10 dolog, amit még nem hallottál erről a zöldségről!


Hirdetés


Egyike a legízletesebb koranyári zöldségeknek. Édeskés ízének köszönhetően rengeteg recept és fogás alapanyaga: levesektől elkezdve főzeléket, paprikást és pürét is készíthetünk belőle. Kevesen tudják azonban róla, hogy ő volt a modern genetika alapja, illetve hogy az iparban is kiválóan alkalmazható.

Mi másról lenne szó, mint a zöldborsóról?

1. Egy borsószem átlagban 0,1 és 0,36 grammot nyom.

2. A zöld szín nem a borsók érettségét jelzi. Egy érett borsó ugyanis sárga színű.

3. A borsó a francia konyhában vált divatossá, méghozzá 14. Lajos, a Napkirály idejében. A kertészei borsóültetvényeket gondoztak a Versailles-I kertben, a király pedig valósággal megszállottja lett ennek a kis zöldségnek, és egyre gyakrabban rendelt belőle különféle fogásokat.

4. Csupán 5%-a a termesztett borsónak kerül frissen eladásra. A többit fagyasztva árulják.

5. Európában a legnagyobb borsótermelő Nagy-Britannia. Míg az első tasak fagyasztott borsót az 1920-as években adták el.

6. Egy adag borsóban több a C-vitamin, mint két almában, és több fehérjét tartalmaz, mint egy egész tojás.

7. A világrekordot borsóevésben egy brit nő tartja, aki 1984-ben döntötte meg a csúcsot. 7175 borsószemet evett meg egy óra alatt.

8. Kínában a borsó levelei ínyencségnek számítanak.

9. A borsószemből kivont keményítőt a bioműanyag – zacskók, csomagolások – gyártásában, továbbá egészségügyi implantátumok, telefon borítólapok, textil rostok előállítására használják.

10. A banális borsótő volt az, ahonnan elindultak a modern genetika felfedezései. Gregor Mendel, osztrák szerzetes borsót termesztett a kolostor kertjében, és közben tanulmányozni kezdte. Kísérleteket végzett a növény virágain, amelyek később “Mendel öröklésről alkotott törvényei” néven váltak ismertté.

Forrás: http://twice.hu/eletmod/10-dolog-amit-meg-nem-hallottal-zoldborsorol

Hirdetés


Hirdetés betöltése...