Zöldturmix – az élet itala


Hirdetés

A nyersvegánság elterjedésével és az internet segítségével, ma már könnyen elérhetőek azok a régi-új irányzatok, amelyek a friss zöld leveles zöldek és a gyümölcsök hatalmáról, jótékony hatásairól számolnak be. Én először nyersvegán külföldi, majd magyar blogokon találkoztam először a zöldtrurmix, vagy, ahogy ők mondják, a green smoothie fogalmával, majd nyomon követhető térhódításával. Áldásos erejéről, pozitív szervezetre gyakorolt hatásáról magam is hamar meggyőződtem, és az eredmény önmagáért beszél. Az ember teste a klorofill, az élő enzimek, vitaminok ásványi anyagok, valamint az érett gyümölcsben található benzinként működő gyümölcscukor kombinációjától egyszerűen életre kel. Elsőre furcsának tűnhet, hogy gyümölcs mellé zöld leveleket teszünk az italunkba, de ha más nem is, az íze meg fog győzni minket.

Azt sokszor hallhatjuk, hogy az élelmiszerekben nincs elég tápérték, így ezek nem táplálékok, csak élelmiszerek. Ráadásul nagyrészük inkább vegyipari termék, mint ennivaló, igaz, az íze jó és ez a csapda! Felmerülhet a kérdés, akkor honnan vegyünk egyáltalán táplálékot?
Miben különböznek ezek a vadon termő „ételek” a „civilizált” világ élelmiszereitől?

Az élelmiszerek, finomított, feldolgozott termékek, és szinte mindent megfőzve, puhán eszünk. Lassan ott tartunk, hogy nem tudjuk megrágni a nyers ételeket. A nyers ételekben azonban enzim található. Ezektől élő az élő, valamint ezek biztosítják az élő szervezet megfelelő működését, tehát a hibák javítását és a támadások (vírusok, baktériumok, mikrobák) kivédését.

Főzés során az enzimek elpusztulnak, a tápérték (ami egyébként is alacsony) nagymértékben lecsökken. Feldolgozásukhoz a szervezet saját enzimkészletét (ami nem áll korlátlanul rendelkezésre) használja fel, ahelyett, hogy az „üzemviteli és ellenőrző” szerepüket végeznék, azaz a megelőzés, fenntartás és öngyógyítás tevékenységét. Így ez az egyik fő oka a degenerálódásnak (a normálistól való eltérésnek) és így a betegségeknek. A nyugati ember étrendje gyulladáskeltő! Miért van az, hogy az orvostudomány nagyfokú fejlődése ellenére is egyre több a degeneratív betegség?

Az enzimjeink fogynak a főtt ételek miatt.
A zöldturmixok éppen ezért tökéletesen alkalmasak arra, hogy az egészséges működésünkhöz szükséges nyers étel, – ami ideális esetben 70% kellene hogy legyen napi táplálékunknak- mennyiséget már reggel, vagy a délelőtti órákban bevigyük szervezetünkbe. Lehet, sosem rágcsálnánk el egy csokor petrezselymet, friss pitypanglevelet, vagy egy marék bébispenótot a reggeli szendvicsünk mellé, azonban ha almával, érett banánnal, vagy az éppen szezonális gyümölcsökkel (meggyel, eperrel, barackkal, körtével)és vízzel kombináljuk, frissítő-élvezetes italként könnyedén elfogyaszthatjuk. Akár 2 litert is!

A turmixolással pedig feltörjük a rostokat, ezáltal könnyebben emészthetővé és hasznosulhatóvá tesszük, ezen kívül tetemes mennyiségű zöld levelet tudunk elfogyasztani pillanatok alatt, jóízűen. A zöld turmixok elkészítésének csak a fantáziánk és a gyümölcsök, zöld levelek fellelhetősége szab határt.

A zöld levelekben, salátafélékben pedig rengeteg a klorofill. Nem léteznénk napfény nélkül. Az élő szervezet számára a klorofill legalább olyan fontos, mint a napfény. A növények a nap energiáját jórészt klorofillben tárolják. Így mondhatjuk, hogy a klorofill folyékony napfény. A klorofill fogyasztásával szinte napfényben fürdetjük szerveinket. A klorofill molekula hasonló a vérben levő egyik hemoglobin molekulához. A klorofill óvja a testünket, tisztítja, gyógyítja szerveinket, sok kórokozó baktériumot és gombát, sőt daganatsejteket is elpusztít sok más előnyös hatása mellett.

