ÚJABB PRAKTIKÁK PORCKOPÁS ELLEN


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Tudta, hogy a mozgási fájdalmak a felnőttek kétharmadánál jelentkeznek, ráadásul minél idősebbek leszünk, ez annál gyakoribb? A mozgásszervi megbetegedések közül a porckopás ma már népbetegségnek számít, ami ellen helyileg ható krémekkel, gyógytornával és életmód változtatással sokat tehetünk.

shutterstock_292813295-e1468875542515

Dr. Füri Judit reumatológus főorvos az alábbiakban segít eloszlatni a mozgásszervi betegségeket érintő tévhiteket, és tippeket ad mindazoknak, akik szeretnék elkerülni vagy kezelni ezeket a problémákat.

Három felnőttből ketten már biztosan találkoztak valamilyen mozgásszervi megbetegedéssel. Legelterjedtebb a derékfájás és a csontritkulás, majd ezt követi a ma már népbetegségnek számító porckopás (artrosis). Míg fiatalabb korban a gyulladásos betegségek a gyakoribbak, az idősebb korosztály a kopásos megbetegedésektől szenved.

Magyarországon becslések szerint mintegy 1-1,5 millió embert érint a porckopás valamelyik formája. A probléma a 65 év felettiek nagy részénél kimutatható röntgenvizsgálattal. A túlsúlyosak különösen veszélyeztetettek, közülük minden második ember érintett – állítja Dr. Füri Judit.

A porckopás pontos oka még nem ismert. Kialakulásához több tényező együttese vezethet: öröklött tényezők, fokozott terhelés, elhízás, az ízületek sorozatos, esetleg panaszt nem okozó sérülései. De ma már tudjuk, hogy mindezek mellett sejtbiológiai és biokémiai folyamatok is fontos szerepet játszanak. Kockázati tényező a cukorbetegség, a köszvény és a vér kóros ösztrogén koncentrációja.

Éppen ezért a megelőzést szolgálja az egészséges testsúly megőrzése, a megfelelő táplálkozás, a rendszeres testedzés, az izmok karbantartása. Egy kutatás szerint 4-5 kg-os súlycsökkenés 10 év alatt a felére csökkenti az ízületi problémák kialakulásának esélyét. Sajnos azonban a már meglevő artrosis nem fordítható vissza fogyással, de a terhelés csökkenése jótékony hatással van a teherviselő ízületekre. Ha mégis valamilyen ízületi mozgáskorlátozottság, fájdalom jelentkezik, azt minél korábban érdemes megfelelően kezelni.

A mozgásszervi fájdalmak kezelésénél, így a porckopásnál is nagyon fontos a fájdalom csillapítása. Tegyük ezt elsősorban helyileg használandó, akár több órán át ható krémekkel, gélekkel. Ezek csillapítják a fájdalmat és gyorsíthatják a gyógyulás folyamatát, ezáltal javítanak a páciens életminőségén és lehetővé teszik a gyógytornát és a rendszeres mozgást.

A tabletták használata azonban főként idősebb korban különösen megfontolandó. Egy 65 éves, átlagos férfi vagy nő jelenleg naponta 8-10 készítményt vesz be különböző egészségügyi problémái kezelésére. Ezt a mennyiséget csökkenteni kell, a lehetséges mellékhatások és káros kölcsönhatások kiküszöbölése végett, illetve a szervezet tehermentesítése céljából, tehát ne feledkezzünk meg az ízületeinket tehermentesítő, biztonságot adó eszközök használatáról sem – javasolja Dr. Füri Judit.

forrás: csalad.hu

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...