Szegény ember patikája – Fekete bodza


Hirdetés


 Ki ne látott volna már fekete bodzát, mely hazánkban őshonos növény, szinte mindenhol látható, az utak mentén, kertekben, vízpartokon is.

bodzd

A fekete bodza virágzatának, majd érett bogyóinak és leveleinek gyűjtését évszázadok óta teszik. Ezt a növényt már az ókorban is ismerték, igen nagyra becsülték, gyógynövényként is alkalmazták.

A “szegény ember patikájának” nevezték.

Használták hurutos megbetegedésekre, de köszvényre is. Európa egyes országaiban a palacsinta tésztába mártott és kisütött bodzavirágzat különleges csemegének számít.

A FEKETE BODZA VITAMIN TARTALMA

A fekete bodza nagyon sok vitamint, ásványi anyagot tartalmaz, C-vitamin tartalma megközelíti a citrusfélék értékét. Jelentős a B1, B2 és B6 vitamin és a niacin, folsav tartalma is. Vastartalma is igen magas, főleg a vérszegénységben szenvedők számára. Jelentősen tartalmaz még kálciumot, magnéziumot, foszfort, káliumot.

A termés gazdag szerves savakban is (almasav, citromsav, ecetsav), vitaminokban (A és C) és cukrokban.
A fekete bodza energiatartalma: 73 kcal, 305 kJ/100 gramm.

Vizelethajtó hatású, ezért nagyszerű magas vérnyomásban, reumatikus panaszokkal küzdőknek, lábduzzanatoknál. Ajánlható még idős korúaknak, betegségekből lábadozóknak, ennek a növénynek hatóanyagai elősegítik az emésztést, erősítik az ereket.

A bodza termésének fájdalomcsillapító hatása van, melyet, ha más gyógynövényekkel (borsmenta, kakukkfű) alkalmazunk együtt, akkor alkalmas a migrénes fejfájás kezelésére. A bodza friss terméséből, melyet augusztusban vagy szeptemberben gyűjtenek be, gyógy lekvárt készítenek, melyet meghűléskor erősítőként és izzasztóként alkalmazhatunk.
A termés enyhe hashajtó hatással rendelkezik. Nem ajánlatos a nyers termésből nagy mennyiséget elfogyasztani, mert a ciánglikozid (sambunigrin) toxikus hatású is lehet.

A népgyógyászatban a bodza kérgét féregűzésre használják. A fekete bodza felhasználása igen széleskörű.

Szóval érik már a  bodzabogyó, melyből sokféle finomságot készíthetünk télire. Alább néhány egyszerű és nagyszerű receptet olvashatsz, érdemes elkészíteni.  

Bodzabogyó-szörp

Hozzávalók: 3 kg bodzabogyó, minden liter bodzalére számítva 1-1 kg cukor.
Megmossuk, leszemezzük a bodzát, és porcelán edénybe téve néhány napig állni hagyjuk. Utána összetörjük, és levét átszűrjük. Literrel megmérve, literenként egy kiló cukrot adunk hozzá, és addig főzzük, míg sűrűsödni nem kezd. Üvegekbe töltjük a forró szirupot, azonnal lekötjük, és szárazgőzben tartjuk másnapig. Vízzel hígítva kitűnő üdítő ital, de a teát is ízesíthetjük vele.

Bodzadzsem

Befőzéshez a jól megérett bodzabogyót szedünk. Egy kiló bodzabogyóhoz 80 dekagramm cukorból 3 deciliter vízzel szirupot készítünk. A bodzát beleöntjük, és erős lánggal addig főzzük, amíg sűrűn folyós nem lesz. Azon forrón üvegekbe rakjuk, és száraz gőzben hagyjuk kihűlni.

bodzadzse

Bodzalekvár

A bodzát könnyen, gyorsan megtisztíthatjuk, ha vizet öntünk rá, s gyümölcsfürtöket egy villa fogai között áthúzzuk, amitől a bogyók lepattannak. Így a bogyók sem sérülnek meg, és az ujjunk hegye sem lesz lila.
80 dekagramm cukorból, 2 deciliter vízből, 10 gramm citromsavból szirupot főzünk.  1 kilogramm érett bodzabogyót állandóan kevergetve a szirupban addig főzünk, amíg sűrűsödni nem kezd, nehezebben keverhető, mert a bogyó összetöpped. Üvegekbe töltjük, a tetejére egy kevés tartósítót szórunk, lekötjük és 24 órára száraz gőzbe rakjuk.

Bodzakocsonya

Hozzávalók: 1 kg bodzabogyó, 5 dl víz, minden liter áttört léhez 80 dkg cukor.
Megtisztítjuk a bodzát, és a vízzel leöntve addig főzzük, míg a szemek szétfőnek. Ekkor áttörjük, megmérjük, és a cukrot hozzátéve, addig főzzük, míg a tányérra cseppentett lé meg nem kocsonyásodik. Üvegekbe töltjük, és lekötve száraz gőzbe tesszük.

forrás: tudnodkell.info

Hirdetés


Hirdetés betöltése...