Hirdetés betöltése...

Szabad a kórházválasztás! De melyiket válasszam?


Hirdetés

A szabad kórházválasztás sok várandós anyukának okoz fejtörést: Milyen szempontok szerint válasszak? Hogyan döntsek? Melyik kórháznak jobb a felszereltsége? Hol szimpatikusabb a személyzet? Kérdés lehet az is, hogy inkább orvost vagy inkább kórházat válasszunk előbb? Lássuk a szempontokat!

szabad kórházválasztás, kórházvizitSokan döntenek úgy, hogy inkább orvost választanak elsőként. Olyat, akiben bíznak, akihez régen járnak már, vagy ismerős ajánlotta, esetleg az interneten jókat olvastak róla. Az orvossal pedig együtt “jár” a kórház is, amiben dolgozik, ilyen esetben a kismamák elsősorban azért szeretnének többet megtudni az adott kórházról, mert kíváncsiak rá, milyen körülményekre számíthatnak majd.

Vannak olyanok is, akik elsőként kórházat választanak és azután keresnek egy olyan szülészorvost, aki ott dolgozik. Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni?

– Milyen a felszereltség? Mi történik akkor, ha a koraszülésre, császármetszésre kerül sor, vagy a baba besárgul szülés után? El tudják-e látni a helyszínen vagy ilyenkor elviszik egy másik kórházba?
– Milyen szülőszobák vannak? Van-e mód elszeparált szobában való vajúdásra vagy csak függönnyel választják el a kismamákat?
– Van-e lehetőség vízben, labdán történő vajúdásra? (ezek az eszközök sokat segíthetnek)
– Hogyan viszonyulnak a kísérő személyéhez? Hány kísérő (apa,  nagymama stb.) lehet jelen, és kötik-e valamilyen feltételhez (pl. tanfolyamon való részvételhez) az ő jelenlétét?
– Ha váratlan komplikáció merül fel a kiírás időpontja előtt van-e rá mód, hogy a választott orvos lásson el?
– Lehet-e a vizsgálatokra időpontot kérni vagy mindig várakozni kell?
– Lehet-e a vajúdás során járkálni, szabadon megválasztani a testhelyzetet vagy kötelező a fekvés? (a folyamatos fekvés -amellett, hogy kényelmetlen- lassíthatja a tágulást, ezért elhúzódhat a vajúdás, ami fájásgyengeséghez és császármetszéshez vezethet)
– Lehet-e szabadon szülésznőt választani az adott kórházban? (amennyiben erre igényed van)
– Mikor lehet először szoptatni a szülés után? (az ideális, és az újszülött érdekei szempontjából a legjobb megoldás az, ha megszületése után azonnal, még mezítelenül az édesanyja hasára teszik és szophat)
– Van-e 24 órás rooming-in, azaz a nap teljes részében együtt lehetsz-e a babával? (sok kórházban mondják azt, hogy napközben együtt lehettek, de éjszakára elviszik a babát, a törvény értelmében azonban egész nap együtt lehettek)
– Adnak-e a babának pótlást rutinszerűen a bent töltött napok alatt?

A kórház kiválasztásán gyakran sokkal több múlik, mint azon, hogy milyen orvost választottál, hiszen az orvos minden esetben köteles megfelelően ellátni, azonban egy olyan kórház, amelyben minden feltétel adott a csecsemő ellátásához nem várt komplikációk esetén is, ahol támogatják a szabad testhelyzetben történő vajúdást és a szoptatást, sokat segíthet, hogy ne csak a szülés történjék zökkenőmentesen, de az együtt töltött első napok is kiegyensúlyozottan történjenek.

Forrás:Vida Ági

Hirdetés

Hirdetés betöltése..