Vércukorcsökkentés növényi eredetű készítményekkel (keserű tök)






Hirdetés betöltése…



A cukorbetegek vércukorcsökkentő kezelése során az inzulin felfedezése és a rendkívül széles skálán mozgó tablettás készítmények bevezetése nyomán is időről-időre divatba jön tisztán növényi eredetű készítmények szedése. A kínálat egyre nő és se szeri, se száma nincs e növényi készítményeknek.

Egy friss kínai vizsgálat, melyet Lian vezetésével végeztek csökkent glukóz toleranciás egyéneken egy tiangi névre hallgató, tíz növény kivonatát tartalmazó teával, egy év alatt 32%-kal csökkentette a 2-es típusú diabétesz kifejlődését, a kontrollokkal szemben. A tea fogyasztása során érdemi mellékhatást, veszélyes jeleket nem tapasztaltak. Az eredmények felkeltették a diabetes szakma érdeklődését.

Ennek kapcsán ismételten felvetődik az alapkérdés az ún. „természetes” készítmények alkalmazása kapcsán: mennyire megbízható, stabil összetételűek ezen készítmények, melyeket a legritkább esetben vetnek alá tudományos igényű analízisnek. Több kínai teakészítmény kapcsán tapasztaltak pl. súlyos vesekárosító hatást. Más esetben pedig maximum placebo hatást észleltek egyes készítmények alkalmazása során. A legtöbbször ajánlott növényi-ásványi „természetes” készítmények a fahéj, a króm, a vanádium, a növényi rostok, a zöldtea, a keserű dinnye (keserű tök), a görögszéna és a gymnema silvestre.

Ami ezek tényleges vércukorcsökkentő hatását illeti, arra nézve tudományos bizonyítékok vagy egyáltalán nincsenek, vagy nagyon szerények. Nagyon fontos, hogy ha ezek valamelyikét étrend kiegészítőként alkalmazzák, azt soha ne a javasolt gyógyszerek elhagyásával együtt tegyék. (Szinte minden felsorolt termék széles választékban a hazai szakboltok és internetes boltok révén akár a hazai cukorbetegeknek is rendelkezésére áll. A magam részéről inkább kiváló, a forgalmazók számára nyereséggel kecsegtető üzletnek, mintsem hatékony és alkalmazásra javasolt szereknek tartom ezeket – a referáló megjegyzése).
(Forrás: J Clin Endocrinol Metab. 2014;99:648-655),forrás
A keserűdinnye hatásai cukorbetegeknélA keserűdinnye – más néven balzsamkörte, keserűuborka, alligátor körte, keserűtök – egy olyan természetes élelmiszer és gyógynövény, amely Magyarországon ritkán fellelhető, viszont érdemes tudni róla. Számos gyógyászati felhasználása ismert, azonban a kutatók csak mostanság kezdik teljesen megérteni, hogy hogyan is fejti ki hatását és mitől olyan hatékony.

A keserűdinnye (Momordica charantia) a tökfélék (Cucurbitaceae) családjába tartozó trópusi és szubtrópusi gyors növekedésű, ehető gyümölcsű kúszónövény, amely valamennyi zöldség közül a legkeserűbb ízű.

Pontos származási helye nem ismert, termesztése Indiában, Dél-Kelet-Ázsiában, Kínában, Afrikában és a karibi térségben a legjelentősebb, azonban az elmúlt néhány évtized alatt a világ minden részében egyre népszerűbbé vált. Ez a fűszerű, kacsokkal kapaszkodó kúszónövény 5 méteres magasságig is megnő, levelei 4-12cm átmérőjűek.

Töktermése az uborkához hasonló, azonban alakja és mérete sokféle, színe zöld vagy fehér. Termőhelyein a savanyúságot, kompótot vagy főzeléket késztenek belőle, azonban a benne található keserű anyag, a mormodicin régóta jelentős szerepet játszik főleg az ázsiai természetgyógyászatban. Egy, a XVI. Századból származó kínai orvosi könyv így ír róla: “…ízében keserű, nem mérgező, elűzi a gonosz forróságot, enyhíti a kimerültséget, és megtisztít”.

