Véget ért a tudományos Mars-szimuláció az izraeli Negev-sivatagban


Hirdetés


A D-Mars elnevezésű kísérletet a vörös bolygón található körülményekre hasonlító vidéken, Mitzpe Ramon környékén végezték el. A száraz, sivár, kietlen térség geológiailag is hasonlít a Marsra.

Az izraeli kutatócsoport egy jövőbeli Mars-misszió különböző területeit vizsgálta

A vasárnap véget ért négynapos szimuláció részleteit az izraeli tudományos és technológiai minisztérium ismertette. Az izraeli tudósokból álló hattagú csoport egy jövőbeli Mars-misszió különböző területeit vizsgálta, köztük a műholdas kapcsolattartást, az elszigeteltség pszichológia hatásait, a sugárzásmérést, valamint az élet nyomainak kutatását a talajban.

csm_10

Cél az érdeklődés felkeltése az űrkutatás iránt

Guy Ron, a jeruzsálemi Héber Egyetem atomfizikusa, az expedíció résztvevője elmondta, hogy a vállalkozás tudományos szempontjain kívül a promóció legalább annyira fontos volt számukra. A kísérlet fele részben a kutatásról, fele részben az érdeklődés felkeltéséből állt. A projekt fontos része, hogy felkeltsék a közönség érdeklődését, és az űrkutatás iránt érdeklődő diákokat nyerjenek meg, ezzel is biztosítva az utánpótlást e tudományos területen. A D-Mars projektben az Izraeli Űrhivatal is közreműködött.

Párhuzamosan több Mars-szimuláció is zajlik szerte a világon

Világszerte számos Mars-szimulációs kísérletet végeznek. Február elején kezdődött az Amadee-18 elnevezésű, négyhetes nemzetközi expedíció a dél-ománi Dzofár-sivatagban, amelynek sódombjai és kiapadt folyómedrei ugyancsak hasonlítanak egy marsi tájra.

MTI

Kapcsolódó cikk:  A NASA kutatócsapata 8 hónapig élt egy vulkánon, hogy Marsi-missziót szimuláljanak!

Hirdetés


Hirdetés betöltése...