Visszaesések a szobatisztaságban


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Ahány szülő, annyiféle elképzelés van a szobatisztaságról. Sokan vannak azon a véleményen, hogy időben el kell kezdeni, mutatni kell, gyakoroltatni, ráültetni a kicsit a bilire és majd megtanulja. Mások azt az irányt követik, hogy várnak másfél-2 éves korig és akkor kezdik el kínálgatni a bilit, dicsérni, ha valami belesikeredik. Sok anyukán pedig ott a nyomás, hogy közeledik az óvodakezdés és már bilibe kéne pisilni-kakilni addigra, már csak 3 hónap van, már csak 2…, de a csemetének esze ágában sincs ránézni sem a bilire. Ennél már csak az okoz nagyobb fejtörést, ha a korábban már nagyjából szobatiszta kisgyerek újra bepisil. Mi állhat ennek a hátterében?

szobatisztaság, megint bepisilA gyereket ha hagyják, magától szobatiszta lesz 3 éves korára (nappalra). Ehhez nem kell gyakoroltatni, tanítani, erőltetni, csupán ki kell elégíteni a természetes kíváncsiságát a téma iránt, hagyni kell, hogy néha utánad totyogjon a mellékhelyiségbe, hagyni kell, hogy kérdezzen, hagyni kell, hogy magától szocializálódjon.

Ahhoz, hogy a kicsi szobatisztává váljék 4 tényező együttállása szükséges:

1. Idegrendszeri érettség
A kisgyereknek tudnia kell szabályoznia a záróizmai működését. Ehhez megfelelő idegrendszeri érettség szükséges, ami az életkor előrehaladtával magától is kialakul, illetve sokat segít ebben a megfelelős testtudat, az, hogy a kisgyermek képes legyen felismerni az egyes testrészeit, izmait és tudatosan szabályozni azok működését. Ezt úgy lehet fejleszteni, ha a fő testrészeit már ismeri a kisgyermek, akkor tükör előtt állva, megtanítjuk, megmutatjuk neki a kisebb testrészeit is és játékosan ösztönözzük, hogy használja, mozgassa őket (pl. kacsintás, szemöldök felhúzása, mozgasd az orrod, a füled, csinálj úgy, mintha mérges lennél, húzd fel a vállad, mozgasd a lábujjaidat stb.)

2. Hormonális érettség
A szervezetben megtalálható az ún. antidiuretikus hormon, amelynek a vizeletet alvás közben besűríti, ezért nem pisilünk be éjszaka vagy a délután alvás során. A csecsemők szervezetében ez a hormon még nem található meg, a megjelenése valamikor 4-7 éves kor között történik meg, éppen ezért előfordulhat, hogy a kisgyermek nappal szobatiszta, de éjszaka bepisil. Előfordul, hogy ez a hormon valakinél egyáltalán nem jelenik meg a szervezetben, ilyenkor a hormont tartalmazó orrsprayvel kerülhető el az éjszakai bevizelés egészen a kamaszkorig, amikor már tudatosan is képes szabályozni a gyermek az éjszakai vizeletürítést.
A már éjszakára szobatiszta gyermeknél is előfordulhat, hogy ha felfázik, vagy nagyon fáradtan kerül ágyba, éjszaka ismét bepisil, ez természetes.

3. Szocializáció

Az emberek ösztönösen szeretnének tartozni valahová, egy közösséghez és ennek az alapja az, hogy felvesszük a közösség szabályait, szokásait. A kisgyermek számára a közösség a család, az ő mintáikat, szokásaikat tanulja el. Ha azt látja, hogy a szülők számára is természetes a mellékhelyiségre járás, akkor az ő számára is az lesz. Ha titokzatoskodnak, nem engedik be a vécébe a kicsit, szégyellősködnek előtte, akkor ő is félni kezd ettől a folyamattól és nem meri leutánozni, vagy a folyamat sokkal lassabb lesz nála.

4. Akarat, odafigyelés

Minden kisgyereknél elérkezik az a pont, amikor már tudja, de nem akarja. A szülői reakció ilyenkor az, hogy “szedd össze magad, pisilj rendesen a bilibe, ahogy eddig”. Bár a gyerekek 4 éves kor után már tudatosan képesek visszatartani a vizeletet, a legtöbbször nem az akarat hiánya miatt pisilnek be. A felnőttek számára persze az lenne a jó, ha a tanulási folyamat sima lenne, ha nem lennének benne megtorpanások és visszafordulások, a gyermek azonban nem érti a kényszert, nem érti, miért kellemetlen ez a szülőnek, de legfőképpen azt nem érti, miért olyan fontos teljesítmény ez a részéről. Minél inkább éreztetik vele, hogy ez egy teljesítmény, hogy akkor “jó gyerek”, ha szépen a vécébe pisil/kakil és mekkora macera elővenni és néha megint ráadni a pelust, annál inkább fog szorongani, tartani a pisiléstől/kakilástól.

