Tények és tévhitek a herpeszről


Hirdetés


Tények:

– Léteznek bizonyítottan hatékony szerek a herpesz kezelésére – IGAZ!
Az aciclovir nevű hatóanyagot tartalmazó termékek,  gyorsan és hatékonyan kezelik a herpeszt.

– Sérülések is előidézhetik a herpeszt – IGAZ!
Apróbb sérülések is könnyedén vezethetnek herpeszkitöréshez, például az ajkak harapdálásával.

– Gyógyíthatatlan és kiirthatatlan – IGAZ!
A különbözős gyógyszerek, krémek a vírus szaporodását állítják meg, kiirtani a szervezetből a kórokozókat nem képesek. A herpesz önmagától is elmúlik, de vírusellenes szerek alkalmazásával a gyógyulás folyamata felgyorsítható, a tünetek enyhíthetők.

– Nem szabad a hólyagokat leszedni – IGAZ!
Mindenképpen várjuk meg, amíg a hólyagok leszáradnak és begyógyulnak. Nyomkodni nem szabad, mert a hólyagokban lévő folyadék fertőző. Ráadásul, ha kapargatjuk, nyomkodjuk a herpeszt, az nehezebben gyógyul.

– A herpesz megjelenésének kiváltó oka lehet a stressz – IGAZ!
A herpesz megjelenésében nagy szerepe van a stressznek. A stressz gyengíti az immunrendszert, valamint segíti a vírus kitörését.

– Megelőzhető a herpesz, illetve enyhíthetők a tünetek vitaminbevitellel – IGAZ!
A C-vitamin egy antioxidáns, egyaránt részt vesz a fertőzések és a vírusok ellen védő ellenanyagok és a fehérvérsejtek termelésében. A cink segít az immunrendszer egészségének fenntartásában és azoknak a vírusoknak az elpusztításában, amelyek akkor támadnak, amikor az ember kimerült állapotban van.

Tévhitek:

– Az emberek többségén rendszeresen jelenik meg herpesz– NEM IGAZ!
A különböző herpeszvírusok valóban a legelterjedtebb vírusok közé sorolhatóak: az emberek nyolcvan százaléka hordozó, de a felnőttek csupán 20 százaléka betegedik meg – azaz jelenik meg rajta időről-időre a herpesz.

– Csak gyerekként, fiatalon lehet elkapni – NEM IGAZ!
A herpeszvírus kortól függetlenül terjed. Az újszülöttek is elkaphatják (szülés során is megfertőződhetnek, ahogy a későbbi szoptatás során is), és az is találkozhat vele, akinek még sosem volt: például, ha olyan evőeszközzel étkezünk, amelyet más, herpeszvírussal fertőzött személy használt és az eszköz nem lett fertőtlenítve; vagy például a herpesz genitalis (nemi szerveken jelentkező herpesz) nemi érintkezés útján terjed.

– Csak fájdalmas hólyagok formájában jelentkezik a vírus – NEM IGAZ!
Az ártalmatlan ajakhólyagocskáktól (HVS 1 és 2) az életveszélyes agyhártyagyulladásig széles a skálája azon betegségeknek, amelyeket herpesz vírusok okoznak.

– A citromlé vagy az ecet jó a herpeszre – NEM IGAZ!
Kimarhatják, kiszáríthatják a bőrt, ami csak még fájdalmasabbá teszi a herpesz gyógyulását.

forrás: Egis Gyógyszergyár Zrt.

Hirdetés


Hirdetés betöltése...