Válasz a WHO-nak a “rákkeltő húskészítményekkel kapcsolatban” – Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség)







Hirdetés betöltése…

Budapest, 2015. október 27., kedd (MTI) – A húsok és húskészítmények mértékletes, napi szintű fogyasztása a kiegyensúlyozott étrend kiemelten fontos része a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) szerint.

A szövetség kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta: az európai húsfeldolgozó ipar szakmai szervezete, amelynek tagja a Hússzövetség is határozottan elutasítja és félrevezetőnek tartja, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO rákkockázati besorolását a húsokra és a húskészítményekre vonatkozóan. “Az európai húsfeldolgozó ipar úgy véli, hogy félrevezető, ha az életmódból és az étrendből egy tényezőt kiemelnek és azt teszik felelőssé bizonyos megbetegedések kialakulásáért” – áll a közleményben.

A WHO hétfőn hozta nyilvánosságra rákkutató intézetének tanulmányát, amelyben megállapították, hogy a feldolgozott hústermékek fogyasztása rákkeltő és “valószínűleg” a vörös húsé is, ahova a sertést, a marhát, a borjút, a bárányt, a birkát, a lovat és a kecskét sorolták.

A Hússzövetség tájékoztatása emlékeztet: a megbetegedések kockázatát sok tényező befolyásolja, például a kor, a genetika, az étrend, a környezet és különösen az életmód. Nem egy adott élelmiszercsoport jelent önmagában egészségügyi kockázatot, hanem az egészségtelen életmód és azon belül a nem megfelelő, nem kiegyensúlyozott étrend.

Tudományos tények bizonyítják – írja a közlemény – a húsfogyasztás előnyeit egy egészséges étrend keretei között. A húsok és húskészítmények olyan, az egészséges élethez elengedhetetlenül szükséges tápanyagok alapvető forrásai, mint a fehérjék, az esszenciális aminosavak, a B vitaminok – így kiemelten a B12 vitamin, mely az immunrendszer működését segíti -, vagy olyan ásványok, mint a vas és a cink.

Ezért a húsok és húskészítmények rendkívül fontos tápanyagok, amelyek nehezen helyettesíthetők más termékekkel a mindennapi étkezés során. Környezeti tényezők (beleértve a kinti és benti levegőt, annak szennyeződését, ezen kívül a talaj és az ivóvíz állapotát) sokkal magasabb kockázati értéket hordoznak magukban a különböző típusú rákos megbetegedések kialakulása szempontjából, mint a húsok és húskészítmények – áll a közleményben.

A Hússzövetség felhívja a figyelmet arra is, hogy a magyar húsfogyasztás az elmúlt 25 évben drasztikusan csökkent. A sertéshúsfogyasztás a múlt század 80-as éveinek végén még 43 kilogramm volt fejenként. Ugyanez az adat ma 25 kilogramm körül alakul. A marhahús esetén ugyanebben az időszakban 8 kilóról 2,5 kilogrammra csökkent a fogyasztás.

Az európai húsfeldolgozó ipar és azon belül a magyar Hússzövetség azt javasolja, hogy a jelenlegi húsfogyasztás szintjét tartsák meg a fogyasztók. Sőt szerintük egyes társadalmi rétegeknél a fogyasztás növelése is szükséges lenne a kiegyensúlyozott, egészséges étrend fenntartásához.

Ugyanakkor csakúgy, mint más élelmiszerek esetében is a túlzott mértékű fogyasztás ezen a területen sem ajánlott – tették hozzá.

Az európai húsfeldolgozó ipar szereplői, így a magyar húsipari vállalatok is hosszú évek óta fejlesztik receptúráikat, a gyártási technológiát azért, hogy optimalizálják termékeik tápanyag összetételét, tápértékét. Így többek között alacsony zsír- és sótartalmú készítményeket és csökkentett adalékanyagú termékeket is készítenek a fogyasztóknak. Az ágazat európai szereplői a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági szabályozási rendszerének ellenőrzése mellett tevékenykednek. Továbbra is mindent megtesznek azért, hogy a fogyasztókat ízletes és egyben egészséges húsokkal és húskészítményekkel lássák el – olvasható a közleményben.

MTI

Ez az állatbetegség akár az emberre is átterjedhet
Ezzel az itallal a sugárkezelés után visszaerősíthető az immunrendszer



Hirdetés
Hirdetés betöltése...
Hirdetés

Vigyázzon! – Nem is sejti, honnan támadhat... A talaj a földi élet alapja, nélküle nem léteznénk, ennek ellenére még sem becsüljük meg igazán, és nem törődünk vele eleget. Eredményes gazdálkodás csak a talaj megfelelő biológiai és kémiai folyamatok figyelemben tartása mellett folytatható, ráadásul a talajok „romlása...
Végstádiumú vastagbélrákot diagnosztizáltak ... Az amerikai Chris Warknál 2003-ban diagnosztizáltak végstádiumú vastagbélrákot, és orvosai 9-12 hónapot jósoltak neki. Az akkor 26 éves férfit megműtöttek, ám visszautasította a kemoterápiát, és étrendbeli változtatásokat foganatosított, valamint természetes terápiákhoz for...
Utolsó kívánsága teljesült azzal, hogy fiáva... Nem voltunk biztosak benne, hogy ez a "történet" illik az oldalunk tartalmába, de végül úgy döntöttünk bemutatjuk! Miért? Azért ha úgy érzed rossz az életed, ha úgy érzed valami nem jó, tudjad, hogy a szeretetnél, és az egészségednél nincs fontosabb a világon, és ha "csak eze...
Új tanulmány: a sugárkezelés a ráksejteket ha...   Egy forradalmian új tanulmány jelent meg a Stem Cells amerikai folyóiratban a rákkutatásról. A kutatók a UCLA Jonsson Rákkutató Központ Onkológiai Intézetében megállapították, hogy annak ellenére, hogy a sugárkezelés a daganatos sejtek felét megöli, a mellrák kezelés...
Továbbra sincs hivatalosan megerősítve, de tal... A kutatók állítják, hogy az EBC-46-ot, közvetlenül a daganatba adva, megölheti a rákos sejteket mindössze 48 óra leforgása alatt. A Blushwood bogyók egy bizonyos gyümölcsfán nőnek a világ csupán egyetlen régiójában az észak- queenslandi wsőerdőkban, Ausztráliában. A bogyót...
Tényleg? Mi az EGÉSZség? ( Egy érdekes tanulm... Az EGÉSZség fogalma   Nézd meg jól a képet! Rendben! Köszönöm! Ők egészségesnek néznek ki?     Tényleg mi az EGÉSZség?   A WHO - az Egészségügyi Világszervezet - 1946-ban elfogadott alkotmányának első paragrafusa szerint: „...
Tanulmány: A rák terjedését több mint 40 növ... A rák nem lenne halálos, vagy annyira tragikus, ha nem terjedne. Ha a rák csak egy beteg sejtcsoport lenne, akkor könnyebben tudnánk kezelni azt. A rák terjedése, más néven metasztázisa teszi azt nehezen megállíthatóvá. A közelmúltban a “Cancer and Metastasis Reviews” című tu...
Szódabikarbónával és melasszal gyógyult ki a ... Vernont fia tanácsára kezdett el szódabikarbónát fogyasztani, ugyanis a rák nem tud élni a túl lúgos környezetben, melyet a szódabikarbóna teremt a szervezetben. Az utolsó stádiumból felépülő férfi naplót is vezetett meggyógyulásáról, melyből kiderül, hogy a szódabikarbó...

Facebook hozzászólás