Valóban lehet “rossz hírtől” szívinfarktust kapni, vagy ez csak egy “városi legenda”!


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Biztos Önök is látták már filmekben amikor a rossz hír hallatára a szívéhez kap a hős, meglazítja a nyakkendőjét és fájlalja a karját mielőtt összeesik. Ez elég realisztikusan ábrázolja a szívinfarktust a férfiak esetében. De nem csak a férfiak szívében záródhat el egy artéria, hanem a nőkében is…és igen, lehetséges, hogy ezt akár egy “rossz hír” is kiválthatja!

Statisztikák azt mutatják, hogy sokkal több nő hal meg szívinfarktusban azért mert nem ismeri fel időben a tüneteket, mint férfi. Ami nem csoda, mert a nők esetében nem olyan egyértelműek a tünetek mint a férfiaknál.

Infarktusos szívfal
Patrick J. Lynch,
Wikimedia Commons

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet kutatásai azt bizonyítják, hogy a nők az infarktus bekövetkezését megelőzően már egy hónappal korábban érzékelnek egyes tüneteket, de sajnos ezeknek nem tulajdonítanak kellő jelentőséget.

Az egyik kutatás során 515 szívinfarktuson átesett nőt kérdeztek ki, több mint 95 százalékuk jelezte, hogy már jóval korábban megváltozott a közérzetük. A vizsgált estek 70,6 százalékában volt különösen fáradékony a beteg, 47,8 százalékának alvási problémái voltak, 42,1 százaléka pedig légszomjra panaszkodott jóval az infarktust megelőzően.

Ami nagyon érdekes, hogy kevesebb mint 30 százalékuk érzékelt szorító mellkasi fájdalmat az infarktust megelőzően és 43 százalékuk egyáltalán nem szenvedett ilyenben a betegség lefolyása alatt.

A nők esetében már korán szívinfarktusra utalhat:
– a szokatlan fáradtság
– az alvási zavarok
– a légszomj
– az emésztési zavarok
– a szorongás

A szívroham leggyakoribb tünetei pedig:
– a légszomj
– a gyengeség
– a szokatlan fáradtság
– a hideg verejték
– a sápadtság
– a szédülés
– a hányinger

Ezek közül a tünetek közül nem mindegyik jelentkezik minden esetben. De ha bármelyik gyakran fellép, ha megváltozik az általános közérzetünk forduljunk orvoshoz. Minél hamarabb kezdik el az eret elzáró lerakódás vagy vérrög oldását annál nagyobb az esély a túlélésre.

Igaz, hogy ez a cikk most a nőkről szól, de férfi olvasóinkat arra kérjük, hogy figyelmeztessék családjuk, baráti körük hölgytagjait, hogy figyeljenek oda ha fenti tünetek valamelyikét észlelik. A nők hajlamosak magukat háttérbe szorítani, hiszen a család mindig az első – de a családnak még hosszú-hosszú évekig szüksége van a szerető anyára, feleségre, testvérre…

Nyári Zsuzsa

http://usgovinfo.about.com

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...