A ZÖLD TURMIX napi fogyasztása, a legjobb megoldás a sok klorofill bevitelére, ami segít rendbe tenni és fenntartani a megfelelő bélflórát, így egészségünk helyreállításában és a megelőzésben is óriási szerepe lehet. Méregtelenítő lúgosító hatású. Segít a sav-bázis egyensúly beállításában

A klorofillben, enzimekben,
vitaminokban, bioelemekben és ásványi

 anyagokban gazdag zöldturmix jótékony hatása összefoglalva:

• A szervezetbe kerülve azonnal a véráramba jut.
• Javítja a vérképet
• Segít a rák megelőzésében.
• Vasat juttat a szervezetbe, így enyhíti a vérszegénységet.
• Vérképző, így növeli a vörös vértestek számát.
• Vérhígító és vértisztító hatású.
• Segíti a méregtelenítést és a savak kiürítését.
• Lúgosítja, tisztítja a szöveteket és eltávolítja a méreganyagokat a sejtekből –     segíti a méregtelenítést.
• Közömbösít számos, élelmiszerrel a testbe juttatott mérget.
• Javítja a vérkeringést.
• Tisztítja és szagtalanítja a beleket, enyhíti a gyomorbántalmakat.
• Segíti a vese és a máj tisztulását.
• Jótékonyan hat a menstruációra.
• Javítja a vérzékeny betegek állapotát.
• Fokozza a tejelválasztást.
• Csökkenti a gyulladásos eredetű fájdalmakat, így pl. a torokfájást,                            májgyulladást és a mandulagyulladást is.
• Pusztítja a sebekben elszaporodó baktériumokat.
• Gyorsítja a sebek, megnyugtatja és segíti a fekélyek gyógyulását.
• Megszünteti a testszagokat.
• Kiváló száj- és toroköblítő, mivel tisztítja és erősíti a fogínyt és megszűnteti a   rossz szájszagot.
• Segíti az anyagcserét, enyhíti az aranyér okozta fájdalmat..
• Fokozza a sejtlégzést.
• Előmozdítja a hurutos váladék távozását.
• Javítja a lábak vérkeringését, így enyhíti a visszeresség okozta panaszokat is.
• Javítja a látást.
• Előnyös reumás panaszoknál, köszvénynél.
• Csökkenti a fáradtságot.
• Növeli a vitaminok és ásványi anyagok hatását.
• Javítja a szervezet oxigén koncentrációját.
• Segíti a felszívódást, így a táplálék hasznosítását is.
• Erős antioxdáns, így védi a sejteket.
• Optimalizálja a szervezet működését és FENNTARTJA az EGÉSZSÉGET!

A zöldturmix fogyasztásának alapszabályai:

• Csakis éhgyomorra igyuk, lehetőleg reggel
• Az érett gyümölcsök mellé, mindig tegyünk legalább egy marék zöld levelet, salátafélét (csalán,
pitypang, tyúkhúr, porcsin, sóska, petrezselyem, spenót, rukkola, madársaláta stb)
• Mindig vízzel hígítsuk a turmixunkat.
• Utána 2-3 óráig ne fogyasszunk vízen kívül semmi mást
• Tehetünk hozzá még fahéjat, ezzel megakadályozzuk az erjedést
Az én reggeli turmixaim alapja általában 2-3 érett(barna pöttyös) banán, és ehhez jönnek az adott évszak szezonális gyümölcsei. Ezekhez adok egy-két maréknyi salátafélét, vagy zöldleves növényt, pl, spenótot, csalánt, madársalátát, vagy rukkolát, petrezselymet. Felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Fahéjjal és kurkumával fűszerezem, és alaposan pulzálva összeturmixolom. A pulzáló turmixolással elkerülhető a gyümölcsök gyors oxidációja.

Kedvenceim:

• banán, barack, petrezselyem
• banán, körte rukkola
• banán, bébispenót, kókusztej, frissen facsart narancslé
• banán, szamóca, spenót
• banán, sárgadinnye madársaláta
• szamóca, áfonya, málna, csalán

Forrás: napielemozsia.hu
Stőhr Gréta: Gréta Konyhája Vegán Életmód-, és Szakácskönyv
Victoria Boutenko: A nyers étel csodája

Hirdetés

Hirdetés betöltése..