Valószínűleg ezeket nem eszed, ha cinkhiányban szenvedsz! Egyáltalán mi történik, ha nem “eszel” elég cinket?


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

A cinknek igen fontos szerepe van számos biológiai folyamatban, több mint 200 enzim működését képes megtámogatni és segíteni. Központi szerepet játszik az immunrendszer erősítésében, az anyagcsere-folyamatokban, a sejtnövekedésben, és a vércukorszintet is egyensúlyban tartja. Elengedhetetlen a növekedéshez, a fejlődéshez és az idegrendszer megfelelő működéséhez. A cink részt vesz az oxidatív stressz kivédésében, a sérült szövetek regenerációjában, a genetikai aktivitás szabályozásában és a sejtosztódásban is. A cink ezen kívül támogatja a csontokat, az emésztést, az idegrendszert és a szaporodást, illetve védelmet nyújt a bőr számára is. Elősegíti a megfázásos megbetegedések gyógyulását és az agy működésére is serkentőleg hat. A cink legnagyobb részben a csontrendszerben és az izomzatban található. Állandó koncentrációban van jelen a tüdőben, az agyban, a szívben és az izomzatban, viszont a bevitt táplálékunk cinktartalma nagyban meghatározza a mennyiségét például a herében vagy a vérben.

Ha nincs elegendő cink a szervezetünkben, akkor különböző tünetekkel, egészségügyi problémákkal, illetve betegségekkel kell számolnunk. A cinkhiány hajhullást és bőrproblémákat generálhat. Gyakran kapunk el különféle fertőzéseket, vagy számolnunk kell a megfázással. A kevés cink étvágytalanságot, hasmenést, szembetegségeket, illetve a látással összefüggő problémákat okozhat. Állapotos nőknek is ügyelniük kell a megfelelő cinkbevitelre, ugyanis cink hiányában magzati rendellenesség is kialakulhat, illetve a magzat lassabb ütemben fejlődik. Gyermekeknél pedig a mozgásfejlődés lassul le, kamaszoknál pedig a nemi érés és a fejlődés üteme lesz hosszadalmasabb. A cinkhiányban szenvedő gyermekek emellett tanulási nehézséggel is küzdhetnek, illetve érzelmileg labilissá is válhatnak. A cinkhiány okozhat memóriaproblémákat, gyengült szag-és ízérzékelést. A kevés cink a bőrünkön is lenyomatot hagy elszaporodó pattanások formájában. Ha nincs elegendő cink a szervezetünkben, étvágytalansággal, körömproblémákkal, pikkelysömörrel vagy fájdalmas havivérzéssel kell számolnunk. A cinkhiány lassítja a sebgyógyulást, és akár még az ekcémás tünetek is fellángolhatnak. Súlyosabb esetben komolyabb betegségek is kialakulhatnak, mint például szív- és érrendszeri megbetegedések, diabétesz vagy daganatos megbetegedések.

Ha cinkhiányban szenvedsz, ezekből eszel kevesebbet

u-yakih-produktah-mstitsya-cink_493 (1)

A cink természetes forrásai: spárga, kagyló, mángold, spenót, zab, tökmag, szezámmag, borjúmáj, lencse, napraforgómag, tökmag, búzacsíra, marhahús, bárányhús, tengeri hal, osztriga, tej, tojás. Amennyiben valaki az étrendjét cinkkel egészíti ki, akkor gondoskodnia kell az A-vitamin beviteléről is. A cink ugyanis leginkább ezzel a vitaminnal, illetve a kalciummal és a foszforral hat leginkább, illetve az A-vitamin elősegíti a cink felszívódását. Ügyelni kell arra, hogy ne adagoljuk túl a cinket, mert ez vérszegénységhez, hajhulláshoz, izomgörcsökhöz, szédüléshez, de még akár impotenciához is vezethet.

forrás

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...