Zöldborsó előnyös tulajdonságai


Hirdetés


Zöldborsó – tudományos nevén ( Pisum Sativum )

borsó
78%- víz, 5,50%- cukor, 5 %- rost, protein, szénhidrát és ásványi anyagokat tartalmaz.
Ásványi anyagok közül kalciumot, nátriumot, foszfort, káliumot, vasat, magnéziumot, cinket, szelént, rezet és mangánt.

Kiváló vitaminforrás is, hisz található benne A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K és J vitamin.

A zöldborsót a puffadásra, vastagbélgyulladásra hajlamosak is fogyaszthatnak,
C-vitamin tartalma az immunrendszert erősíti, míg a benne található kálium vízhajtó tulajdonsággal bír, ezért fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják. Karbantartja a szívet és a vérereket.

Kutatások azt is bizonyították, hogy a zöldborsó fogyasztása segít kordában tartani a  „rossz” koleszterin (LDL) szintjét, és a vércukrot is.

A benne található klorofill vörös vértestek képzésére ösztönzi a szervezetet, és előnyös hatással van az immunrendszerre. Ásványi só-tartalmának köszönhetően a zöldborsó remineralizáló tulajdonságokkal is bír, azaz elősegíti a szervezetből kiürülő ásványi sók pótlását.

A zöldborsó által tartalmazott egyes hatóanyagok befolyásolják a sebek gyors hegesedését, olyannyira, hogy még a bőrön hagyott nyomokat is eltüntetik.

Tápértéke:
Nagyon kevés az olyan zöldségféle, amelyben több a magnézium mint a kalcium. Az, hogy hozzávetőlegesen egy az egy arányban található a növényben, különleges gyógyítói erőt kölcsönöz, ha nyersen használjuk. A magnézium minden puha szövetben jelen van, a csontok és az izmok szempontjából is fontos. Ez az előfordulási arány pedig lehetővé teszi, a kalcium felszívódását, megtartását a csontokban és az izmokban. A magnézium meggátolja a kalcium kioldódását a csontokból.

Előnyös tulajdonságai:

Glutén érzékenységre:
Az ételérzékenység egyik fajtája, amikor azért betegszik meg valaki, mert búzát, illetve annak termékét fogyasztotta. Ez a betegség főleg hasmenéssel, súly vesztességgel jár. Egyedüli módja az egészség visszaszerzésének, hogy a beteg ne fogyasszon glutén tartalmú ételeket. Az ételérzékenységbe megbetegedők száma mind jobban emelkedik, mert a táplálék felbontásához másképp viszonyul a szervezet, az emésztés legyengülésével végül glutén érzékenység alakul ki. A zöldborsó lé fogyasztása enyhíti a belekben a gyulladást, és a glutén által kiváltott rombolást, valamint elősegíti az emésztést.

Gyulladásos betegségekre:
A gyulladásos betegségek gyógyítását alaposan elősegíti a jelenlevő A vitamin. Ha ehhez még hozzájárul a magnézium, mint a zöldborsóban, nemcsak az immunrendszer munkáját segítjük, de a gyulladásos gyógyulások lefolyását is meggyorsítjuk.

Emésztést serkentő:
A zöldborsó segíti az emésztést, és alaposan hozzájárul a serkentéséhez, a rostjával, gyorsítja a belek féregszerű mozgása is. Ezzel a folyamattal a székrekedés is megszűnik, ha zöldborsót fogyasztunk.

Szív működés:
Az előző részben említettem a magnézium szerepét az izmokban, a puha szövetben. A szívizom munkája sokkal erőteljesebb, ha nem küzdünk magnézium hiánnyal. A káliummal együtt amiből szintén sok van a zöldborsóban hozzájárul a szív szabályos és erőteljes működéséhez. Kétségtelen, hogy a zöldborsó fogyasztása alaposan hozzájárulhat a szív és az érrendszeri betegségek megelőzéséhez.

Vérnyomás normalizálása:
Kétségtelen, hogy a gyógyászok többet foglalkoznak azzal a betegséggel, amely veszélyesebb, több halált követel. Ezt akár a magas vérnyomásra is érthetjük. Kevés szó esik azonban az alacsony vérnyomásról, holott a maga nemében eléggé veszélyes. A reggeli szédülések, sőt ájulás, a folyamatos izomfájdalom a rosszullétek, különösen a hőségben. A zöldborsó magnézium és mangán tartalma lehetővé teszi a vérnyomás normalizálását. A magas vérnyomás csökken, az alacsony emelkedik a zöldborsó kúraszerű fogyasztása következtében.

A zöldborsó  felhasználható sokféleképpen. Betegség  gyógyítására  legjobb, ha nyersen fogyasztjuk, esetleg a székrekedéssel tehetünk kivételt, mert oda inkább rostra van szükség, hogy kitakarítsa a beleket.

Zöldturmixhoz kellemes ízt ad más zöldségekkel keverve, ilyenkor ajánlott zsenge friss borsót héjával együtt a turmixgépbe tenni.

Hirdetés


Hirdetés betöltése...