Sütőben sült szilvalekvár


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Néhány éve nem készítek lekvárokat, egész egyszerűen, mert nem vagyunk „lekvárosok”, amit meg a gyerekek néha megkívánnak, azt elhozzuk a Déditől. Isteni lekvárokat készít különben, hagyományos eljárással – jó sokáig főzi -, a szilvát pedig sütőben. Már jó ideje nem édesíti őket, mert tudja, hogy a felbontás után mindenki annyira teszi ízletessé maga számára egy kis mézzel, kókuszvirág cukorral, rapadurával amennyire Ő szeretné – nagy a család, millió ízlés-édesítés-világgal 

A sütőben sült lekvárt kavarás nélkül „főzi”, bár néha egy picit azért odakap, de leégni szerintem még sosem égett le neki, pedig nem ma kezdte, elhihetitek. Véleményem szerint egy kis „odakapás” még emeli is az ízét. A sütőben egyenletesen éri a hő, szinte körülöleli a lazán behelyezett gyümölcsöket, az igaz, hogy lassabban készül el, viszont kevergetni tilos, csak időnként rá kell pillantani és a tetején lévő szikkadtabb szilvákat „belenyomkodni” a levébe. Dédi szerint a titok annyi, hogy lekvárt lassú tűzön kell sütni, időt hagyva hogy szép csendben elillanjon a leve. Tehát lefedni nem ajánlatos, sőt tilos!!! Az első alkalommal meglepő lehet, hogy a kezdeti mennyiséghez képest bizony meglehetősen kevés lesz a kész lekvár, de ez már csak így van, jutalmunk az, hogy isteni illatokkal van teli a lakás.

szilvalekvár1

Írtam, hogy lazán, ne túlzsúfoltan legyenek a kimagozott és felezett gyümölcsök, de ez nem jelenti azt, hogy amikor plöttyed össze a szilva, ne lehetne a tetejére újabb adagot tenni, persze azért csak mértékkel.

A sütés ideje a gyümölcs fajtájától, nagyságától és nedvességtartalmától függ. Hosszabb sütési időnél a sütés akár több szakaszra osztható. Ilyenkor az ember lánya csak lekapcsolja a sütőt, majd amikor hazaér, vagy késő este/éjszaka csak folytatja.

A végeredmény sűrű, sötét, savanyú és héjdarabkás finom lekvár. Váljék egészségetekre!

Hozzávalók:

  • kimagozott szilva
  • alaposan kimosott, zsírtalanított tepsi

Elkészítése:

  1. A szilvákat megmossuk, magozzuk és ugye már felezve is vannak.
  2. A magozott feleket tepsibe rakosgatjuk úgy, hogy az alsó rétegnél a vágott fele legyen fölfelé, de nem tudom, ennek van-e jelentősége, a Dédi szerint sok, mert így nem fog odaégni, biztos így van.
  3. Lassú tűzön, először 150, majd amikor már levet enged 100 fokon hagyjuk őket sülni. … és sülni, majd ismét sülni.
  4. Időnként rápillantunk, és „újratöltjük” egy kis szilvával, ami még –esetleg – kimaradt a tepsiből.
  5. Ha kész, ha szépen összesült, akkor ugyanúgy bánunk el vele, mint máskor: sterilizált üvegekbe töltjük és dunsztoljuk .

forrás

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...