Vércsoport diéta ( Szerző: Dr. Tihanyi László )


Hirdetés


A vércsoport diéta tartalmaz egy rendkívül hosszú listát azokról a táplálékokról, melyek hasznosak minden egyes vércsoport számára. A listában szerepelnek azok a táplálékok is, amelyek érdemes kerülni, és azok is, amelyek semlegesek az adott vércsoport szempontjából. Dr. D’Adamo szerint ezzel a diétával nem csak javítható az egészség, de az ideális testsúly is elérhető.

A vércsoport diéta bizonyított jótékony hatásai:

0-s vércsoport:

•    Fogyás
•    Megakadályozza a vérrögösödést és a gyulladásos betegségek kialakulását, pl.: ízületi gyulladás, fekélyek, asztma és pajzsmirigy alulműködés

A-s vércsoport:

•    Fogyás
•    Csökkenti a szívbetegség, rák, vérszegénység, máj- és epeproblémák, valamint az egyes típusú cukorbetegség kialakulását

B-s vércsoport:

•    Fogyás
•    Csökkenti az egyes típusú cukorbetegség, a krónikus kimerültség szindróma, és az olyan autoimmun betegségek, mint a Lou Gehrig-kór, lupus és szklerózis multiplex kialakulásának kockázatát

AB-s vércsoport:

•    Fogyás
•    Csökkenti a szívbetegségek, rák és vérszegénység kialakulásának kockázatát

A diéta eredete:

1901-ben Dr. Karl Landsteiner fedezte fel a négy vércsoportot, amelyeket A, B, AB és 0 néven nevezett el. Az ő jött rá arra is, hogy a vércsoportok nem kompatibilisek egymással az antitestek miatt. Ezek az antitestek ugyanis megalvasztják a vért, ha a különböző vércsoportok keverednek. Dr. D’Adamo szerint azt is felfedezték, hogy a táplálékok miatt a vérsejtek összeragadhatnak és megalvadhatnak az aggluticániónak nevezett folyamat során.

Dr. D’Adamo édesapja, James szintén természetgyógyász orvos volt, aki megfigyelte, hogy néhány diéta jobb hatással volt a betegekre, mint más diéták. A könyvében, melynek „One’s Man Food – Is Someone Else’s Poison” a címe, ezt a vércsoportok különbözőségének tulajdonította.

Dr. Peter D’Adamo folytatta apja kutatását az agglutináció folyamatával kapcsolatban, amelyek a különböző vércsoportok és bizonyos táplálékok között alakul ki. Úgy gondolja, ez az egyes vércsoportok evolúciójának az eredménye.

Vércsoport diéta
 

Az antropológusok visszavezették mindegyik vércsoport eredetét, így jöttek rá arra, hogy a legkorábbi a 0-s vércsoport. Mivel ezek az emberek ősi vadászó-gyűjtögető népek voltak, és főleg húsból álló ételeket ettek, ezért a 0-s vércsoportúaknál olyan antitestek fejlődtek ki, amelyek kompatibilisek az olyan agrikulturális táplálékok lektinjeivel, mint a búza és más gabonafélék. Dr. D’Adamo szerint a 0-s vércsoportúaknak olyan étrend szerint kellene élniük, mint az emberek őseinek: sok húst, és kevés gabonafélét kellene fogyasztaniuk.

Következőleg az A vércsoport fejlődött ki. Ahogy megváltoztak a környezeti feltételek, az emberek inkább elkezdték termeszteni a táplálékot, mint levadászni. A főleg húsból álló étrend eltolódott növény-alapú étrenddé. Ahogy az étrend megváltozott és az A vércsoport kialakult, a hús ellen antitestek keletkeztek a szervezetben. Dr. D’Adamo szerint az A-s vércsoportúaknak tehát az tesz a legjobbat, ha főként vegetáriánus vagy növény-alapú étrendet követnek.

A következő vércsoport a kialakulás folyamatában a B vércsoport volt. Ahogy az ősi emberek népvándorlásba kezdtek és más éghajlatokhoz is hozzászoktak, akkor alakult ki a B vércsoport. Ezeknek az embereknek az étrendjébe tartozott a hús, a növények és a tejtermékek fogyasztása. Dr. D’Adamo szerint ez az oka annak, hogy a B-s vércsoportúaknak a szervezete kevesebb antitestet termel a húsban és gabonafélékben található lektinek ellen. Ezen kívül úgy gondolja, ezért lehetséges az, hogy a B-s vércsoportúak sokkal jobban tolerálják a tejtermékeket, mint más vércsoportok.

