Titkos kamrára bukkantak egy mexikói piramisban!


Hirdetés


A Hold-piramis a térség második legnagyobb piramisa, és igen fontos szerepet töltött be Teotihuacan egykori lakóinak spirituális életében. Több, korábbi régészeti feltárás során is értékes leletek kerültek elő a belsejéből.

A Meztli Itzacual néven is ismert építmény a Mexikóvárostól nagyjából 40 kilométerre elhelyezkedő San Juan Teotihuacan területén fekszik. A város helyén állt egykor az időszámítás előtt 150 körül alapított város, Teotihuacan. Az 1980-as években egy régészeti feltárás során eltorzult koponyákat, illetve zöld kövekből készített tárgyakat – szobrokat és nyakláncokat – találtak, 1998 és 2004 között pedig mintegy kétszáz állat, például pumák és farkasok maradványait kerültek elő az építményben.

A legújabb felfedezést nemrégiben a Mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet régészei jelentették be. Az intézet a Mexikói Autonóm Egyetem munkatársaival közösen 2017 nyarán kezdte felmérni elektromos ellenálláson alapuló technikával a Hold-piramis geológiai tulajdonságait. Az összegyűjtött adatok alapján jöttek arra rá a kutatók, hogy a piramis mélyén egy eddig ismeretlen átjáró és kamra található. A piramisok megőrzésén dolgozó projekt vezetője szerint a folyosó a Plaza de la Luna nevű teremtől délre található, ugyanakkor valószínű, hogy keletre is fekszik egy bejárat. Ennek azonosításához további kutatásokra lesz szükség. A szakértők bíznak abban, hogy idővel a helyszínen is megvizsgálhatják a kamrát és az átjárót, ugyanis ezek a helyiségek további érdekes leleteket rejthetnek.

forrás: hirado.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...