Tízszer több C-vitamin van a homoktövisben, mint a citromban


Hirdetés

Erdélyben ilyenkor, egészen a fagyok beálltáig a piacok igazi színfoltját képezik az aranysárga homoktövis bogyók. Sokszor túlzásnak tartjuk, hogy milyen drágán értékesítik, főleg a belőle elkészült termékeket, de, hogyha egyszer is látnánk, hogy bizony nem is olyan könnyű leszedni, akkor még jobban értékelnénk.

 

Ha nyár végén a tengerre indulnánk autóval, ne hagyjuk ki, vásároljunk belőle: ahogy elhagyjuk Bodzavásár (Buzau) városát, az út mentén találhatjuk a homoktövis-árusokat. Olcsó és száz százalékig bió. Az azért megjegyezném, hogy, amit mi drágállunk, és alkudozni próbálunk érte, azt ők egy szúrós ágról kisollóval, bogyónként vágják le.

Ha tudunk, szerezzünk be minél több aranybogyót, mivel télen a C-vitamin szükségletünket teljes mértékben fedezni tudjuk. Értékességét Tibetben már a 18. században felfedezték, a gyógymódok nélkülözhetetlen kelléke volt: az egészség tárának is hívják. A vadontermő változata védett, de vannak már direkt homoktövis ültetvények is. Ha kertünk van, próbálkozhatunk mi magunk is a homoktövis termesztéssel.

Mivel gyógyhatása ezerféle, most csak a legfontosabbakról tennénk említést. A legendák szerint már Dzsingisz Kán katonái is fogyasztották az értékes bogyókat, hogy növeljék erejüket. A bogyóit préselhetjük ivólének, keverhetjük gyümölcssalátákba, joghurtba, eltehetjük mézben vagy csak egyszerűen le is fagyaszthatjuk.

Fogyasztása hatékonynak bizonyult a gyulladáscsökkentésben, ajánlott a gyomor és bélpanaszok esetében is, emésztésre, és mivel sok benne az E-vitamin nagyon sok kozmetikai szer alapanyagát képezi. Ajánlott influenzás időszakban, általános legyengülés esetén, és műtétek után is fogyasztani.

Mivel fokozza az anyagcserét, segít az optimális testsúly megtartásában is. Ajánlott fogyókúra esetén is, mivel feltölti a szervezetet vitaminnal, emellett pedig erősíti a kötőszövetet, megakadályozza a narancsbőr kialakulását.

 

Forrás:twice.hu

 

Hirdetés
Hirdetés betöltése...