Téli szupertáplálék a cékla, a daganatos betegségek ellensége!







Hirdetés betöltése…

E csodálatos növény egészségvédő, illetve gyógyító hatása már régóta ismert. A téli hónapokban valahogy mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla. Pedig ha ősztől tavaszig napi rendszerességgel fogyasztanánk belőle – főleg nyers formában –, akkor sok kellemetlen betegségtől menekülhetnénk meg. Ráadásul nagymértékben csökkentenénk a daganatos betegségek kialakulásának esélyét is.

burokeliu-sultys

A cékla mélyvörös színét a benne lévő glükozidnak, a betaninnak köszönheti, melyet az élelmiszeripar ételek színezésére használ vagy por, vagy céklalé-koncentrátum formájában.

Ebből a már ókorban is ismert növényből Apicius – a híres római mesterszakács – is készített többféle fogást, ajánlotta nyersen salátaként is, ecettel, mustárral és olajjal gazdagítva. A középkorban gyógyerejét többek között székrekedés, lázas betegség esetén használták ki. Nehéz is lenne felsorolni a szervezetre gyakorolt összes jótékony hatását, egyike a tápanyagokban leggazdagabb növényeknek.

Természetes szupergyógyszer

A cékla az egyik legjobb antioxidáns-forrás, tisztítja a bélcsatornát, szabályozza az anyagcserét. Testsúlycsökkentő diétában kimondottan javasolt. Méregtelenítő hatása igen erős, így célzott kúrák esetén szinte kötelező a használata. Fogyasztásával elkerülhető, hogy a táplálék és a toxikus anyagok túl sokáig időzzenek a gyomorban és a bélcsatornában, így az ebből fakadó betegségek kockázata is csökken. A daganatos betegségeket hatékonyan előzi meg. Ha már kialakult a daganat, akkor az alternatív terápia részeként a nyers cékla és céklalé alkalmazása meggátolja a daganatos sejtek növekedését, terjedését. Ilyenkor érdemes házilag, rögtön a fogyasztás előtt préselni a levét, hogy magas hatóanyag-tartalma ne csökkenjen a tárolás következtében.

A cékla magas káliumtartalma javítja az állóképességet, és az izomzatot is erősebbé teszi. Gazdag foszforban, kalciumban, vasban, valamint A-, B- és C-vitaminokban. Mivel erős májtisztító, képes az alkoholfogyasztás káros hatásait is részben ellensúlyozni. Influenza és nátha leküzdésében is segít. Az eddig említett tulajdonságai, továbbá általános immunerősítő és roboráló hatása miatt hasznos lenne változatos formában, gyakrabban szerepeltetni a gyermekétkeztetésben.

A cékla a gasztronómiában

A konyhaművészet szempontjából a cékla univerzális növény, készülhet belőle krémleves, köret, de zöldségragukhoz is kiváló. Sütőben burgonyával együtt sütve izgalmassá teszi a fogást. Éppúgy alkalmas brownie sütéséhez, mint kenőkék készítéséhez.

Aki kevésbé rajong a nyers cékla ízéért, próbálja meg almával és répával készült változatát. Ehhez reszeljünk le egy-egy céklát, almát és répát. Adjunk hozzá egy kanál mézet, kevés kardamom- és gyömbérport, majd locsoljuk meg egy kis citromlével. Hagyjuk állni legalább fél óráig, hogy az ízek összeérjenek. Ez a nyers saláta fantasztikus vitaminbomba. Betegség esetén minden nap fogyasszunk belőle akár napi 2-3 alkalommal is.

A lepényre, pirítósra használt növényi összetevőkből álló kenősök egyik fő összetevőjeként is használhatjuk a céklát. Bár az ízvilág kicsit más lesz attól függően, hogy főve vagy nyersen használjuk, a hatóanyagok megőrzése és gyógyerejének kihasználása érdekében érdemesebb nyersen alkalmazni.

