Zsemle zabpehelylisztből


Hirdetés


A zabpehelylisztet már régóta meg akartam próbálni, a pékárukhoz használt lisztekbe szokás keverni. Sikérmentes, ami azt jelenti, hogy önmagában nem keleszthető, vízzel keverve ragadós, nyálkás lesz. Fogyasztásakor azonban ez előnyös tulajdonsággá válik, mert a nyák bevonja a gyomorfalat és védi. Viszont nem akartam más liszttel keverni, így mégis tettem egy próbát a kelesztéssel.


A lenmag pedig fontos növényi omega-3 zsírsav-forrás, ezért egészségvédő hatású, sőt még finom is. A dagasztáskor a zabpehelyliszt sokkal több vizet vett fel, mint másfajta lisztek, és persze nagyon ragadós volt. Egy teáskanál cukorral többet téve hozzá, az élesztő mégiscsak kifejtette a hatását, és a keletkező gázbuborékok megemelték a tésztát. A kisült zsemle tömör, barnás, és jóízű. Rendszeresen sütni fogom ezután.

Hozzávalók: 8 zsemle
450 g zabpehelyliszt
2 evőkanál olaj
2 kávéskanál só
2 teáskanál cukor
2 evőkanál lenmag
20 g friss élesztő
4,5 – 5,5 dl víz

Elkészítés:
Mindent az üstbe tettem, az élesztő és a víz kivételével. A vizet meglangyosítottam, feloldottam benne az élesztőt, és azt is beleöntöttem. Bekapcsoltam a dagasztóprogramot. Nagyon ragadós, nyákos volt a tészta. A dagasztás végén, a program jelzésekor beleszórtam a lenmagot, és azt is elkeverte a gép. Hagytam egy órát kelni, majd erősen lisztezett (zabliszt) kézzel szilikonlapra kiszedtem, kissé átgyúrtam. 8 zsemlét formáztam, beletettem tepsibe, és lefedve pihentettem ismét egy órát. Hideg sütőbe tettem, 200 fokra kapcsoltam, ötven percig sütöttem őket.

 

Forrás:wiselady.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...