Legutolsóként az AB vércsoport alakult ki. Ez még ma is ritka vércsoportnak számít, mivel a világ lakosságának kevesebb, mint 5 százaléka rendelkezik ilyen vércsoporttal. Az AB vércsoport akkor alakult ki, amikor az A és B vércsoportúak keveredtek egymással. Dr. D’Adamo szerint ez a vércsoport egy komplex vércsoport, amelynek sok az erőssége, de a gyengesége is.

A vércsoport diéta tartalmaz egy rendkívül hosszú listát azokról a táplálékokról, melyek hasznosak minden egyes vércsoport számára. A listában szerepelnek azok a táplálékok is, amelyek érdemes kerülni, és azok is, amelyek semlegesek az adott vércsoport szempontjából. Dr. D’Adamo szerint ezzel a diétával nem csak javítható az egészség, de az ideális testsúly is elérhető.

A diéta leírása

D’Adamo az összes táplálékot összesen 16 csoportba osztja fel.

Ezek a csoportok a következők:

•    Hús és szárnyasok (disznóhús, csirkehús, tenger gyümölcse: hal és rák-, illetve kagylófélék)
•    Tejtermékek és tojás (például tej, joghurt, fagylalt, sajt)
•    Zsírok és olajok (mindenféle olaj, beleértve a mogyoróolajat, szezámolajat, lenmag olajat, stb.
•    Diófélék és magok (mindenféle mag és dióféle)
•    Bab és hüvelyes termések (pl. borsó)
•    Müzli (zab, árpa, búza, cornflakes, puffasztott rizs, stb.)
•    Kenyerek és muffinok (mindenféle péksütemény, beleértve a kenyereket és kekszeket is)
•    Feldolgozott gabonafélék és tészták (mindenféle liszt, tészták, spagetti, stb.)
•    Zöldségek (mindenféle zöldség, olíva bogyó, paprika és avokádó is)
•    Gyümölcsök (friss gyümölcsök, szárított- és konzerv gyümölcsök)
•    Gyümölcslevek és egyéb folyadékok (gyümölcslevek frissen és koncentrált formában)
•    Fűszerek (minden friss és szárított fűszer, szirupok, miso, szójaszósz és más, nem tejtermék alapú szószok)
•    Ízesítő anyagok (majonéz, mustár, kechup, dzsemek, salátaöntetek és pácok)
•    Gyógynövényes teák
•    Egyéb italok (kávé, fekete tea, zöldtea, ásványvíz, kóla, bor, sör, likőr)

Mind a 16 táplálékcsoporton belül vannak olyan táplálékok, amelyek hízlalnak, amelyek fogyasztanak, jótékony hatásúak, semlegesek, és olyanok is, amelyeket jobb elkerülni. Ez teszi a diétát különlegessé és egyedivé minden vértípus számára. Például a csirke neutrális tápláléknak számít a 0-s és A-s vércsoportúaknak, viszont kerülendő a B-s és AB-s vércsoportúaknak. Egy másik példaként vehetőek a gabonafélék, például a búza. Dr. D’Adamo szerint a búzás termékek egyáltalán nincsenek jó hatással a 0-s vércsoportúakra, ahogy a B-s vércsoportúakra sem, ezért ezeknek az embereknek jobb az ilyen táplálékokat kerülnie. Másrészről a búza pozitív hatással van az A-vércsoportúakra, viszont semleges az AB-sek számára. Mindegyik vércsoportnak különféle receptek és menük is a rendelkezésükre állnak.

A speciális és részletes étkezési irányelveken kívül az „Eat Right for Your Blood Type” című könyv arra vonatkozóan is tartalmaz tanácsokat, melyik vércsoportra hogyan hat a stressz és hogyan lehet a stresszel megküzdeni.Dr. D’Adamo kiemeli a legjobb étrend-kiegészítőket mindegyik vércsoport számára, valamint azt is leírja, melyek a legjobb testmozgás-fajták az egyes csoportoknak.

A diéta célja:

A vércsoport diéta azon a tényen alapszik, hogy minden táplálék tartalmaz lektint, vagyis proteint, amely kapcsolatba lép a vérben található antitestekkel. Dr. D’Adamo letesztelte a legtöbb táplálékot és meghatározta, melyik vércsoport reagál negatívan az adott táplálékban található lektinre.

Amikor egy bizonyos táplálék lektinje reakcióba lép egy bizonyos vércsoporttal (A, B, AB vagy 0), akkor az agglutinációnak nevezett folyamat megy végbe. Az agglutináció során a lektin miatt a vér „összeragad”. Dr. D’Adamo szerint ezek a ragadós vérsejtek miatt alakulnak ki az olyan egészségügyi problémák, mint a rossz emésztés, vese- és májproblémák, fejfájás, cukorbetegség, elhízás, stb.

