Torma – légúttisztításra (is)







Hirdetés betöltése…

Húsvét elmúlt, és még sokára lesz, így akár azt is gondolhatná a kedves olvasó, hogy a következő soroknak nem sok hasznát veszi így télvíz idején, minek is olvasná tovább ezt a cikket – majd tavasszal a főtt sonka szezonjában megnézi, mit is eszik hozzá.

De azért mégis itt marad, mert lehet, hogy karácsonykor is szokott sonkát, kolbászt főzni – ahogyan ez a mi kis falunkban is szokás volt –, és szereti hozzá enni ezt a csípős gyökeret. Amit meg ugye szeretünk enni, arra kicsit kíváncsiak vagyunk, ha másért nem, hát azért, hogy mindig legyen valami ütős indok a tarsolyban azok számára, akik nem szeretik, és szóvá teszik ellenszenvüket iránta. (Például mekkora felfedezés volt, amikor sörivó barátom megtalálta kedvenc italának összetevői között, hogy „aszkorbinsav”. Azóta kizárólag a szükséges napi C-vitamin-bevitel miatt iszik belőle több üveggel …)

Keressünk hát valami használható magyarázatot a tormaevésre azon túl, hogy csípős és finom.

A magyar ember és a torma rokonok, de legalábbis egy helyről származunk. Már akkor is szerettük, annyira, hogy honfoglaló őseink volt, hogy a Tormás nevet adták gyermekeiknek, de települést is neveztek el erről a növényről. A magyar ember ösztönösen szereti az erős, csípős ízeket – hagyma, fokhagyma, paprika, és persze a legalább 50°-os pálinka –, a tudomány meg szépen lassan be is bizonyítja szinte mindegyik kedvencünkről, hogy az ízélményen túl az egészségünkre is jó hatással vannak.

Akinek már volt szerencséje védőszemüveg és maszk nélkül reszelni ezt a gyökeret, az gyorsan megtapasztalhatta könnycsatorna-tisztító hatását, nagyobb mennyiség – több mint egy szál – feldolgozása közben pedig azt is, hogy rossz termékhez csatolták a „segít, ha fáj a torkod és az orrodat is tisztíccsa” emlékezetes szlogent.

A torma – a gyógyszerekkel és cukorkákkal ellentétben – káros mellékhatások nélkül tisztítja a légutakat, ezen kívül még a baktériumok is döglenek tőle, újabbak meg majd’ egy napig a közelébe se mennek a tormaevő embereknek. Az illóolaja elég hamar eltűnik, így ezeket a hatásokat csak a frissen reszelt gyökértől várhatjuk.

A hatékony illóolajon kívül van benne C-vitamin, kálium, nátrium, kalcium, magnézium, így többek között segíti a vizeletkiválasztást, miközben csökkenti a gyulladásokat. A vér húgysavtartalmát is csökkenti, így az ehhez kapcsolódó nyavalyák – köszvény, izomfájdalmak, reuma – is enyhülnek.

Nem véletlen, hogy a főtt sonka mellett szinte mindig megtaláljuk a tormát: hatóanyagai fokozzák a gyomor emésztőnedveinek termelését, így segítve a nehéz ételek emésztését. Magas rosttartalma is segít a táplálék további feldolgozásában. Fontos szerepe van a máj méregtelenítésében. Egyetemi kutatások bizonyítják a tormában lévő glukozinolát májvédő és daganatnövekedés-gátló hatását. Aki nem bírja natúr formában megenni, az keverje össze mézzel, és úgy kanalazgassa.

Külsőleg is használható csípések, sebek kezelésére, vagy a fájós ízületek borogatására, de fogfájásra, lázcsillapításra is használja a népi gyógyászat.

Ha megtehetjük, ültessünk a kertbe, hogy mindig legyen friss belőle. Igénytelen, nem kell vele foglalkozni sokat, magától elszaporodik, jól tűri a hideget. A levele káposzta- vagy szőlőlevél módjára megtölthető, megfőzhető. Tormázzanak télen-nyáron!

szerző: gyogyszernelkul.com

Ezt mondja rólad az észak-amerikai indiánok horoszkópja
Így ültessük át az orchidea palántát



Hirdetés
Hirdetés betöltése...
Hirdetés

Újabb tévhit!? Nem hatásos a priznic? Megválto... Novák Hunor gyermekorvos a Kossuth Rádió Napközben című műsorában hangsúlyozta: rengeteg a tévhit a lázzal kapcsolatban, a külföldi protokoll már egyáltalán nem ajánlja a lázcsillapításra a priznicet. Az alapvető cél a gyermek közérzetének javítása, s a vizsgálatok kimut...
Tízszer több C-vitamin van a homoktövisben, min... Erdélyben ilyenkor, egészen a fagyok beálltáig a piacok igazi színfoltját képezik az aranysárga homoktövis bogyók. Sokszor túlzásnak tartjuk, hogy milyen drágán értékesítik, főleg a belőle elkészült termékeket, de, hogyha egyszer is látnánk, hogy bizony nem is olyan könnyű ...
Tea, leves és főzelék is készíthető a csodan... Nem csak a kislibáknak, hanem az embernek is érdemes csalánt fogyasztania, mert az asztalon általában idegenszerűen ható növényből nem csak hogy finom, de felettébb egészséges ételek is készíthetőek. Sőt, más növényeket is érdemes feldolgozott csalánnal táplálni. A csípős...
Szabadulj meg a ráncoktól 6 lépésben Valószínű, hogy nem az alább felsorolt módszereket várod a cím alapján. Azonban általuk sikerülhet megszabadulni vagy lassítani az oly idegesítő ráncoktól, szarkalábaktól. Aludja a hátadon A különböző pozíciókban való alvás nyomot tud hagyni az arcunkon. Legfőképpen...
Soha nem sikerült lefogynom hasról, amíg ki nem... “Soha nem voltam kövérnek mondható ember, azonban mindig is a molett ruhák között kellett választanom. Bármilyen fogyókúrás módszerrel is próbálkoztam az évek során soha nem sikerült lefaragnom a hasamra lerakódott feleslegtől.   Ekkor ajánlotta az egyik ismerősö...
Segíthet a C-vitamin? A C-vitamin hiány és a po... A C-vitamin – amelynek felfedezése a magyar származású Nobel-díjas Dr. Szentgyörgyi Albert orvosprofesszor nevéhez köthető – az emberi szervezetre kifejtett sokrétű jótékony hatása, az egészségünk fenntartása érdekében már évtizedek óta vitán felül áll. A C-vitamin fon...
Pörgessük fel immunrendszerünket a télre! Íme... Felnőttek évente átlagosan 5-6, közösségbe járó gyermekek pedig 10-12 alkalommal kapnak el vírusos légúti fertőzéseket. A megfázás és az influenza tünetei szenvedést okoznak, ám valójában nem ez a legrosszabb, ami ilyenkor történik: a sok vírustámadás szervezetünket jobban...
Papaya: napi kétszeres C-vitamin adag A gyümölcs fogyasztását bőséges, fehérjékben és zsírokban gazdag étkezések után ajánlják, mert stimulálja az epeműködést. A papaya több C-vitamint tartalmaz mint a kiwi, legalábbis a táplálkozásszakértők szerint. 150 gramm papaya napi kétszeres C-vitamin adagnak felel m...

Facebook hozzászólás