Turbózza fel szervezetét Popeye kedvenc zöldségével, a spenóttal!


Hirdetés


A spenót egyike a Föld tápanyagban leggazdagabb ételeinek. Popeye-nak igaza volt ebben, de elég rosszul tette hogy a konzervdobozból evett belőle. A friss, organikus spenót tápanyagokban gazdagabb és sokkal kevesebb környezeti mérget tartalmaz, mint a konzerv. A legtöbb gyerek és felnőtt a friss spenót ízét és állagát preferálja a konzerv ellenében. Ügyeljen arra, hogy szervezetét rendszeresen feltankolja spenóttal.

A spenót Perzsiában őshonos növény (iráni régiók). Először a történlem folyamán arab kereskedők vitték a spenótot India és Kína területére. A kereskedők aztán ezt a zöld leveles növényt Európába is elvitték, főképp a Mediterrániumba és végül az Egyesült Államokba. Három fő típusát különböztetjük meg a piaci spenótnak. A legnépszerűbb a piacon a bébi spenót, míg van sima levelü és fodros levelü fajtája is.

Hatékony növényi szteroidok

A spenót tartalmazza saját növénytípusára jellemző szteroidjait amelyeket phytoecdyszteroidok néven ismerünk. A phytoecdyszteroidok hasonlóak a rovarok vedlését elősegitő hormonokhoz és bebizonyosodott, hogy azok jelentősen növelik a glükóz metabolizmust. Ez a vércukor szintet változatlanul tartja és minimálisra csökkenti az inzulin hormon szükségességét.Emellett a phytoecdyszteroidok növelik az emberi izomszövetet. Nem csoda hát hogy Popeye olyan izmos volt!

A spenót rendkívül gazdag vértisztító klorofillban. A klorofill könnyen metabolizálódik, vörösvértest képző és semlegesiti a rákkeltő anyagokat a szervezetben. A klorofill magnéziumot is rendelkezésre bocsát, amely úgy működik, hogy erősíti a agy-vér gátat, és védi az idegrendszert a környezeti mérgek ellen.

A spenót egy csodálatos forrása a glycoclycerolipideknek is, amelyek védik az emésztőrendszert a gyulladásos folyamatoktól. Ezek a glycoclycerolipidek olyan zsírsavak amelyek a fényérzékeny szervek sejtmembránját alkotják a klorofill tartalmú növényekben. Továbbá, a spenót fontos forrása a réznek, cinknek és a szelénnek, amelyek erősítik az immunrendszert.

A spenót néhány újonnan tanulmányozott karotinoid antioxidánst is tartalmaz,az ú.n. eposyxanthophylleket. A epoxyxanthophyllekről bebizonyosodott, főleg a neoxanthinról és violaxanthinról hogy igen komoly rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek. A spenót gazdag karotinoid antioxidánsokban is, mint a lutein és a zeaxantin. Ezek a fitonutriensek rendkívül fontosak az egészséges látásban és az agyműködésben

A karotinoidok megvédik a klorofillt az intenzív UV sugárzástól. Tűző napon, a klorofill gerjesztett triplett állapotú klorofillá válhat amely azzal jár, hogy szabad oxigén molekulák szabadulnak fel. Azok pedig a legerősebb szabadgyökök közt vannak nyilvántartva. Minél több karotinoidot tartalmaz egy növény annál nagyobb fokú túlélésre képes, és fokozott tápanyagmennyiséggel és minőséggel rendelkezik.

Amikor spenótot vásárol, bizonyosodjon meg arról hogy bio spenótot vesz és nem permetezett fajtákat. Frissen ajánlott fogyasztása, hogy fogyasztója elkerülje a kémiai tartósító anyagok és a konzervekben található alumínium bevitelét a szervezetbe. Könnyen termeszthető, kertben is megnő, temperált hőmérsékletü területeken.

Forrás:naturahirek.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...