Íme egy ízletes változat. Pároljunk félpuhára egy nagy, vagy két kisebb céklát. Pépesítsük villával vagy aprítóval. Keverjük el 1,5 dl növényi (rizs, zab) tejszínben, esetleg tejfölben, majd sózzuk, borsozzuk. Adjunk hozzá fél kávéskanál őrölt köményt és kurkumát, a végén pedig morzsoljunk bele 5-8 dkg fetasajtot. Feltétként tésztára vagy salátára is tehetjük.

Ezt kell enni, hogy megszabadulj a melléküreg gyulladásoktól
A egyik leghatékonyabb diétá a világon: az amerikai narancsos diéta! Kizárólag erős akaratúaknak!



Hirdetés
Hirdetés betöltése...
Hirdetés

Zöldborsó előnyös tulajdonságai Zöldborsó - tudományos nevén ( Pisum Sativum ) 78%- víz, 5,50%- cukor, 5 %- rost, protein, szénhidrát és ásványi anyagokat tartalmaz. Ásványi anyagok közül kalciumot, nátriumot, foszfort, káliumot, vasat, magnéziumot, cinket, szelént, rezet és mangánt. Kiváló vitaminfo...
Vastagbélrák tünetei – Ezekre figyeljünk... A vastagbélrák az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés. Előfordul, hogy korai stádiumban a vastagbél-daganatok nem okoznak jól felismerhető tüneteket, ezért indokolt tünetmentes állapotban is szűrés, legalább egy odahaza is kivitelezhető székletvérteszt elvégzése. Ez...
Van otthon kaktuszod? Így kell télen, és egész... Kaktuszok tartása Szép dolog az ember életében a kaktusz. Pláne mikor az első kaktuszát szerzi be, illetve kapja ajándékba De ekkor jön az égbekiáltó kérdés: „Mi hez kezdjek vele?”, „MIt kell tennem, hogy ne pusztuljon el?" Nos álljon itt egy rövid útmutatás, első kaktusz...
Új tanulmány: a sugárkezelés a ráksejteket ha...   Egy forradalmian új tanulmány jelent meg a Stem Cells amerikai folyóiratban a rákkutatásról. A kutatók a UCLA Jonsson Rákkutató Központ Onkológiai Intézetében megállapították, hogy annak ellenére, hogy a sugárkezelés a daganatos sejtek felét megöli, a mellrák kezelés...
Uborka jótékony hatásai Hamarosan itt az uborka szezon is. Az egyik legkedveltebb zöldség a zöldségfélék között, szeretjük salátákhoz, szendvicsekhez és nem mellesleg kovászosan. Azon kívül, hogy nagyon jó az illata és az íze is, vajon ezek mellett milyen jótékony hatásokkal rendelkezik? Az ubor...
Tudod, mire képes egy pohár céklalé? Egy pohár céklalétől is csökkenhet a vérnyomásunk – állítják brit kutatók. Brit orvosok kimutatták, hogy egy pohár (2,5dcl) céklalé, tíz higanymilliméterrel csökkenti a vérnyomást. Magas vérnyomású tesztalanyokon végezték a kutatást a bartsi és londoni egyetemek dokto...
Tökmag: 5 jótékony hatás egyetlen magban A tökmagok természetes gyógyhatása többféle betegségben is elismert. A vérszegénységtől a vese-, szív- és májbántalmakig sok mindenre pozitív hatású.   Habár a tökmagok méretben és alakban is különböznek egymástól a tök típusának függvényében, mégis egyazon h...
Teljes értékű táplálék a szőlő A szőlő teljes értékű tápláléknak számítanak. A húsa, a héja, a magja telis-tele van értékes tápanyagokkal. Az ősz közeledtével érdemes jobban odafigyelni egészségünkre. Szervezetünknek szüksége van vitaminokra, erősítenünk kell immunrendszerünket és erre az egyik ...

Facebook hozzászólás