Vulkánkitörés elől menekülő kisfiú csontvázát találták meg Pompejiben


Hirdetés


Egy hét-nyolc éves fiú épségben megmaradt csontvázát ásták ki a dél-olaszországi Pompejiben. A kisfiú a Vezúv 79-es kitörésekor halhatott meg a város számos lakosával együtt. A gyermek csontvázát Pompeji központi fürdőinek nemrég újraindult ásatásai során találták meg egy tíz centiméteres réteg alatt. A feltételezések szerint a kisfiú a vulkánkitörés okozta vészhelyzetben a fürdő egyik bejárati helyiségében keresett menedéket. Egyedül volt, félt és összehúzta magát, így érte őt a halál.

A pompeji régészeti park kutatói szerint a fiú egy zárt helyiségben tartózkodott, ahova a városra lövedékként záporozó lávakövek nem tudtak betörni, így nem omlott rá a szoba teteje sem. A gyerek halála a kitörés második fázisában következett be, amikor az ablakon keresztül tüzes levegő áramlott be. A vulkán feletti gázokból, hamuból és úgynevezett piroklasztokból – tüzes vulkáni kőzetdarabokból álló kitörési oszlop alakult – amely a városra zúdult. Ennek hőmérséklete jóval meghaladta a 200 Celsius-fokot is.

7495177630_4b501db580_b

Az épségben maradt csontváz megtalálását jelentős felfedezésnek nevezte Massimo Osanna, a pompeji régészeti felügyelőség vezetője. Hangsúlyozta, hogy az ásatási terület még számtalan értékes leletet tartogat a régészek számára, csak meg kell találniuk őket. A pompeji fürdőknek ezt a részét már az 1877-78-as ásatásokon is átvizsgálták. Nem kizárt, hogy a gyerekcsontvázat is megtalálták, de nem tudták kiemelni. A mai tudományos és régészeti eszközökkel ez sikerült. Az ókori Pompeji lakosságának száma a becslések szerint hat és húszezer között mozgott. A vulkánkitörés napjaiban többségük elmenekült. Az ókori város ásatásain eddig több mint ezer tetemet találtak.

MTI

Hirdetés


Hirdetés betöltése...