Annak érdekében, hogy az agglutináció által okozott problémákat visszafordítsa, az egyénnek el kell kerülnie, vagy legalábbis korlátoznia kell azoknak a táplálékoknak a fogyasztását, amelyek ennek a folyamatnak a kialakításáért a felelősek. Dr. D’Adamo letesztelte a legtöbb táplálékot, ezért tudható, melyekre reagál rosszul az adott vércsoport. A vércsoport diétával ezeknek a táplálékoknak és lektineknek a fogyasztása elkerülhető, ezáltal javulhat az egészség is.

 

A főbb vércsoportokon kívül (A, B, AB, 0) számos altípus létezik. Ezek olyan alkotóelemek, amelyek a vérben találhatóak. Ezekbe a további altípusokba tartozik a kiválasztó státusz és az Rh. Az Rh az a része a vérnek, amely meghatározza, hogy a vér pozitív, vagy negatív-e. A vér Rh tulajdonságára nincs hatással az étrend, habár a vércsoport megállapításánál az orvosok ezt is meghatározzák.

A kiválasztó státusz nem befolyásolja a diéta szerepét a szervezet működésében. A kiválasztó státusz arra a tényre utal, hogy a vér típusú antigének (a vér részecskéi, amelyek meghatározzák a vércsoportot), megtalálhatóak-e a szervezet olyan más folyadékaiban, mint például a nyál vagy a vizelet. Ezek alapján az emberek körülbelül 80 százaléka a „kiválasztó” csoportba tartozik. Ezeknek az embereknek úgy is meghatározható a vércsoportja, ha más szervezetben lévő folyadékokat tesztelnek le. A népesség maradék 20 százalékánál a vér típusú antigének csak a vérben találhatóak meg. Dr. D’Adamo szerint a „kiválasztók” sokkal érzékenyebben és súlyosabb reakciókkal reagálnak a lektinekre, mint a „nem kiválasztók”. Létezik egy teszt, amellyel meghatározható, az adott egyén „kiválasztó”-e. Mivel a népesség 80 százaléka az utóbbihoz tartozik, a vércsoport diétában résztvevők nagy része is a „kiválasztókhoz” tartozik.
A vércsoport diéta tartalmaz egy rendkívül hosszú listát azokról a táplálékokról, melyek hasznosak minden egyes vércsoport számára. A listában szerepelnek azok a táplálékok is, amelyek érdemes kerülni, és azok is, amelyek semlegesek az adott vércsoport szempontjából. Dr. D’Adamo szerint ezzel a diétával nem csak javítható az egészség, de az ideális testsúly is elérhető.

 

A diéta jótékony hatásai

Dr. D’Adamo beszámol arról is, milyen az egészségre gyakorolt jótékony hatásokkal van a vércsoport diéta azokra, akik e szerint az étrend alapján étkeznek. A honlapon számos személyes tapasztalat olvasható az elégedett vércsoport diéta követőitől. Ezek azonban nem csak fogyásról számolnak be.

Dr. D’Adamo szerint a diéta jótékony hatásai az A-s vércsoportúakra a következőek: fogyás, valamint kisebb a kockázata a szívbetegség, rák, vérszegénység, máj- és epeproblémák, valamint az egyes típusú cukorbetegség kialakulásának.

A B-s vércsoportúak számára a jótékony hatások a következőek: fogyás, valamint csökken az egyes típusú cukorbetegség, krónikus kimerültség szindróma, autoimmun betegségek (pl. Lou Gehrig-kór, lupus és szklerózis multiplex) kialakulásának kockázata.

Az AB-s vércsoportúak pozitív hatásai közé tartoznak a következők: fogyás, és csökken a szívproblémák, rák vagy vérszegénység kialakulása.

A 0-s vércsoportúaknál a pozitív hatások közé tartozik a fogyás, valamint a vérrögösödés, gyulladásos betegségek (ízületi gyulladás, fekélyek, asztma, pajzsmirigy alulműködés) kialakulásának csökkenése.

Azt még a diéta kritikusai is elismerik, hogy a diéta, néhány tulajdonsága miatt, kifejezetten jó hatással van az emberekre (például azért, mert korlátozza a telített zsírok és rendkívüli módon feldolgozott gyorsételek fogyasztását.

 

Vigyázat:

Mivel a vércsoport egy fix tulajdonsága az egyénnek, ezért soha nem is változik meg. Ezért, ha követni szeretné a diétát, akkor igazából sosem szabad letérnie róla. Azonban sok olyan egészségügyi feltétel van, amely az emberrel együtt a korral változik. Olyan betegségek alakulhatnak ki például, mint a cukorbetegség, magas vérnyomás és a szívbetegség, ami például arra kényszerít rá egy 0-s vércsoportú egyént, hogy csökkentse a hús, viszont növelje a zöldségek és gyümölcsök fogyasztását. A diéta követése akár káros is lehet, ha a diéta megváltoztatása nem lehetséges, még az egészség fenntartásának érdekében sem.

