Vizes borogatás: hatékony ízületi gyulladásra, húzódásra, zúzódásra


Hirdetés


Vigyázni kell télen, hiszen a járdák sok esetben csúsznak, ezért óvatosan kell közlekedni. Nem csak az idősek, de a fiatalabbak is könnyedén elcsúszhatnak, akár törés is lehet az esés vége. Legtöbbször azonban húzódásokkal, zúzódásokkal kell majd szembenézni. Hogy csökkentsük a begyulladt testrészt, alkalmazzuk a jól bevált hideg vizes borogatást. Íme pár tipp, hogy jobb hatást érjünk el.

 

A begyulladt rész, ha megérintjük, tüzes, forró. Ahhoz, hogy lohadjon a duzzanat, hidegre van szükség, így lelassítja a vérkeringést és a sejtek nagy aktivitását is. Ha ízületi gyulladástól szenvedünk, semmiképpen ne vigyük túlzásba a termálvizes fürdőzést, hiszen ezáltal még inkább begyulladhat a problémás terület.

Odahaza az úgynevezett állott vizes borogatást kell alkalmazni, a víznek szobahőmérsékletűnek kell lennie, egy zsebkendőt, vagy bármilyen textíliát bele kell mártunk, majd miután kicsavarjuk, tegyük rá a problémás területre. Szabadon kell hagyni, hisz a párologtatásnak köszönhetően hűsítő hatás keletkezik. Nem szabad azonban ezt sokáig alkalmazni, hiszen a bőr könnyen átázhat és káros következmények keletkezhetnek.

A jegelést is alkalmazhatjuk, ezt nagyszerűen megoldja a fagyasztott borsó is, de a gyógyszertárakban is kapható úgynevezett jégzselé. Ez azért jó, mert kásaszerűen fagy meg, és így jobban fel tudja venni a gyulladt terület alakját, nem mozdul el. Fontos azonban, hogy akár jeget, akár jégzselét, akár fagyasztott zöldborsót használunk, tekerjük egy textil darabba, hiszen ha a jég közvetlenül érintkezik a bőrrel, könnyen fagyási sérülések is keletkezhetnek.

A sportolók is jó ha tudják, hogy a keletkezett rándulások, zúzódások és húzódások esetén a borogatással megelőzhető a dagadás, az ízületi folyadék felgyűlése és a fájdalmas mozgásbeszűkülés is elkerülhető.

 

 

Forrás:http://twice.hu/eletmod/vizes-borogatas-hatekony-izuleti-gyulladasra-huzodasra-zuzodasra

Hirdetés


Hirdetés betöltése...