VALÓDI ÁTTÖRÉS KÖZELEG!! : Jöhet a rák elleni vakcina?!!Hirdetés betöltése…

Tudósok komoly lépést tettek afelé, hogy létrehozzanak egy olyan vakcinát, amely arra készteti az immunrendszert, hogy a rákos sejteket vírusként azonosítsa, majd elpusztítsa.

A Nature-ben megjelent tanulmányban a kutatást végző nemzetközi tudóscsoport részletesen leírja, hogyan hozták létre, és hogyan működik a szer, emellett beszámoltak arról is, milyen eredményekkel járt a vakcinát beadása három, előrehaladott stádiumban levő betegnek.

Fotó: AFP

A vakcina tumorokból vett RNS-molekulákat és antigéneket tartalmaz – a fogalmak magyarázatához alább találhatsz rövid leírást.

RNS: A ribonukleinsav (RNS) a DNS-hez hasonló óriásmolekula. Minden szervezet RNS-molekulák segítségével állít elő az élethez nélkülözhetetlen fehérjéket. Néhány egyszerű szervezet (például vírusok) örökítőanyaga RNS.

A betegek immunrendszere a kezelés hatására olyan, úgynevezett “killer” vagy ölősejt T-limfocitákat kezdett előállítani, amelyek megtámadták a rákos sejteket.

T-limfociták: A T-limfociták immunsejtek, az immunreakciók nélkülözhetetlen résztvevői. A timuszban (csecsemőmirigyben) érnek és termelődnek (valamint fiatal korban a vörös csontvelőben is képződnek). Több változatát ismerjük, ebből az egyik a killer (citotoxikus, ölősejt). A killer sejtek a vírusok elpusztításában jeleskednek.

A vakcina hatásos volt az egerekben növekvő agresszív tumorok ellen is.

A vakcinák előállítása gyors és kevés költséggel jár, mert végső soron bármilyen tumor antigén kódolhatja az RNS-t”

– mondta Ugur Sahin professzor, a németországi Johannes Gutenberg Egyetemről.

Antigén: olyan fehérje, amelyet megtámad az immunrendszer.
A vakcina hatékony segítséget nyújthat a rák elleni küzdelemben.

A tanulmányban az áll, hogy három tesztalanynak adták be a vakcinát, de csupán alacsony dózisban. A páciensek immunrendszere reagált a szer beadására, de arra nem találtak bizonyítékot, hogy teljesen megszűnt volna a daganat – ekkor még nem a vakcina hatékonyságát tesztelték a kutatók, csupán az immunreakcióra voltak kíváncsiak.

A szer azonban hatásosnak bizonyult: az egyik betegnél a nyirokcsomó-daganat kisebb lett. Egy másik betegnél, akinél kioperálták a daganatot, nem tért vissza a betegség. A harmadik páciensnek összesen 8 tumor volt a testében. A vakcina beadás után megállt a rák további terjedése.

A vakcinával olyan RNS-darabok és antigének kerülnek a szervezetbe, amelyek aktiválják az immunrendszert. Ezután elszabadulnak a killer-sejtek, amelyek normális esetben a fertőzésekre jelentenek veszélyt, de a vakcina hatására, a rákos sejteket támadják meg.

T-limfocita rákos sejteket támad meg.

Fotó: AFP

Az immunterápiának számos formája létezik, és ezek egyre népszerűbbek a nyugati orvoslásban. A rák bizonyos fajtáit már 10 éve hasonlóan gyógyítják, az eredmények pedig a módszer hatékonyságára utalnak.

Míg a hererákot és a betegség sok más típusát jó eredményekkel tudják gyógyítani a jelenlegi a módszerekkel, addig a tüdőrák, a melanoma, az agyrák és a nyakon található daganatok nehezen gyógyíthatóak.

Amennyiben széles körben hozzáférhetővé válna a szer, akkor az egy komoly lépés lenne abba az irányba, hogy ezekből a betegségekből is mind többen épüljenek fel. A szer mellékhatása egy enyhe lefolyású megfázáshoz hasonlatos – amely, szembeállítva a kemoterápia brutális mellékhatásaival, igen enyhének számít.