A laktózérzékenyeknek például kényelmetlen lehet, hogyha fokozatosan egyre több tejterméket kell fogyasztaniuk.

Az is igaz azonban, hogy a tejtermékek fogyasztásának korlátozása szegényes kalcium-bevitelhez és csonthoz köthető betegségek kialakulásához vezethet.

Ezen kívül a proteinhiánnyal vagy vérszegénységgel küzdőknek esetleg több húst vagy megfelelő mennyiségű proteint kell fogyasztaniuk, vércsoporttól függetlenül.

Kockázatok:

A kiegyensúlyozatlan diéták kockázatosak lehetnek, mivel a tápanyaghiány vagy a hosszútávú szegényes tápanyagfogyasztás hatással lehet az ember egészségére. Ez a kockázat, és az, hogy tudományosan nem bizonyított a diéta hatékonysága, természetesen óvatossá teszi az embert. Azok azonban, akiknek cukorbetegsége, szívkoszorúér problémája, veszélyeztetett májfunkciója vagy vesebetegsége van, annak nem tanácsos ezt a diétát követnie.

Milyen kérdéseket tehet fel az orvosának?

•    Megfelelő-e ez a diéta a számomra?
•    Meddig kövessem ezt a diétát?
•    Vannak-e speciális elővigyázatossági szabályok, amikre figyelnem kell?
•    Mik a lehetséges egészségügyi kockázatai a diétának a számomra?
•    Van-e bármilyen olyan gyógyszer, amelynek szedésével óvatosan kell bánni a diéta alatt?
•    Kell-e étrend-kiegészítőt szednem, ha követni kezdem ezt a diétát?
•    Az egészségügyi állapotom alapján biztonsággal követhetem-e ezt a diétát?

Kutatás és a diéta általános elfogadottsága:

Általános elfogadottság:

Habár sokan számolnak be arról a vércsoport diéta követői közül, hogy javul az egészségük és fogynak is, a vércsoport diéta nem széles körben elfogadott dolog. Dr. D’Adamo sokféle antropológiával és mikrobiológiával foglalkozó tanulmányból idéz, hogy alátámassza a teóriáit. A kritikusok szerint azonban igazából adatokkal nem támasztható alá ez a diéta. Azt hozzák ugyanis fel, hogy Dr. D’Adamo nem jól-megtervezett, jól-kontrollálható tanulmányokkal támasztotta alá az állításait, miszerint a vércsoport nagyban befolyásolja az étkezést. Ehhez hozzáteszik azt is, hogy például az agglutináció miatt, ami elvileg sok embert érint, naponta emberek ezreinek kellene meghalnia a folyamat miatt okozott szervproblémák következtében, amelyre a boncolás közben biztosan felfigyelnének az orvosok. Azonban erre még nem volt példa.

Továbbá a kritikusok biológiai asztrológiának is nevezik ezt a diétát, mivel szerintük a diéta túlságosan leegyszerűsíti az embereket (a 0-s vércsoportúak vadászó-gyűjtögetőek, ezért több húsra van szükségük, stb.), miközben az emberek sokkal különbözőbbek és komplexebbek.

Kutatás:

Nem készítettek kontrollált tanulmányt arról, mi a különbség (van-e különbség) azok között, akik a vércsoport diéta szerint étkeznek, és akik nem. Dr. D’Adamo idéz olyan tanulmányokból, amelyek bizonyos állatokon (például nyulakon) mutatták ki a speciális táplálék lektin hatását, amelynek tünetei hasonlítanak az ízületi gyulladáséhoz.Dr. D’Adamo azt állítja, hogy letesztelte a leggyakoribb táplálékok lektinjeit a különböző vércsoportokra, hogy megállapítsa, melyik vércsoport érzékeny bizonyos táplálékok lektinjeire.

Hasonló arról is beszámol, hogy megmérte a lektinek hatását a betegein, méghozzá az indiai skála segítségével, amely a belek hatékonyságát méri. Minél magasabb érték jön ki ezen a skálán, a máj és a belek annál kevésbé működnek megfelelően és annál nagyobb a méreganyagok mennyisége a szervezetben. Dr. D’Adamo szerint a betegeinél jelentősen csökkentek az indiai skála pontjai, miután a páciensek a vércsoport diéta szerint kezdtek étkezni.

forrás: drtihanyi.com

Hirdetés


Hirdetés betöltése...