Valóban egészséges a gluténmentes diéta? ( Szerző: Dr. Tihanyi László )







Hirdetés betöltése…

A glutén egy a búzában, árpában, zabban, és triticale-ben (búza és zab keveréke) megtalálható fehérje. Ragasztóként szolgál a müzlikben, kenyérfélékben, és tésztákban, segítve alakjuk megtartását. A glutén néhány kozmetikumban is megtalálható, mint például az ajakbalzsamok. Ezen túl pedig még a postai bélyegzők rossz ízű hátoldalán is glutént talál. 

Emiatt a gluténmentes diéta vált az egyik legújabb divattá, amelyet csupán az Egyesült Államokban hozzávetőlegesen 1,6 millióan követnek anélkül, hogy diagnosztizálták volna náluk a cöliákiát, amely a legsúlyosabb gluténérzékenység.

Néhányak számára a glutén fogyasztása betegséget okozhat. Az Egyesült Államokban körülbelül 18 millióan szenvednek a glutén intolerancia valamilyen formájától, az úgynevezett nem-cöliákiás gluténérzékenységet, amelyet puffadás, szélgörcs, hasmenés, kimerültség, fejfájás, és viszkető bőrkiütések jellemeznek.

Az Egyesült Államokban 133-ból egy fő, vagyis a teljes lakosság 1%-a szenved cöliákiás gluténérzékenységben, amely a gluténérzékenység legsúlyosabb formája. A cöliákiás betegek szervezetében a glutén immunreakciót vált ki, amely a vékonybél belső rétegét támadja meg. Emiatt a szervezet nem képes megfelelő módon felszívni a tápanyagokat a véráramba, amely vérszegénységhez, növekedési zavarokhoz, és súlyvesztéshez vezethet.

A cöliákia nem megfelelően kezelve egyéb betegségeket is okozhat, mint a multiple sclerosis, a csontritkulás, a meddőség, vagy neurológiai betegségek. A cöliákia egyetlen hatékony gyógymódja az egész életen át tartó, szigorúan követett gluténmentes étrend.

Milyen a gluténmentes étrend?

A cöliákiás betegek számára a gluténmentes étrend a reakciót okozó fehérje teljes körű kizárását jelenti, hiszen már a legkisebb mennyiség elfogyasztása is problémákat okozhat.

A kenyérfélék, sör, cukorkák, müzlik, sütemények és piték, sültburgonya, tésztafélék, feldolgozott húsok, és a levesek is kerülendők, hacsak nem készültek gluténmentesen. A zabot tartalmazó ételek is érintkezhetnek búzával a feldolgozás során, ezért hacsak nem talál belőle gluténmenteset, kerülje fogyasztását.

Rengeteg természetesen gluténmentes étel létezik, köztük a gyümölcsök, zöldségek, friss tojás, friss húsok, halak, és szárnyasok (természetesen nem a pácolt vagy panírozott elkészítésűek), feldolgozás nélküli babfélék, olajos magok, és a legtöbb tejtermék ide tartozik.

Sok gabonát és keményítő tartalmú ételt is fogyaszthat, mint a hajdina, a kukorica, a kukoricadara, a lenmag, a quinoa, a rizs, a szója, és a köles. Ha cöliákiás, arra fokozottan fogyeljen oda, hogy ezeket a gabonákat ne egyéb gabonákkal közös feldolgozó üzemben csomagolják, valamint ne tartalmazzanak olyan tatósítószereket és adalékanyagokat, amelyek gluténből készültek.

Egy évtizede nagyon nehéz volt gluténmentes étrendet követni, hiszen a legtöbb étel valamilyen formában tartalmazza a fehérjét. Ám napjainkban az élelmiszerboltok rengeteg gluténmentes ételt tartalmaznak, igaz, borsosabb áron, mint a gluténtartalmú variációk.

Bár a gluténmentes ételek elengedhetetlenek az arra érzékenyek számára, egyre többen választják a gluténra nem érzékenyek közül is az összetevőt kizáró étrendet. De miért? Sokan úgy hiszik, hogy a glutén káros hatással van a szervezetre, habár nagyon kevés az erre vonatkozó bizonyíték.

gluténmentes diétaGluténmentes diéta – Valóban egészséges a gluténmentes diéta?…

„A glutén csak a cöliákiások számára egészségtelen”   

Az NPD Group piackutató intézet felmérése szerint az Egyesült Államok lakóinak 30%-a állítja azt, hogy csökkenti a glutén bevitelének mennyiségét, vagy teljesen kizárja a fehérjét. Ez a százalék sokkal nagyobb mint a cöliákiás betegek száma.

Azonban kis számban arra is találtak bizonyító hatású eredményeket, hogy a glutén rossz hatással van az egészségre, nem csak akkor, ha cöliákiás beteg. Egy 2011-es, az ausztráliai Monash egyetemen Peter Gibson által vezetett kutatócsoport bizonyította, hogy a nem-cöliákiás gluténérzékenység valóban létező betegség lehet. Eredményeiket abból kapták, hogy a glutént elfogyasztó résztvevők túlzott puffadást és kimerültséget tapasztaltak.

Egy 2013-as kutatás azonban ugyanettől a kutatócsoporttól megcáfolta korábbi eredményeiket. „Nem találtunk arra vonatkozó eredményeket, hogy a glutén specifikus vagy adagfüggő hatással lenne a nem-cöliákiás gluténérzékenyekre” – foglalta össze a kutatócsoport. A kutatók felfedezték, hogy a korábban észlelt puffadást az élesztőket és monoszaharidokat tartalmazó szénhidrátok elfogyasztása okozhatta.