A rák elleni immunterápia egy olyan terület, amely jelenleg nagyon gyorsan fejlődik. Ez a kutatás remekül bebizonyította, hogy működőképes az az elképzelés, hogy az immunrendszert a rákos sejtekben található antigének elpusztítására serkentjük. Bár a kutatás eddig kétségtelenül nagyon izgalmas eredményeket hozott, de várni kell még arra, hogy valóban bebizonyosodjon: a szer hatásos”

– mondta Alan Melcher professzor, az amerikai Rákkutatási Intézet munkatársa.

Jelenleg két dolog okoz fejtörést a kutatóknak: egyrészt, hogy az egerekben elért teljes gyógyulás az embereknél is elérhető-e. Másrészt a vakcina előállítása is gondot okozhat, hiszen ehhez szükség van nanotechnológiai eljárásokra – amelyek lehetővé teszik, hogy a megfelelő RNS-t és antigéneket juttassák a páciensek szervezetébe.

Az ehhez hasonló kutatások 15 éve folynak. Az orvosok azért látnak nagy fantáziát ebben a területben, mert az immunrendszer manipulálásában komoly lehetőségek rejtőznek, de ez a tudományterület még nagyrészt felfedezetlen.

Jelenleg a kutatás kiterjesztése folyik: több páciensen és a rák több fajtáján szeretnék tesztelni az eljárást.

(Independent)

forrás: 888.hu

Komoly egészségügyi kockázatot jelenthet a házilag fúrt kút
Megelőzhető lehet az örökletes mellrákHirdetés
Hirdetés betöltése...
Hirdetés

Vérnyomáscsökkentés tejsavóval? – magyar ku... Egy októberben publikált, friss kutatás szerint bizonyos tejfehérjék révén csökkenthetőek a szívbetegség és a szélütés rizikófaktorai. A readingi egyetem égisze alatt a vizsgálatot fiatal magyar kutató, dr. Fekete Ágnes vezényelte le. Kérdésünkre kifejtette, az angol ...
Vércukorcsökkentés növényi eredetű készítm... A cukorbetegek vércukorcsökkentő kezelése során az inzulin felfedezése és a rendkívül széles skálán mozgó tablettás készítmények bevezetése nyomán is időről-időre divatba jön tisztán növényi eredetű készítmények szedése. A kínálat egyre nő és se szeri, se száma ni...
Végleg leszámolhatnak az AIDS-szel? Az alábbi hírt, már megosztottuk az oldalunkon ( SZENZÁCIÓS HÍR! SIKERESEN MEGGYÓGYÍTOTTAK EGY HIV FERTŐZÖTT FÉRFIT! ), de sajnos tulajdonképpen nem "érdekelt" senkit! De véleményünk szerint, valóban szenzációs a hír, úgyhogy valóban érdemes elolvasni! A nemzetközi sajtó ...
Van különbség! A depresszió a gyomrot, a szoro... Svájci kutatók kimutatták, hogy fiataloknál a depressziót ízületi és emésztőrendszeri betegségek, a szorongást pedig bőrproblémák követik.   A testi és lelki betegségek kéz a kézben járnak – ezt már régóta sejtjük, de most sikerült először tudományosan is igazol...
Újabb fantasztikus titokra derült fény a Kheops... Először találtak bizonyítékot régészek arra, hogy az ókori Egyiptomban a fáraók számára épített rituális célú naphajóknak fém alkatrészeik is voltak. A kutatók a gízai Nagy Piramis (más néven Kheopsz piramis) melletti ásatásokon találták meg egy fából épült napha...
Új terápiás utat nyithat az agyi infarktus keze... A Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet munkatársai elsőként tárták fel, hogy az agyi gyulladásos folyamatokban főszerepet játszó sejttípus, a mikroglia miként járul hozzá agyi infarktus esetén a szöveti károsodás kialakulásához. Új terápiás utat nyithat az agyi in...
Természetes gyümölcskivonat oldhatja fel a vese... Texasi kutatók felfedeztek egy természetes gyümölcskivonatot, ami képes feloldani a a kalcium-oxalát veseköveket. Többféle szerkezetű vesekő ismert, ezek egyike a kalcium-oxalát alapú kő. Igen problémás fajta, akinek erre van hajlama, kerülnie kell az egyébként egészsége...
Tényleg van élet a halál után, a legújabb tud... Tudományos kutatás szerint az emberi öntudat jóval tovább megmarad a halál után. A szívműködés és vérkeringés megállása után korábbi felfogás szerint az volt a tendencia, hogy az agyműködés 30 másodperc múlva megszűnik a vérkeringés leállása után. A Southampton Egye...

Facebook hozzászólás