10 dolog amivé a Facebook tesz


Hirdetés


A Facebook kezdi teljesen átvenni a valódi szociális közösség szerepét, ami lényegében ugyanúgy működik, mint a való életben: vagy kitűnsz (aktív felhasználó vagy), vagy láthatatlanná válsz (passzív), vagy néha egy egy kommenttel vagy lájkkal jelzed, hogy még te is itt vagy a többszázas baráti “társaságodban”.

 

 

1. Antiszociálissá

Órákat töltesz el az ismerőseid posztjainak olvasásával, esetleg csetelsz is néhányukkal, mindez pedig tökéletesen kielégíti szociális igényeidet. Úgy érzed, mindent tudsz róluk, amit kell, eleget tettél társasági életednek, mindezt ahelyett, hogy ténylegesen kimozdulnál. Amikor ezt mégis megteszed, feszengsz, és már nyúlnál is a valamidért, amin tudsz netezni és újra a te kis drága komfortzónádban érezheted magad.

2. Iriggyé

A Facebook tökéletes felület arra, hogy mutogassák az emberek a dolgaikat, amikről tudják, hogy az ismerősök vérszemet kapnak majd. Mint ahogy te teszed, amikor már a huszadik dicsekvő posztot látod, és konstatálod, hogy neked ezek közül semmid nincs. Ne irigykedj, ezek az alakok nyilván nem fognak szakadt állapotban valami veszteségről posztolni, tudják, hogy azzal csak a következő csoport tagjait ébresztenék fel.

3. Kárörvendővé

Akár észreveszed magadon, akár nem, néha téged is megmagyarázhatatlan elégedettség tölt el, amikor valakiről előnytelen fotót töltenek fel, vagy panaszkodó posztot látsz, vagy bármit, amiben valaki nem dicsekszik végre, viszont azt érzed, hogy másnak sem fenékig tejfel az élete. Őszintén: ez azért sokszor megnyugtató, igaz?

4. Éhessé

Ma még nem nagyon ettél, vagy diétázol? Akkor jobban teszed, ha nem mész fel a Facebookra! Ez a legjobb módja ugyanis, hogy gyorsan valami könnyű kaja utáni nyúlj, ami valószínűleg hizlal is – mert szinte biztos, hogy az első 10 posztban találsz majd egy jól beállított, photoshoppolt képet, egy egyébként tök egyszerű ételről. Arról nem is beszélve, hogy amikor te mész el valahová, rendelsz valamit, vagy otthon csinálsz magadnak kaját, addig nem állsz neki az előtted gőzölgő finomságnak, amíg tökéletes szögből nem készítettél róla egy művészi ételfotót. Hagy csorogjon csak a nyála mindenkinek, aki nézi! Az kit érdekel, hogy közben korog a gyomrod? Mire posztolod és megvárod a lájkokat, addigra pedig kihűl, vagy lefordulsz a székről az éhhalál miatt.

5. Agyhalottá

Kaptad már azon magad, hogy több órája bejelentkeztél, és még mindig csak bámulod az üzifalat, arra várva, hogy egyszer csak felbukkan valami világmegváltó poszt, ami felébreszt zombi-állapotodból? Mire kapcsolsz, hogy eltelt az az idő, amit egyéb tevékeny semmittevéssel akartál tölteni, már késő. Nincs energiád, illetve nincs az agyadban elég kapacitás nekiállni valami értelmesnek. Ilyenkor nyomsz be egy sorozatot, eszel valami, vagy csak folytatod a facebookozást. A lényeg, hogy éreztesd magaddal: valami történik, de felfogni már nincs erőd, hogy valójában semmi nem történik.

6. Mindentudóvá

Ezzel szemben te azzal áltatod magad, hogy a mindentudás fájáról csemegézel, amikor a Facebookon vagy, és tökéletesen meg is győzöd magad erről. Miért is ne lenne így, amikor rengeteg hírportált belájkoltál, látod őket a hírfolyamodon. Az már más kérdés, hogy többnyire csak a címet és az alatta lévő kattintásmágnes két sort olvasod el, és emiatt úgy érzed, máris tudod, mi van a világban aznap. Ráadásul ezt büszkén fel is hozod, ha ne adj’ Isten társaságba jutsz végre. Persze, ha valaki magát a cikket is elolvassa, és beszélgetne róla, beégsz.

7. Népszerűvé – magányossá

Igazából mindkettő csak látszat, de hihetetlenül könnyen képes ugrálni a hangulatod és az önértékelésed fel-le, attól függően, hogy egy posztodra hány visszajelzés jön. Ha azt gondolod, ez nem igaz rád, csak végezz el egy kísérletet: szülinapodkor tiltsd le, hogy az üzenőfaladra írjanak. Könnyen népszerűnek hiheted magad, ha ilyenkor sokan írnak a faladra, de sose felejtsd el, hogy a Facebook jelzi nekik. Vagyis aligha maguktól jutott eszükbe, és valószínűleg aznap még három másik ismerősüknek is írtak. Viszont ha ezt nem teszed lehetővé, és privát üzeneted nem nagyon jön, akkor méltán érezheted rosszul magad. Ha csak kevés is, de jön, ne akadj ki, legalább látod, kik törődnek veled igazán.

8. Függővé

Állandó késztetést érzel rá, hogy csekkold, van-e értesítésed, még akkor is, ha semmit sem posztoltál – tehát mire is jönne reakció? Ha valami csoda folytán mégis jönne valami, felmegy a pulzusod, és boldognak érzed magad, addig a röpke másodpercig, amíg nem szembesülsz vele, hogy csak egy – valószínűleg több száz másik embernek elküldött – partymeghívót kaptál. Nyugi, semmi személyes. De mit is várunk, a Facebook pontosan erre építi a vonzerejét.

9. Világtalanná

Csak nyomkodod a telefonod úton-útfélen? Akkor nem csak addiktív vagy, hanem ön- és közveszélyes is, ugyanis se látsz, se hallasz, amikor az utcán közlekedve nyomkodod a kezedhez nőtt telefont. Csak néha nézel fel, hogy azért nagyjából belődd, hol vagy, és követni tudd az előtted haladók nyomát. Ennél messzebb azonban nem látsz, de nem is kell, hiszen nem az “itt és most”-ban élsz, hanem csak és kizárólag a Facebookon.

10. Életunttá

Amikor túl vagy a számodra érdekes posztokon, és a többi már nem érdekel, vagy már egyszer láttad őket, borzasztóan unalmasnak fogod érezni az életet. Azt fogod gondolni, nem történik a világban semmi – ha történne azt látnád Facebookon. Így még jobban elszakadsz a valóságtól, mert nem fog érdekelni, és az életben nem veszed észre, hogy közben mennyi minden zajlik a laptopodon, telefonodon kívül.

Forrás:http://szineshir.com/eletmod/10-dolog-amive-a-facebook-tesz/

Hirdetés


Hirdetés betöltése...