Vastagbélrák tünetei – Ezekre figyeljünk oda! Életet menthet a székletvérteszt !


Hirdetés


A vastagbélrák az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés. Előfordul, hogy korai stádiumban a vastagbél-daganatok nem okoznak jól felismerhető tüneteket, ezért indokolt tünetmentes állapotban is szűrés, legalább egy odahaza is kivitelezhető székletvérteszt elvégzése.

A béldaganatok által kiváltott lehetséges panaszok rendkívül szerteágazók lehetnek. Csak a panaszok alapján nem lehet diagnosztizálni, mert a tünetek más betegséget is takarhatnak, ezért az okok tisztázására mielőbbi gasztroenterológiai kivizsgálásra kell sort keríteni. Ezt sose halogassa! Ha nincs komoly baj, megszabadul egy stresszforrástól és a kiváltó okot megszüntethetik. Ha netán daganatos elváltozás áll a háttérben, az pedig magától nem fog elmúlni, csak rosszabbodik, a gyógyulási esélyek, az életkilátások pedig hónapról-hónapra romlanak.

Figyelmeztető béltünetek, amelyek kivizsgálást indokolnak

 • hasi fájdalmak
 • puffadás
 • székelési gondok
 • nyákos széklet
 • szabad szemmel látható vér a székletben
 • hasmenés, székrekedés, ezek váltakozása
 • súlyos esetben bélelzáródás

Figyelmeztető általános tünetek, amelyeket nem szabad elbagatellizálni

 • fáradékonyság
 • gyengeség
 • étvágytalanság
 • indokolatlan fogyás
 • vérszegénység
 • mélyvénás trombózis
 • felszínes vénagyulladások
 • autoimmun bőr- és izomgyulladás (dermatomyositis)

 

Mi is az a székletvérteszt?

A székletvér-teszt az önvizsgálat egy hasznos eszköze, a betegség korai stádiumában felhívhatja a figyelmet a vastagbélrákra és egyéb gyomor- és bélrendszeri elváltozásokra.

A gyomor- és bélrendszeri vizsgálatoktól általában tartunk, félünk a fájdalomtól, a kellemetlen helyzettől. Ezért annak ellenére a végsőkig halogatjuk a kivizsgálást, hogy tudjuk, a betegségek korai felfedezése esetén nagyobb az esélyünk a teljes gyógyulásra.

Hogyan működik a székletvér-teszt?

A teszt fájdalommentes, otthonunkban is elvégezhető, és nagy biztonsággal működik. A teszt a székletben található, szabad szemmel nem látható vért mutatja ki. Egy pálcika segítségével a székletből három helyről kell mintát venni, melyet a reagenshez kell érinteni. Ha a teszt pozitív, két vonal, ha negatív, egy kontrollcsík jelenik meg. A minél biztosabb eredmény érdekében két egymást követő napon is érdemes elvégezni a tesztet, hiszen vannak olyan kórok, melyek szakaszosan véreznek. Menstruáció, véres vizelet, vérző aranyér, végbélrepedés miatt a tesztet el kell halasztani, mert a máshonnan származó vér keveredhet a széklettel.

A vizsgálat elvégzése előtt nem szükséges diétát tartani, mert véres, nyers húsok fogyasztása után is biztos eredményt ad.

Milyen betegségeket mutathat ki a székletvér-teszt?

A székletvér-teszt olyan gyomor- és bélrendszeri kórokat jelezhet, melyek vérzéssel járhatnak. Ilyen például a gyomorfekély, a vastagbél gyulladásos elváltozásai és polipjai, valamint a vastagbélrák. Ez utóbbi mihamarabbi kimutatása rendkívül fontos, hiszen korai diagnosztizálásával és a megfelelő kezelés elkezdésével nő a gyógyulás esélye, és megelőzhető az áttétek kialakulása. A daganatos betegségek közül a vastagbélrák a harmadik leggyakrabban előforduló halálok. A megbetegedés jellemzője, hogy az elváltozott (vastagbélrákos) sejtcsoportok vérezgetnek, ezért a székletből két egymás utáni napon kimutatott vér utalhat ilyen kórra.

Mik a székletvér-teszt előnyei?

A székletvér-teszt elvégzéséhez nincs szükség klinikai körülményekre, otthonunkban is elvégezhető. A vény nélkül, gyógyszertárakban beszerezhető készítmény segítségével gyorsan, fájdalommenetesen biztos eredményt kaphatunk, melynek birtokában orvoshoz fordulhatunk, és további (endoszkópos) vizsgálatokat kérhetünk, melyek véglegesen igazolják a diagnózist.

 

Ne várjon a rosszabbodásra, panaszok fennállása esetén gasztroenterológiai kivizsgálás indokolt! Nem attól lesz valaki beteg, hogy elmegy az orvoshoz, hanem attól, hogy a tünetek jelentkezésekor halogatja az orvos felkeresését! Mindenkinek a saját felelőssége, hogy ha lehetősége van rá, a saját családját kímélje meg egy olyan tragédiától, ami elkerülhető!

forrás: vastagbel-rakszures.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...