Zöldborsó az alacsony tartalmú vitaminbomba, mely fogyasztó hatással is bír!


Hirdetés


Tudta ön kedves olvasó hogy a zöldborsó nem csak egy finom zöldség, de egyben egy gyógyhatással bíró vitaminbomba is? A friss zsenge zöldborsóra elég ránézni és üde zöld színéről máris a tavaszi rét, és a természet jut az ember eszébe. A tányéron is szép látványt nyújt, gondoljunk csak a rizibizire. Számtalan étel készíthető el belőle legyen szó levesről, főzelékről vagy köretről. Ám a zöldborsó nem csak egy finom étel, hanem egy olyan zöldség növény, amely gyógyító hatással is rendelkezik.

A zöldborsó gyógyhatása szerteágazó. Gyógyítja az izmokat, az érrendszeri betegségeket, a gyulladást és az emésztési rendellenességeket a vér alvadékonyságot stb. Véredény és izomgyulladás: A magnézium nagy szerepet játszik a szívizom felépítésében. Ugyancsak fontos helyet foglal el a véredének összetételében, valamint elősegíti a vérkötődést. Ha bármely testrészünk megsérül, ütéstől, vagy más hatástól, a gyógyuláshoz fokozottabb mennyiségű magnéziumra van szükség. Az ilyen magas szintű magnézium mint a zöldborsóban található, alaposan elősegítheti az izom és a csontsérülés gyulladásos betegség gyógyítását.

Elsősorban igen magas a kalcium és magnézium tartalma, ami a csontoknak és idegrendszerüknek fontosak. Így karban tartja csontjainkat, izmainkat és az érrendszeri betegségre is kedvező hatást fejt ki. Aki rendszeres fogyaszt zöldborsót a vérnyomását is rendbe teheti, mert van vérnyomás normalizáló hatása is. De ezen kívül magas a vitamin és ásványi anyag tartalma, így pl. sok benne a C, B vitamin, és gyulladásos betegségekre, emésztési zavarokra is érdemes fogyasztani.

Természetesen ezek a gyógyhatások akkor érvényesülnek a legjobban, ha a zöldborsót  nyersen fogyasztjuk, mert a főzés hatására a legtöbb gyógyhatású anyag eltűnik belőle, ám ha nem szeretjük nyersen, párolva is nagyon finom és megmarad benne a sok értékes tápanyag és vitamin. Amikor a konyhában épp zöldborsót pucolunk és már meg is mostuk, együnk belőle néhány szemet nyersen, nagyon finom.

A nyers zöldborsónak 10 % a cukortartalma, ám nem hizlal, így aki édes ízre vágyik pl. tv nézés közben kukorica, és csoki helyett próbálja ki a nyers zöldborsót, így meg lesz az édes finom rágcsálni való az egész családnak.

A zöldborsó számtalan ételnek lehet az alapanyaga így a már mindenki által jól ismert zöldborsó levest is számtalan variációban lehet elkészíteni, de nagyon finom a tejszínes zöldborsó főzelék, vagy a zöldborsós tojásrántotta.

Készíthetünk belőle salátákat, így pl. a franciasaláta is kerülhet a családi asztalra, amibe természetesen pároljuk a zöldborsót, és finom almakockákkal bolondítjuk meg.

Diéta, fogyókúra és az egészséges életmód legfinomabb élelmiszere lehet a zöldborsó akár nyersen akár párolva vagy főzve. Édes íze és üde zöld tavaszi színe vonzóvá teszik kicsiknek és nagyoknak egyaránt ezt a finom és nagyon egészséges zöldséget.

Forrás: www.kertvarazsmagazin.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...