Vércsoportodtól is függ, hogy milyen a memóriád!


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Némely betegség kialakulásának valószínűségét befolyásolhatja, hogy melyik vércsoporthoz tartozunk. Az Amerikai Neurológiai Akadémia szerint az AB vércsoportúaknál nagyobb az esély a demencia kialakulására. Mások pedig összefüggést találtak a vércsoportok és az agyvérzés kockázata között is.

Az AB vércsoporttal bírók a legkevésbé szerencsések. Egy minőségi tanulmány szerint, amely a Vermonti Egyetem Orvostudományi Tanszékének dolgozói hoztak létre, az AB vércsoportúak esetében a legnagyobb a kockázata a memóriával kapcsolatos gondok kialakulásának, ami akár demenciát is vonhat maga után. AMary Cushman doktornő által vezetett vizsgálatban 30 ezer, 45 évesnél idősebb alany vett részt. Később kiválasztottak közülük 495 személyt, akiknél a három évig tartó kísérlet alatt gondolkodási zavarok vagy memóriával kapcsolatos problémák jelentkeztek. A másik csoportot 587 személy alkotta, náluk nem alakultak ki egészségügyi panaszok.

Mit jósol a véralvadás?

A tudósok később arra is rájöttek, hogy a feledékenyek csoportjának 6%-a AB vércsoporttal rendelkezett. „Esetükben 82%-kalnagyobb annak az esélye, hogy problémák jelentkeztek a figyelmükkel, a beszédükkel és a rövid távú memóriájukkal kapcsolatban, ez pedig azt is jelezheti, hogy demencia van kialakulóban”- jegyezte meg Cushman doktornő. A demencia leggyakoribb oka az Alzheimer-kór. A tanulmány ezért rámutathat arra is. hogy milyen összefüggés van a betegség mechanizmusa és az egyes vércsoportok között.A viszonylag ritka AB vércsoportúak számára azonban nincs ok az aggodalomra. Simon Ridley orvos szerint, aki az Alzheimer-kór elismert szakértője, még rengeteg további eredményre lesz szükség ahhoz, hogy bebizonyosodjon a fenti összefüggés. Egyelőre csupán egy fajta jelről van szó. Az említett tanulmány szerzői alátámasztották, hogy az AB vércsoportúak hajlamosabbak a véralvadásra, amit az Alzheimer-kórban szenvedő pácienseknél már korábban bizonyítottak.

Szerencsés nullások

Az Alzheimer-kór és demencia azonban nem az egyetlen betegség, amelytől bizonyos vércsoportok esetében tartani kell. A HarvardEgyetem egyik tanulmánya szerint létezik összefüggés egyes vércsoportok és a kardiovaszkuláris betegségek kialakulása között is. mint amily en a szélütés vagy a szívinfarktus. A legnagyobb veszélyben ismét az AB vércsoporthoz tartozók vannak, de a B vércsoport is kockázatot jelent. A 0-s vércsoportúak esetében a legkisebb a rizikó. Az eredmények annak a nagy szabású kutatásnak köszönhetők, amely a Harvard Egyetemen zajion 1991 és 2011 közön. „Egyre több bizonyítékunk van arra. hogy a vércsoport befolyásolhatja a krónikus betegségek kockázatát, amelyek közé a szélütés is tartozik” -jegyezte meg a kutatás vezetője. JoannManson. Csoportja a húsz éven át tartó időszakban 90 ezer férfit és nőt vizsgált meg. Az önkéntesek között az AB vércsoporthoz tartozóknál 26%-kal több példa volt a szélütésre, mint a 0-s vércsoportúak esetében. A B vércsoportú nők is veszélyeztetettek, náluk 15%-kal nagyobb volt az esélye annak, hogy agyvérzést kapjanak, mint a 0-s vércsoportúak esetében.

Az artériák eltömődnek

A tanulmány szerzői szerintAB és az A vércsoportúak vörösvértestei sokkal hajlamosabbak a csomósodásra, ennek következtében megtapadnak az artériák falain. Így azok könnyebben elzáródnak, ami kardiovaszkuláris betegségek kialakulásához vezet. „Még nem tudjuk biztosan, hogy a véralvadásra való hajlam a vércsoporthoz köthető-e, vagy más faktorok is kapcsolatban állnak vele” – magyarázza a kutatócsoport egyik tagja. Larry Goldstein. Egyúttal arra is felhívja a figyelmet, hogy az agyvérzés és egyéb kardiovaszkuláris betegségek kialakulása mögött elsősorban az egészségtelen életmód áll. élén a dohányzással, az alkoholfogyasztással, a sok stresszel és a nem elegendő mozgással.

Az AB vércsoportúak hajlamosabbak a memóriával kapcsolatos problémákra, ami akár demenciához is vezethet

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...