Uborka jótékony hatásai


Hirdetés

Hamarosan itt az uborka szezon is. Az egyik legkedveltebb zöldség a zöldségfélék között, szeretjük salátákhoz, szendvicsekhez és nem mellesleg kovászosan. Azon kívül, hogy nagyon jó az illata és az íze is, vajon ezek mellett milyen jótékony hatásokkal rendelkezik?

uborka

Az uborka az egyik legegészségesebb zöldség.
Tápanyagtartalma miatt táplálkozás-élettani szerepe jelentős.
Víztartalma rendkívül magas (96 %), de gazdag káliumban (ami segíti az egészséges veseműködés), foszforban, vasban, kalciumban, nátriumban, szénhidrátokban és A1, B1, B2, B6, C vitaminban is, így a téli időszakban fontos vitaminforrásunk lehet, amely így az influenza előtti időben akár még a betegség megelőzésében is segítségünkre lehet. Tápértéke csekély.
Egyes kutatások szerint a legtöbb értéke a héjában van, ezért érdemes felhasználás során az uborka héját nem veszendőbe hagyni.
Az uborkalét külsőleg és belsőleg is használják. Ha megisszuk, gazdag vitamin és ásványi só tartalma biztosítja a test számára a kellemes közérzetet. Más zöldséglevekkel is (répa) nyugodtan keverhetjük a kellemesebb ízhatás érdekében.
A gyógyászatban egyes bőrápoló termékek alapanyagában megtalálható az uborkalé, így kiváló szépítőszer.
Rovar csípés esetén az uborkalé vagy a péppé zúzott uborka hűsítőként hat. Régen előszeretettel alkalmazták a nők a felszeletelt uborkát a napégett bőrre, ami meggátolta a felhólyagosodást, és enyhülést hozott.

Jótékony hatásai:

Segít szervezeted lúgosításában

Az uborka kiemelten lúgosító hatású növény, segít helyreállítani a szervezet pH-értékét. Ráadásul káliumban gazdag, így jótékony hatással van a vesék működésére, gyorsítja a méregtelenítést. Ajánlott egész évben fogyasztanod akár nyersen, akár salátaként.

Hidratáló hatású

Az uborka víztartalma nagyon magas, ezért nem csak a szervezetünk és sejtjeink számára lehet fontos a fogyasztása, de a kozmetikában is ez az egyik olyan tulajdonsága, amelyet előszeretettel használnak. Ki ne tudná például azt a nagyon egyszerű házi praktikát, hogy a fáradt szemekre két uborkaszeletet kell helyeznünk. De arcpakolás készítésekor se feledkezzünk el róla.

Ránctalanító hatású

Amellett, hogy arcpakolásba keverve segít megőrizni bőrünk hidratáltságát, a középkorúak esetében késleltetheti a ráncok kialakulását az uborkás arcpakolás alkalmazása. De az idősebb korosztálynál is simítja a bőrt, így sokkal fiatalosabb, üdébb külsőt kölcsönöz a használójának.

Hajápolás

Az arcbőrünk mellett ne feledkezzünk el a hajápolásról sem, ugyanis az uborka egyik jótékony hatása, hogy elősegíti a hajnövekedést. A hajpakolásba uborkát, ricinusolajat és némi mézet érdemes tenned és ezt a hajadon hagyni legalább 30 percen keresztül.

Mire jó a kovászos uborka leve?

kovaszos-uborka

A kovászos uborka leve kiváló ital, főleg a nyári hőségben igazán hűsítő, de élettani hatásai sem lebecsülendők.

A kovászos érlelés hatására tejsav képződik, ami tisztítja a gyomrot és segít a normális bélflóra helyreállításában, ezért antibiotikum-kúrák után kifejezetten előnyös a fogyasztása.Ezenkívül gazdag B2 vitaminban, magnéziumban és vasban.

Kovászos uborka készítése

Hozzávalók:

– 3 literes üveg
(lehet agyagból is, mert az uborkának nem fény kell, hanem meleg)
– 2 kg közepes friss uborka
– 2 liter víz
– 4 evőkanál só
– mustármag
– 6 gerezd fokhagyma
– 1 csokor friss kapor
– 1 kenyérvége

Elkészítése:

Kezdjük a víz felforralásával, hogy csírátlanítsunk.
Ebbe tegyünk 4  evőkanál sót.
Az uborka mindkét végét vágjuk le, majd  hosszirányában vágjunk bele  a két vége felől. Kezdjük el az uborkát az üvegbe beletenni, úgy, hogy az üveget kissé megdöntjük és beleállítjuk a darabokat. Szorosan helyezzük el őket egymás mellett. Helyezzük rá a kapor felét, és a fokhagyma darabokat.
Majd az előző módszerrel a második sor uborkát is helyezzük rá az elsőre. Ha ez is kész tehetjük rá a maradék kaprot és a kenyércsücskét.
Szorítsuk le a kenyeret valami pálcikával, mert ha megszívja magát a kenyér a tetején fog úszni. Ezután öntsük rá a lehűtött sós vizet. Annyira öntsük tele az üveget, hogy a kenyeret ellepje, de maradjon víz a forráshoz. Tegyük napra.
2-3  nap múlva elkezd a víz opálosodni és habzani, ekkor vegyük le a kenyeret, majd még egy napig hagyjuk a napon. Látni fogjuk, hogy az uborka színe is megváltozik. Kóstoljuk meg, és ha nem kemény fogyaszthatjuk.

Hirdetés
Hirdetés betöltése...