyagait, hogy azokból változatos finomságokat készíthessen. Érdemes kipróbálnia bio élelmiszereket, vagy olyan alapanyagokat becsempésznie a konyhába, melyekről eddig talán nem is hallott. A gersli kifejezetten változatosan elkészíthető köret, de akár levesbetétként is megállja a helyét. A friss zöldfűszerek használata szintén új színt vihet a sütés-főzés területére.

4. Egyoldalú diéta

Ezekkel a legnagyobb probléma az, hogy hosszú távon akár súlyos hiánybetegségekhez is vezethetnek. A szervezetnek fehérjére, szénhidrátokra és zsírokra egyaránt szüksége van, természetesen nem mindegy, hogy ezeket milyen forrásból kapja meg. Az egyoldalú diéták nem csak egészségkárosító hatással bírnak, de nem is biztos, hogy tarthatóak, hiszen egy idő után másféle tápanyagcsoport iránt kezd sóvárogni a szervezet.

5. Lelki gondok

A hízás oka az esetek nagyrészében a pszichés háttér. Az étel, mint örömforrás, vagy pótcselekvés mindig valamilyen egyéb problémát fed el. Fontos, hogy kiegyensúlyozottságra törekedjen az élet minden területén, ellenkező esetben könnyen visszaüthet a lelki teher – akár a diéta sikertelenségében is.

6. Jojó effektus

Sikerült végre leadnia néhány kilót, és egyből rávetette magát az első pizzára, vagy nokedlis pörköltre? Miért engedné kárba veszni mindazt az eredményt, melyet hosszú hónapok munkájával sikerült elérnie? A sokak által ismert jojó effektus nem csak a pszichének nem tesz jót, de a bőr is rendkívül megsínyli a folyamatos súlyingadozást. Törekedjen egyenletes fogyásra, mely hetente körülbelül 1-1,5 kilót jelent.

7. Méregtelenítés

Nem véletlen hívják fel a szakemberek minden esetben a figyelmet a nagymennyiségű folyadék fogyasztásra, ugyanis a fogyás csak úgy lehetséges, ha közben gondoskodik a szervezet méregtelenítéséről is. Igyon elegendő vizet, a szervezet számára húsz testsúlykilogrammonként 1 liter szükséges. A frissen facsart zöldség-, és gyümölcslevek is kitűnő választásnak bizonyulnak, segítségükkel ugyanis gondoskodhat a megfelelő ásványi anyag ellátottságról is, és vitaminokban sem fog hiányt szenvedni. Legyen azonban óvatos a cukrozott üdítőkkel, energiaitalokkal, alkohollal és kávéval, ez utóbbi kivételével a többit érdemes kerülni.

8. Elsavasodott szervezet

Mindennapi táplálékaink sajnos savassá teszik a szervezetet, mely a puffadásért, a hízásért, és a fogyókúra sikertelenségéért is okolható. Gondoskodjon arról, hogy olyan táplálékokat fogyasszon, melyek segítik a kényes egyensúly megtartását!

9. Lustaság

Mozgás nélkül nem várhat tartós és látványos eredményeket. Ha sikerül is leadnia a táplálkozásnak köszönhetően a kilókat, a tükörből biztosan nem az az alak fog visszaköszönni, amilyet megálmodott magának. A mozgás feszessé teszi a bőrt, méregtelenít, fogyaszt, energiákkal tölt fel, és tónusos izmokkal ajándékozza meg. Mozduljon meg, és győzze le a lustaságot! Ahelyett, hogy gondolkodna csak az edzésen, és már előre szenvedne tőle, inkább vágjon bele minél hamarabb a napi adagba, hogy maga mögött tudhassa azt!

10. Rosszul megválasztott célok

Ha azonnal 20 kilóval könnyebb akar lenni, bizonyára csalódni fog, amikor egy hónap után is csak 3 kiló ment le nagy nehezen. Válassza meg céljait reálisan, és gondolkodjon mindig csak rövid távban, persze szem előtt tartva a végső célt is. S végül, de nem utolsó sorban, kérdezze meg magától, miért akar fogyni. Ha csak valakinek meg akar felelni, vagy az áhított munka megszerzése az indok, akkor biztosan nem jó úton halad. Ahelyett, hogy másoktól tenné függővé boldogságát, tegyen a fogyással saját közérzetéért és egészségéért!

Hirdetés


Hirdetés betöltése...