Mi lehet az oka, ha a kicsi visszaesik a szobatisztaságban?

1. Túl korai kezdés
A babák már akár 1 éves kor tájékán elkezdhetnek érdeklődni a “pisi-kaki” téma iránt, de vannak olyan kicsik is, akik vígan elvannak a pelenkában és csak 2 éves kor körül kezdik el kifigyelni, mit csinál anya a vécén és “jéé, a Bodri kutya is kakil!”. Másfél-2 éves kor körül már sok anyuka érezni kezdi a nyomást, hogy elkezdje mutogatni a bilit a gyermekének és nyáron pelus helyett csak bugyit adjon rá.

Előfordulhat, hogy egy ideig ez működik is. Nyáron, otthon, egymásra figyelve az otthoni közegben a kicsi szépen ellehet bugyiban is és szól, ha pisilni kell. Vagy előfordulhat, hogy a kicsi a bölcsődében szépen eljár a többiekkel a vécére, de otthon esze ágában sincs (a csoport és az “óránként elviszünk mindenkit pisilni”-hatása).

Azok a gyerekek, akiket hamar kezdtek el szobatisztaságra szoktatni, általában éppen akkorra lesznek teljesen szobatiszták, amikor azok a gyerekek, akiknél megvárták, amíg maguktól megtanulják: nagyjából 3 éves korra. Addig pedig lehetnek átmeneti visszaesések, mert még nem tanulták meg teljesen, hogyan kell szobatisztának lenni.

2. Nyár vs. ősz
Az anyukák meglepődve szokták tapasztalni, hogy a nyáron már tökéletesen szobatiszta gyermek ősszel megint bepisil. Ennek az az oka, hogy nyáron egy szál bugyiban vagy anélkül volt a kisgyerek, azonban a hűvösebb időben, jobban felöltözve már kevésbé érzi az ingert és nehezebb levetkőznie ahhoz, hogy bilire menjen. Különösen fiúknál gyakori, hogy az őszi ismételt bepisilések oka a felfázás. Az is gyakori jelenség, hogy ősszel a kicsi elkezdi a bölcsődét/óvodát és az új helyzet okozta szorongás miatt kezd el megint bepisilni.

3. Nem figyel oda
Amikor a kisgyermek már majdnem szobatiszta van egy olyan átmeneti időszak, amikor már tud szólni, ha pisilni kell, de néha annyira belefeledkezik a játékba, hogy csak későn jut az eszébe és ilyenkor becsurran egy kicsi, ez természetes jelenség, idővel kinövi majd. Segíthet, ha ilyenkor óránként megkérdezed, kell-e pisilni menni, azaz emlékezteted rá, hogy erre neki kéne gondolnia és ha kell, akkor elviszed.

4. Szorongás
Testvér érkezése, nyaralás, elválasztás, bölcsőde/óvodakezdés, költözés, anya visszatérése a munkába – ezek a dolgok még akkor is megviselhetik a kisgyermeket, ha egyébként jól alkalmazkodó, ha hagytatok neki időt a változásra, megszokásra. Változások idején gyakran bepisilhet a kisgyermek, és az is előfordulhat, hogy a pisivel nincs gond, de a székletét direkt visszatartja. Főként azoknál a gyerekeknél fordul ez elő, akiknél erőltették a szobatisztaságra szoktatást.

5. Kakigondok
Nem ritka jelenség, hogy a pisivel nincsen probléma, szépen jár bilire a kisgyerek, de a kakival problémák vannak. Nem akar bilibe kakilni, csak pelenkába, elbújik, amikor kakil, visszatartja a székletét, ha nem kap pelenkát. Ennek az az oka, hogy 2-3 éves kor között megjelennek az ún. irreális félelmek. A kisgyerek úgy érzi, hogy a széklet az ő része és nem akarja elengedni, mert azt hiszi, ezzel egy testrészét veszíti el. Minél természetesebben vesszük ezt a problémát, minél kevésbé erőltetjük, hogy bilit használjon, minél inkább hagyjuk, hogy a maga módján, akár elbújva intézze el a dolgát, annál hamarabb fog megoldódni ez a probléma.

 

Forrás:Vida Ági

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...