Hirdetés betöltése...

Teljes értékű táplálék a szőlő


Hirdetés

A szőlő teljes értékű tápláléknak számítanak. A húsa, a héja, a magja telis-tele van értékes tápanyagokkal.

szolo
Az ősz közeledtével érdemes jobban odafigyelni egészségünkre. Szervezetünknek szüksége van vitaminokra, erősítenünk kell immunrendszerünket és erre az egyik legalkalmasabb gyümölcs a szőlő.

Összetevője a flavonoid nevű növényi anyag is, amely jelentős fertőzésgátló, baktérium- és vírusölő hatású.

Jótékony hatásai:

rengeteg szükséges vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.
(A-, B1-, B2-, C-vitamin, kalcium, vas, foszfor, magnézium, szelén és kálium)
– magas a káliumtartalma, ami vízhajtóként hat.
a szőlőmagnak pozitív hatással van a vérnyomásra és a magas koleszterinszintre.
– tisztítja a vért, serkenti a vérképzést, és a máj méregtelenítő tevékenységét.
remek izomregeneráló
– jó hatással van az idegrendszerre.
cukortartalma miatt energiát ad és így érdemes kipróbálni a stresszhelyzetekben.
– gyógyítja a bél megbetegedéseit
megakadályozza a vese és a hólyag kövesedését, és csökkenti a vizelet savasságát.

Reuma, májbetegség esetén a fehér vagy a zöld színű szőlők a legjobbak.
Savasság, hurut esetén a fekete és a kék szőlő az ajánlott.

A piros szőlőben ezeken kívül cserzőanyag is van, ami hatással van a bélnyálkahártyára, fokozza a bélműködést. A flavonoidok (főleg a piros szőlőben található) jó hatást gyakorolnak a szívre, az érrendszerre és segítenek az érelmeszesedés kialakulásának megakadályozásában is.

A szőlőmagolaj is nagyon értékes. Segít megvédeni az agyat és az idegrendszert a károsodástól, erősíti az érfalat. Jó hatással lehet azokra is akiknek valamilyen allergiájuk, ízületi gyulladásuk vagy visszértágulatuk van.

Ajánlják még vérszegénységre, fizikai gyengeségre, idegbajra, mindenféle gyulladásos megbetegedésre.

A szőlő jótékony hatását a kozmetikában is élvezhetjük.
Selymessé és feszessé teszi a bőrt, gyümölcssavainak köszönhetően pedig fényessé teszi azt, megújítja a bőrsejteket.

Ha már szőlő akkor Vörösbor

bor

A vörösborban található egy anthocyane nevű flavonoidfajta, amely a jellegzetes lilásvörös színt adja, míg a tannin elnevezésű flavonoid a vörösbor jellegzetes fanyar ízéért felelős.
Ezek azok a növényi anyagok, amelyek a legnagyobb gyógyerővel látják el ezt a népszerű italt. A piros szőlő frissen préselt leve és bora a legszélesebb körű gyógyhatást fejti ki, ezért kivonatait megtalálhatjuk az antioxidáns étrend kiegészítőkben.

Mivel a mag és a gyümölcs is tartalmaz gyógyanyagokat, együttes fogyasztásuk ajánlott szőlőlében és borban egyaránt. A jó minőségű vörösbor, mint minden gyógyszer, nagyobb mennyiségben kifejezetten ártalmas, rendszeres és mértékletes fogyasztása azonban véd a vírusok, baktériumok és a rákos megbetegedések ellen.
Egy pohár vörösbor naponta mindenkinek ajánlott – a gyomorbetegek kivételével.

Mazsola

mazsi

Sokan szedegetik ki módszeresen a sütikből a mazsolát, pedig sokat vesztenek ezzel a szokással!
Igen hatékony egészségvédőtől szabadítja meg magát. Különösen hidegebb időben, télen ajánlott a gyümölcs fogyasztása, hiszen olyankor a frisseket mellőznünk kell.

De mire is jó a mazsola?

Akárcsak az aszalt szilva, a mazsola is hatékony a légszennyezés, a füst, a fény hatására keletkező szabad-gyökök elpusztításában. A szabad-gyökök károsítják sejtjeinket, és nagy szerepet játszanak a korai öregedésben.
Az antioxidánsok szervezetbe vitelével azonban harcba szállhatunk ellenük:
a mazsola és az aszalt szilva jelentős antioxidánst tartalmaz, olyan mértékben, hogy megelőzi az áfonyát, az epret, a málnát, a narancsot, szilvát, almát, körtét is. Vagyis, a legegészségesebb gyümölcs fajták közé tartozik az aszalt szilva és a mazsola!

Hirdetés

Hirdetés betöltése..