Egy 2014-ben a Journal of Proteome Research magazinban megjelent cikkben azt állítják a kutatók, hogy a nem-glutén tartalmú gabonák elődézhetik a cöliákiás gluténérzékenység kialakulását.

Gaynor Bussell, dietetikus és az Egyesült Királyság Táplálkozási szervezetének tagja szerint „a glutén csak a cöliákiások számára egészségtelen”.

Lisa Cimperman, a clevelandi egyetemi kórház klinikai dietetikusa és a Táplálkozási és Dietetikai akadémia tagja hozzátette, hogy „a glutén nem feltétele az egészséges és jó minőségű étrendnek, ám nem is károsítja senki egészségét”.

A glutén „étkezési ellenségként vált népszerűvé” 

Néhány tápanyagszakértő úgy hiszi, a megfelelő cöliákiás diagnózis nélküli glutént elhagyó étrend nem szolgál jótékony egészségügyi hatásokkal, csupán az étrend éltetése hiteti el, hogy jó hatású.

Lisa Cimperman a következőt nyilatkozta:

„A gluténmentes étrendnek nincsenek jótékony egészségügyi hatásai. A búza és a glutén a könyvek és a média hatására nyerte el az étkezési ellenség szerepét.

Sajnálatos módon a talk show-k házigazdái és a hírességek is növelik az ilyen üzenetek súlyát, miközben kis mértékű, vagy semmilyen táplálkozási háttértudással rendelkeznek. Nem tudunk olyan kutatási eredményekről, amelyek a gluténmentes étrendet javasolják, ilyet csak a cöliákiás betegeknek írunk elő.”

Sőt, több szakértő is azt állítja, hogy a glténmentes étrend követése akkor, ha nem szenved cöliákiás gluténérzékenységben, kifejezetten káros lehet egészségére, hiszen hiányoznak belőle az egészséges és kiegyensúlyozott étrend alapvető tápanyagai. A Mayo Klinika kutatásai szerint a gluténmentes étrend alacsony vas, kalcium, rost, folsav, thiamin, robiflavin, és niacin szinteket okozhat.

Ezeket a betegségeket gyógyítja a csalán! Így kezeld magad!
Mit együnk, hogy tovább éljünk? ( Szerző: Dr. Tihanyi László )



Hirdetés
Hirdetés betöltése...
Hirdetés

Zsírégető leves minden napra – gyors fogy... Ha sürgősen szeretnél leadni pár kilót, akkor érdemes kipróbálnod ezt a diétát, melyet általában szívbetegeknél alkalmaznak műtét előtt, ha gyors súlycsökkentésre van szükség. Ez a diéta igen hatásos, de elég drasztikus, ezért csak végső esetben vágj bele, ha úgy érze...
Vércsoport diéta ( Szerző: Dr. Tihanyi László... A vércsoport diéta tartalmaz egy rendkívül hosszú listát azokról a táplálékokról, melyek hasznosak minden egyes vércsoport számára. A listában szerepelnek azok a táplálékok is, amelyek érdemes kerülni, és azok is, amelyek semlegesek az adott vércsoport szempontjából. Dr. D’...
Vége a diétáknak, kopogtatós módszerrel fogyh... Nem a csoki és a szalmakrumpli a csinos testalkat fő ellenségei – állítják szakértők, akik egy olyan fogyókúrás módszert javasolnak, amely nem követeli meg, hogy lemondjunk kedvenc ételeink fogyasztásáról.   Eszerint az arc bizonyos pontjainak, a homloknak és az állna...
Uborkaleves diétás recept A nyári frissen szedett uborkából, kiváló, hűsítő ételek készíthetők . Az alábbi receptben egy ízletes uborkaleves elkészítését ismertetjük. Hozzávalók (kb. 2 főre) -25 dkg uborka -2 dl joghurt -2 gerezd fokhagyma -őrölt fehérbors -citromlé -ásványvíz -só ...
Top 7 étrend, diéta, fogyókúra-hitek és tévh... Az elhízás nemcsak Amerikában népegészségügyi probléma, hanem egyre inkább növekvő tendenciát mutat Európában is. A helytelen táplálkozás, a túlzott kalória bevitel, a mozgáshiány idővel megbosszulja magát.  Ennek tudható be, hogy a túlsúly és elhízás előfordulása a m...
Tojás-diéta 2 hét alatt mínusz 7 kg! Két hét alatt mínusz 5 – 7 kiló Nicole Kidman például a Cold Mountain (Hideghegy) forgatása alatt csak főtt tojást evett. Egyszerűen egy tojás volt a reggelije és a két tojást a vacsorája. (Három, ha nagyon éhes volt). Heidi Klum terhessége után szintén a tojás diétát vál...
Tippek, hogy időben megelőzzük az elhízást Rengeteg fogyókúrás recept ismert manapság, de nem feltétlenül kell mindenkinek csontsoványnak lennie. Már nem is divat, és nem is egészséges az önmagunk sanyargatása, csak azért, hogy mindenáron beilleszkedjünk egy a külvilág által kialakított ideálba. De azért nem árt, ha od...
Tévhit: garantált a fogyás az alacsony zsírtar... Sokan élnek abban a hitben, hogy a fogyás és egészséges táplálkozás leghatékonyabb módja a zsírtartalmú ételek minimálisra csökkentése étrendünkben. De vajon biztosan egészségesek az alacsony zsírtartalmú élelmiszerek?   Napjainkban elárasztották a boltok polcait az alacs...

Facebook hozzászólás