Újabb tévhit!? Nem hatásos a priznic? Megváltozóban az orvosok véleménye a lázcsillapítás szükségességéről!


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Novák Hunor gyermekorvos a Kossuth Rádió Napközben című műsorában hangsúlyozta: rengeteg a tévhit a lázzal kapcsolatban, a külföldi protokoll már egyáltalán nem ajánlja a lázcsillapításra a priznicet.

Az alapvető cél a gyermek közérzetének javítása, s a vizsgálatok kimutatták, hogy a priznicet és a hűtőfürdőt a gyermekek többsége szenvedésként éli meg. A láz során a hőközpont egy magasabb hőmérsékletre áll be, a hűtőfürdő – a gyógyszerekkel ellentétben – erre nincs hatással, magyarázta a gyermekorvos.

Szintén gyakori tévhit, hogy 39-40 fokos láz esetén a lázcsillapítás során a testhőmérsékletnek 36,5 fokra kellene lemennie, tette hozzá Novák Hunor, aki kiemelte: a lázcsillapító 1-1,5, esetleg 2 fokkal viheti lejjebb a testhőmérsékletet, s a gyógyszert 4-6 óránál gyakrabban nem szabad alkalmazni, mert súlyos mellékhatásokat okozhat.

Szíjjártó László gyermekgyógyász megerősítette: Kanadában és Nyugat-Európa legtöbb országában már évtizedek óta nem javasolják a láz csillapítását hűtéssel vagy gyógyszerekkel, mert kiderült, a láz nem veszélyes, nem károsítja a szervezetet, ezért felesleges a csillapítása. Az egyetlen indok a gyermek közérzetének javítása, és az is hatékony és kíméletes módszerekkel történjen.

A nyolcvanas években olyan kutatási eredmények is napvilágot láttak, hogy a láznak vannak pozitív hatásai: az immunrendszer aktívabb, lassabban szaporodnak a kórokozók, és rájöttek arra is, hogy azok a problémák, amelyeket a láz rovására írtak – például a szaporább légzés és szívműködés, az anyagcsere fokozódása, a lázgörcs – még magas láz esetén sem veszélyesek.

Különféle súlyos, krónikus betegeknél adódhatnak olyan állapotok, amelyekben javasolt a lázat csillapítani, de ezekre még nincsenek pontos kutatási bizonyítékok, tette hozzá Szíjjártó László.

A gyermekgyógyász azt is elmondta: 2011-ben Magyarországon is hivatalosan megjelent a Gyermekgyógyász Szakmai Kollégium ajánlásában, hogy nem kötelező a lázat csillapítani.


 

Mindenki saját felelősségére értelmezze a fenti cikket. Gyakran változik az orvosok, kutatók véleménye bizonyos esetekben, témákban, diagnózisokban, ez is egy ilyen eset! Sajnos valóban sok esetben mi magunknak kell “jól” döntenünk, de mindenféleképpen baj esetén lehetőleg több orvost!! is fel kell keresni.

 

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...