Szinetár Dóra nagyon szomorú sorokkal jelentkezett: a gyerekről van szó


Hirdetés

Szinetár Dóra talán legmeghatóbb soraival jelentkezek eddig. Kiemelte, hogy sem évforduló, sem emléknap nincsen, de a “szülők tízparancsolatát” muszáj megosztania, mert erről mindenkinek hallania kell, akár szülő, akár nem.

““10 parancsolat a szülőknek egy olyan személytől, aki a gázkamrában halt meg gyermekekkel együtt. 

Janusz Korczak kiemelkedő tanár, író, orvos és közéleti személy volt, aki háromszor is önként mondott le a menekülés lehetőségéről. Először akkor, amikor elhatározta, hogy nem emigrál Palesztinába, mielőtt megszállnák Lengyelországot, mert nem akarta elhagyni az „árvaházat” a szörnyű események előestéjén sem.

Végül harmadjára, amikor az árvaházak minden lakóját feltették a táborba menő vonatra, egy SS-tiszt odalépett Korczakhoz, és megkérdezte:

– Ön írta az Első Matykó Király című könyvet, igaz? Még gyermekkoromban olvastam, nagyszerű könyv. Ön szabad.

– És a gyermekek?

– A gyermekek maradnak. Ön azonban szabadon elhagyhatja a kocsit.

– Téved. Nem tudom. Nem minden ember olyan kőszívű.

Néhány nappal később, a treblinkai koncentrációs táborban, Korczak a gyermekekkel együtt belépett a gázkamrába. A halál felé haladva Korczak a két legkisebb gyermeket tartotta a karjában, és a gyanútlan csecsemőknek mesét mondott.

Ezután senki nem tud semmit Korczak sorsáról. Érdemes azonban elolvasni ezen csodálatos ember által ajánlott 10 parancsolatot a gyermekek nevelésével kapcsolatban:

1. Ne várjuk el gyermekünktől, hogy olyan legyen, mint mi, vagy akár csak hozzánk hasonló. Segíts neki, hogy ő ne te legyen, hanem önmaga.

2. Ne követelj a gye….

A teljes cikket itt tudod elolvasni: blikkruzs.blikk.hu

Hirdetés
Hirdetés betöltése...