Vigyázat! Mérgező anyagok a déli gyümölcsök héján


Hirdetés


Külső szemmel nézve, ha már hozzá is szoktunk, még mindig kissé megdöbbentő, hogy január-február hónapokban sem ürülnek ki, nem csak a nagy üzletláncok, de a kis helyi boltok polcai sem a különböző zöldségekből, gyümölcsökből.

Valamennyire örvendetes, hogy azért nem mindenhol kaphatni friss tavaszi zöldségeket, de az importált déli gyümölcsök vagonszámra érkeznek hazánkban. Hogy kibírják a nagy utat, héjukat bizony vegyszeres kezelésnek vetik alá.

A narancsot, a citromot, a mandarint, a grépfrútot és még a banánt is különböző gombaölő és növényvédő szerekkel permetezik be, hogy ugyanúgy nézzenek ki a hosszú utazást követően is, mint mikor leszüretelték őket hazájukba. A főként a narancsra, citromra még viaszos bevonatot is felkennek, hogy a gyümölcsök ne száradjanak ki.

Ezért nagyon fontos: minden gyümölcsöt, még a hazai almát is, jó alaposan, bő vízzel mossuk meg, mielőtt fogyasztásra kerülne a sor, nem beszélve, mikor egy süteményhez egy egész citrom héját kell belereszelni a tésztába, krémbe. Mi több ez sem teljesen szabadít meg a káros anyagtól, hiszen az utazás során a gyümölcs héjából a vegyszerek átszivárognak az illóolajokat tartalmazó sejtekbe.

A gombaölő és növényvédő szerek káros hatásait sajnos állati kísérleteken bizonyították be, májmegnagyobbodást, ezek allergiás bőrreakciót, vagy pedig pajzsmirigy-problémákat okozva. A megoldás az, hogy válasszunk előre csomagolt, ne pedig ömlesztett gyümölcsöket, vagy pedig a biogazdaságokból is be lehet szerezni párat.

Ha erre nincs lehetőség, akkor a déli gyümölcsöket almaecetes hideg vízben hagyjuk ázni 15 percig, majd csap alatt, a szivacs dörzsis részével jól mossuk meg, utána pedig természetesen a kezünket is sikáljuk tisztára.

Forrás:http://twice.hu/eletmod/vigyazat-mergezo-anyagok-a-deli-gyumolcsok-hejan

Hirdetés


Hirdetés betöltése...