Tudtad? Létezik egy könyvtár, ahol a világ legritkább színeit őrzik


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

A világ legritkább színeit őrzik a híres egyetemen, a Forbes Pigment Collection bizarr egyiptomi barnát, lapis lazulit és Ferrari vöröset is tartalmaz.

szin1

Az egész gyűjtemény Edward Forbes-nak köszönheti létét, aki a Fogg Art Múzeum igazgatója volt a Harvardon 1909 és 1944 között. Beutazta a világot ritka színek után kutatva.

forbespigmentcollection8

Amióta rendelkeznek azzal a technológiával is, ami megkülönbözteti egymástól a pigmenteket, a színőrzők híres festmények eredetiségét is képesek igazolni – vagy épp megcáfolni. Utóbbi esetre szolgál jó példaként egy Jackson Pollock festmény, amit 2007-ben fedeztek fel, s mindenki azt hitte, eredeti, amíg a pigmentvizsgálat ki nem derítette, hogy a képen használt Red254 nevű, becenevén Ferrari vörösnek hívott festéket csak a művész halála után húsz évvel gyártották először.

3058058-inline-11-the-rarest-colors-in-the-harvard-pigment-library

A múmiabarna szín eredete is érdekes: amikor a kutatók begyűjtötték az egyiptomi múmiákat vizsgálatra, kigyűjtötték a barna gyantát is, amit a holttestek köré tekert szöveteken találtak, és pigmentté alakították – ezt is a Harvardon őrzik.

3058058-inline-8-the-rarest-colors-in-the-harvard-pigment-library

Összesen 2500 féle színmintát tárolnak, de ezek közül a legritkábbak a legérdekesebbek. Közéjük tartozik a lapis lazuli, ezt a fenségesen kék árnyalat, ami egykor az aranynál is értékesebb volt, s amiért annak idején Afganisztánig kellett utazni, vagy a szintetikus ultramarin, amit 1826-ban egy verseny alkalmából fedeztek fel.

pigment_lead_1120x560-2

A kadmiumsárga festéket a 19. század közepén volt népszerű, sok impresszionista festő ragaszkodott hozzá, még úgy is, hogy a kadmium erősen mérgező fém. Később megjelent a kadmiumvörös szín is, sőt, az 1970-es évekig a Lego kockákat is kadmiumos festékkel színezték.

A specimen labeled Cadmium Yellow is pictured from the pigment collection of the Straus Center for Conservation and Technical Studies housed inside the Harvard Art Museums at Harvard University. Stephanie Mitchell/Harvard Staff Photographer

A smaragzöld színt van Gogh is kedvelte, de mint oly sok mindent, ezt a festéket is más célokra is felhasználták: rovarirtóként. Régi, fából készült kültéri oszlopokon még ma is találkozni vele.

A specimen labeled Emerald Green is pictured from the pigment collection of the Straus Center for Conservation and Technical Studies housed inside the Harvard Art Museums at Harvard University. Stephanie Mitchell/Harvard Staff Photographer

A bíborvörös kármint a cochineal nevű,  dél-amerikai kaktuszfajtán élősködő nőstény tetvek feldolgozásából nyerik. Az állatokat leforrázzák, összenyomkodják, szárítják, vegyi eljárásoknak vetik alá, s bár évszázadokig a spanyol gyarmatosítók kereskedtek vele, ma már nagyon elterjedt:  nemcsak textilfesték, pigment, hanem ételszínezék ( ő az E120) és a kozmetikai festékek alapjaként is szolgál.

forbespigmentcollection3

Az annatto (azaz az E160b, vagy rúzsfa) a trópusi égövében honos orleánfa terméséből, annak is piros gyümölcshúsából kivont piros szín. Élelmiszeradalékként felhasználják többek között Cheddar-sajtok, Leicester-sajtok, Brie-sajtok, margarinok, vajak, rizs és füstölt halak, valamint jégkrémek, fagylaltok színezéséhez.

forbespigmentcollection6

Forrás: Fastcodesigns, Harvardgazette, MyModernMet

forrás: lemon.hu

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...