Hirdetés betöltése...

Tavaszi erő a medvehagymában


Hirdetés

A gyógynövénygyűjtők, természetkedvelők, sétálgatók és egész családok örülnek minden kora tavasszal a medvehagyma hajtásainak. A fiatal levelek erősítő tulajdonságai a hosszú tél után különösen keresettek. Otthon a leveleket langyos folyó víz alatt alaposan megmosva, egy jól záródó frissen tartó dobozban néhány napig tárolhatjuk. Tavasszal a medvehagymát frissen fogyaszthatjuk, tartósító eljárásként pedig választhatjuk a fűszersót és a medvehagymapasztát, orvosságnak a tinktúra a legjobb.

Tulajdonságai:

támogatja a vérkeringést;
regenerálja a bélflórát;
tisztítja a vért, a gyomrot és a beleket;
erősíti a keringési és az immunrendszert;
csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet;
magas az ásványianyag- és a C-vitamin-tartalma.

Gyűjtési ideje

Körülbelül március közepétől kezdenek hajtani a hosszúkás, hegyes levelek nedves, árnyas lomberdőkben, ahol ilyenkor fokhagymaillat árad. A leveleket zsengén, fiatalon szedjük le, körülbelül április közepéig, később az íz és az illat túl átható lesz. Lehetőleg szennyezetlen növényeket gyűjtsünk.

Felhasználása:

Lehetőleg frissen és nyersen, vagy rövid ideig főzve felhasználhatjuk tavaszi salátákban, levesekben, túróban, tejfölben, pesztóban, pogácsában, rizottóban. Mindig jól mossuk meg, itassuk szárazra, és vágjuk vékony csíkokra.
Fűszersó vagy paszta formájában ízesíthetünk vele.
Tavaszi kúra friss medvehagymával: 4-5 héten át naponta egy marékkal együnk belőle különböző variációkban és fogásokban.

Medvehagymás receptek

Tavaszi saláta

Készítsünk egy mártást joghurtból, mustárból, modenai ecetből, fűszersóból és olívaolajból. Tavaszi vadon élő zöldfűszereket, pl. pitypanglevelet, sóskát, földi borostyánt, medvehagymát mossunk meg, esetleg aprítsuk össze, és tépősalátával, főtt tojással, valamint kapribogyóval együtt adjuk a mártáshoz, tojással és pirított kenyérkockákkal tálaljuk.

Tavaszi fűszersó

Ehhez szükség van frissen szedett zsenge tavaszi fűszernövényekre – pl. medvehagyma, vadon termő metélőhagyma, csalánhajtás, földi borostyán, sóska (természetesen elkészíthetjük a fűszersót kerti fűszernövényekből is) – és lehetőleg tengeri sóra. A növényeket szabadítsuk meg a kemény száraktól, langyos folyó vízben alaposan mossuk meg, papírtörlővel itassuk szárazra. Egy ollóval vágjuk durva darabokra, adjuk a konyhai aprítógépbe, és töltsük fel tengeri sóval (egy csésze durvára vágott növényre egy csésze sót számoljunk). A géppel vágjuk finomra, szórjuk egy sütőpapírra és a levegőn hagyjuk száradni 2-3 napig. Kézzel dörzsöljük finomra és töltsük üvegekbe. Ízesíthetünk vele salátaönteteket, leveseket, mártásokat, zöldségeket, burgonyát, fűszervajat, túrót stb.

Medvehagymapaszta

Hozzávalók: 50 gramm zsenge medvehagymához 5 gramm só és 100 gramm olaj (hidegen sajtolt olívaolaj, szőlőmag- vagy hidegen sajtolt napraforgóolaj)

A medvehagymát langyos vízben megmossuk és szárazra töröljük, ollóval vékony csíkokra vágjuk, és a sóval, olajjal együtt aprítógépben vagy mixerben finomra pürésítjük. Üvegbe töltjük, és hűvös helyen tároljuk. 6-9 hónapig tartható el.

Erre figyelj oda!:

Az elmúlt években igencsak felkapott lett a gyógynövényként ismert medvehagyma az erdőkben, azonban nem szedhető mértéktelenül, mert  a törvényben meghatározott mennyiség felett engedélyhez kötött a gyűjtése.A növény gyűjtésére vonatkozó szabályokkal nincs mindenki tisztában.

A 2009. évi, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló XXXVII. törvény értelmében állami erdőben – nem védett területen – mindenki csak saját szükségleteinek megfelelő mennyiségű gombát, gyógynövényt –  így medvehagyma-levelet is – gyűjthet külön engedély nélkül.  Ennek mértéke nem haladhatja meg a 2 kg/fő-t naponta. Amennyiben valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván szedni, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti. A Mecsekerdő Zrt. által kezelt területekre az engedélyt a Társaság erdészeteinél lehet megvásárolni.

Külön törvényi előírás vonatkozik a védett természeti területen (pl. természetvédelmi terület, tájvédelmi körzet, nemzeti park) való gyűjtésre: ebben az esetben bármilyen kis mennyiség szedése csak a természetvédelmi hatóság (Dél-Dunántúlon a Dél-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség) engedélyével lehetséges. Az idei évtől a természetvédelmi engedély beszerzése a gyűjtő feladata.  A Mecsekerdő Zrt. védett területre gyűjtési engedélyt csak abban az esetben adhat ki, ha a gyűjtő bemutatja a zöldhatóság által kiadott engedélyt. Azokkal szemben, akik engedély nélkül szedik a medvehagymát az állami erdőkben, a törvényes eszközökkel lépnek fel.

Azért úgy gondolom, hogy napi 2kg hagyma elég lehet egy háztartásnak, sőt még a szomszédok is bőven kaphatnak belőle, szóval irány az erdő!

forrás: xmagazin.hu,kutato55 felhasználó

Hirdetés
Hirdetés betöltése..