Mint a legtöbb kesernyés élelmiszer, a keserűdinnye is fokozza az emésztést, azonban súlyosbíthatja a gyomorfekélyt és a gyomorégést. Ez a negatív hatása azonban ritkán érvényesül – és ezt a klinikai tapasztalatok és a hagyományos felhasználás is alátámasztja -, mivel a keserűtöknek van fájdalomcsillapító és enyhe gyulladáscsökkentő tulajdonsága is.

Vannak olyan állítások, amelyek szerint a kesernyés ízt kinin okozza, ezidáig ezt semmilyen bizonyíték nem igazolta. Ázsiában, Panamában és Kolumbiában a keserűtököt a malária megelőzésére és kezelésére használják a természetgyógyászatban. Laboratóriumi vizsgálatok alátámasztják, hogy a keserűtök bizonyos fajtái kifejtenek malária ellenes hatást, azonban erre vonatkozó emberen végzett vizsgálati eredményeket eddig még nem publikáltak.

A népi bölcsesség szerint a keserűtök segít megelőzni a II típusú diabétesz kialakulását ill. a már meglévő betegséget javíthatja. Az indiai Jawaharla Orvosi és Kutatási Tudományos Továbbképző Intézet egyik tudományos vizsgálata igazolta, hogy a keserűtök növeli az inzulinérzékenységet. 2007-ben a Fülöp-szigetek Egészségügyi Minisztériuma kiadott egy körlevelet, amely szerint a tudományosan alátámasztott gyógynövénynek tekintett keserűtök csökkentheti a magas vércukorszintet.

A keserűtök négyféle nagyon ígéretes összetevőt tartalmaz. Ezek az összetevők működésbe hozzák az AMPK (adenozin-momfoszfát-kináz) nevű fehérjét, amelynek feladata a szervezetben a sejt üzemanyag-ellátottságának érzékelése valamint a glükózfelvétel biztosítása, vagyis pontosan az a folyamat, amely a cukorbetegek esetében nem működik megfelelően.

A keserűdinnye egy inzulinhoz hasonló hatású lectin típusú fehérjét taralmaz. Ennek a lectinnek inzulinhoz hasonló bioaktivitása abból adódik, hogy két inzulinreceptorral kapcsolódik össze, ezáltal testszerte a szövetekben csökkenti a vércukor koncentrációt. Ezen felül az agyban – az inzulin hatásához hasonlóan – csökkenti az étvágyat. Valószínű, hogy ez a lectin erőteljesen hozzájárul a hipoglikémiás állapot kialakulásához, amely a keserűtök fogyasztása után kialakul, és ezért is lehet hatékony a II. típusú diabétesz kezelésében. A lectin kötődése nem fehérje-specifikus, és ez lehet a magyarázata annak, hogy a keserűdinnyének immunrendszert ösztönző hatást tulajdonítanak, mivel úgy stimulálja az immunrendszert működtető receptorokat, hogy összeköti őket.

Teák és étrendkiegészítők széles választéka kapható, amelyek tartalmaznak keserűdinnye kivonatot. Mivel erőteljes hatású növény és hatása más szerekkel összeadódhat, a keserűdinnyével kapcsolatban érdemes nagyon óvatosnak kell lenni, és alkalmazását kezelőorvosunkkal megbeszélni. Soha nem szabad együtt szedni vércukorszint csökkentő gyógyszerekkel vagy különösen inzulinos kezeléssel kombinálni! A termés és a mag állatkísérletekben bizonyítottan csökkenti a koleszterin szintet, ezért koleszterin szint csökkentő gyógyszerekkel ne fogyasszuk együtt! Magja vicint tartalmaz, amely favizmust (egy örökletes enzimhiány-betegség) idézhet elő az arra hajlamos emberekben. Ezen kívül a magot bevonó piros hártya mérgező a gyerekek számára, és magának a temésnek a fogyasztása nem javasolt terhesség alatt, mert méhösszehúzódásokat vált ki.

Okostelefonnal már illatüzenetet is küldhető
Házi praktikák csípések ellen - Elsősegély ecettel, citrommal, szódabikarbónával



Hirdetés
Hirdetés betöltése...
Hirdetés