Top 7 étrend, diéta, fogyókúra-hitek és tévhitek


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Az elhízás nemcsak Amerikában népegészségügyi probléma, hanem egyre inkább növekvő tendenciát mutat Európában is. A helytelen táplálkozás, a túlzott kalória bevitel, a mozgáshiány idővel megbosszulja magát.  Ennek tudható be, hogy a túlsúly és elhízás előfordulása a magyar lakosság körében igen magas. Az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat 2009 adatai alapján a felnőtt magyar lakosság közel kétharmada (61,8%) a testtömeg index alapján túlsúlyos vagy elhízott.

 

Magyarországon minden harmadik felnőtt túlsúlyos és további 28,5% elhízott

Idővel az elhízás olyan krónikus betegségek kialakulásához vezethet, mint a magas vérnyomás, cukorbetegség, szívbetegségek, epehólyag megbetegedés, de növeli az agyvérzés és daganatos betegségek előfordulásának kockázatát is.

A súlyproblémákkal küszködők csak egy része tudatosítja az elhízás egészségromboló hatását és próbál fogyni. Itt azonban egy olyan területre téved, ahol mindenféle csodaszert, tablettát, diétát-fogyókúrát ajánlanak. Legtöbbje ezeknek a módszereknek azon túl, hogy kiüresíti a pénztárcát hosszú távon nem hatékony és nem oldja meg a problémát.

Íme, 7 étrend és fogyókúra összefoglalója, csoportosítva az előnyöket, hátrányukat, és tudományos bizonyítékokat. A Consumer Reports összehasonlította a legnépszerűbb diétákat figyelembe véve a táplálkozási irányelveket és a klinikailag kontrollált vizsgálatokat. Az összefoglalóban az egyes diétákban kiemeljük hogy milyen rangsorolást ért el az adott diéta a ebben a felmérésben.

 

Fotó: Flickr.com

Weight watchers diéta

A súlyfigyelő diéta előnye, hogy tiltások nélkül, változatos étkezést biztosít. A különböző ételekhez pontszámokat rendelnek, egy pont hozzávetőleg 50 kalóriának felel meg. Az eredeti diéta esetén a fogyni kívánó személy heti egy alkalommal csoportfoglalkozáson is részt vesz, amely során egyénre szabottan a súlyfölösleg függvényében célokat tűznek ki, és rendszeresen sportolniuk kell.  A Consumer Reports felmérése alapján ez az első helyezett, mivel kiegyensúlyozott rendszere alapján itt a legmeggyőzőbbek a bizonyítékok.  A  weight watchers diéta mellett jegyezték a legnagyobb kitartást és a hosszú távú sikereket is. Nem ajánlott azoknak, akik nehezen alkalmazkodnak a pontszerű rendszerekhez, illetve az eredeti diéta esetleges hátrányai közé sorolható a csoportfoglalkozásokon való részvétel magas ára.

 

Slim fast diéta

A divatos Slim Fast fogyókúra előre csomagolt italokból (teljes turmixok), szeletekből, szendvicsekből áll, melyeket kötelező módon napi két étkezés során kell fogyasztani. Egy étkezés esetében a fogyókúrázó maga állíthatja össze meghatározott irányelvek alapján az ételt. A kontrollált klinikai vizsgálatok kimutatták a diéta hatékonyságát, azonban csak a rövid távú hatás igazolt. A Consumer Reports alapján második helyezett volt. Előnye, hogy gyors fogyáshoz vezet. A hátrányok között említendő, hogy a sok előre gyártott terméke unalmassá válik, drága, és alacsony azon személyek száma, akik egy éven túl is sikeresen a diéta mellett teszik le voksukat.

 

Pritikin étrend

Az egészséges étkezés kiegyensúlyozott módja. Nem tiltja a zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék és kisebb zsírtartalmú ételek fogyasztását, azonban a magas zsírtartalmú ételeket teljes mértékben kizárja. A megengedett napi húsbevitel a maximum 1oo gramm zsírszegény szárnyas vagy hal. Az eredetileg szívbetegek számára kifejlesztett diétát néhány vizsgálat is sikeren alátámasztotta.

A hátrányai között említendő hogy magas rostatartalma miatt emésztési problémákat, puffadást okozhat, és hosszú távon nem juttatja a szervezetet elég E, -B12-, D vitaminhoz illetve kalciumhoz és cinkhez.

 

Káposztaleves kúra

Egy héten át tartó folyadékalapú fogyókúra, amely káposztából, hagymából, paradicsomból, borsból készült levesből áll. Mellé zeller fogyasztható.

Nincs tudományos bizonyíték a diéta hatásosságára. A drasztikusan alacsony kalória bevitel mellett a fogyás a nagymértékű vízveszteségnek tulajdonítható. Igaz hogy a diétával gyorsan, de csak rövid ideig lehet fogyni. A hátránya több mint az előnye. Hosszú időn át alkalmazva súlyos problémákat okozhat, mivel számos fontos vitamin és ásványi anyagtól fosztódik meg a szervezet.

 

Szétválasztó étrend

Az elméleti alapja az, hogy a számos emésztőrendszeri betegség kialakulása azzal magyarázható, hogy az ételeket nem megfelelő módon társítjuk. Így ezek a bélrendszer emésztőenzimet túlzottan igénybe veszik és a sok emésztetlen tápanyag pangása és erjedése miatt a szervezetbe felszívódnak a méreganyagok. Gyümölcsöt csak reggel fogyaszthatunk. Szénhidrátokat szabad zöldségekkel együtt enni, de nem párosítható például zsírral vagy fehérjékkel. Előnye az, hogy tehermentesítsük a gyomorbélrendszert a nem megfelelő kombinációktól, esetleges hátránya az, hogy különleges figyelmet kíván és nem ajánlott egyes kombinált ételcsoportok kiiktatása pl. tejtermékek.

 

Vércsoport diéta

Ez a típusú diéta arra alapoz, hogy az egyes vércsoportoknak különböző evolúciós ősei voltak és ez alapján ajánl bizonyos táplálkozási elveket. A feltevés szerint a nullás vércsoportúak ősei kőkorszaki vadászok, akiknek sok húst kell enniük és intenzíven mozogniuk, viszont esetükben elkerülendő a magvak és tejtermékek fogyasztása.

Jelenleg nincs tudományos bizonyíték erre a feltevésre, viszont néhány javaslat megállja a helyét. Pl. A 0 vércsoportnak javasolt több mozgás, vagy az A vércsoportnak javasolt kevesebb húsfogyasztás.

 

Zóna diéta

A Zóna diéta célja a szénhidrátok jelentős csökkentése az étrendben és fehérjével valamint zsírral történő helyettesítése. Az elfogyasztott  szénhidrát – fehérje-zsír aránya a  pontosan 40-30-30 százalék kellene legyen.  Előnye hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás kalóriacsökkentéshez vezet, és ez által fogyást eredményez.  Hosszú távon többen tartják be mint a hasonló diétákat. Hátrányként említendő, hogy a klinikai kontrollvizsgálatok csak részlegesen bizonyítják a hatékonyságát, viszont a Consumer Reports a harmadik legjobb diétának minősítette. Pontos betartása rendkívüli odafigyelést igényel, és idővel unalmassá válhat.

 

 

Forrás:http://filantropikum.com/top-7-etrend-dieta-fogyokura-hitek-es-tevhitek/

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...