Súlyos zavarokat jelezhetnek a hideg végtagok


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Párja felszisszen, ha Ön hirtelen hozzáér? Állandóan melegíteni kell a kezeit, mert olyanok az ujjai, mint a jégcsap, ha pedig a lábáról van szó, még rosszabb a helyzet? Ebben az esetben ajánlatos orvoshoz fordulni, a hideg kéz – hideg láb kettős ugyanis komoly betegségekre is utalhat. Dr. László Zsolt kardiológussal beszélgettünk.

Jelezhet-e komoly betegségeket, ha állandóan hidegek a végtagjaink?

Ha tél van, és hosszas kintlét után, netán a nem kellően befűtött szobában hideg a kezünk vagy a lábunk, az teljesen normális. Ilyenkor a test arra fókuszál, hogy a létfontosságú szerveket lássa el változatlan mennyiségű oxigénnel és tápanyaggal: az agyat, a szívet, a tüdőt, a veséket, a májat. Így az ebből a szempontból másodlagos területeken, így például a lábujjakban lassul a keringés. Ugyanígy az is teljesen normális, ha mondjuk egy kézsérülés után hidegebb az adott terület. Ezeken a területeken rengeteg idegvégződés található, és a test úgy csökkenti a fájdalmat, hogy kevesebb vért pumpál az adott részekre. Amennyiben viszont évszaktól függetlenül állandóan hidegek a végtagjaink, érdemes elmenni orvoshoz, ez ugyanis problémákat jelezhet. Vagyis a válasz igen.

Milyen típusú betegségek előjele vagy tünete a hideg kéz és a hideg láb? Keringési rendellenességekről beszélünk elsősorban?

Igen, de nem kizárólagosan. A hideg kéz és a hideg láb zavart jelezhet a vérellátásban, amit több tényező is okozhat. A legegyszerűbb ezek közül az alacsony vérnyomás, ami a legtöbb esetben nem jelent komoly veszélyeket, de semmiképpen sem egészséges. Életmódváltásra van szükség, amennyiben valakinél stabilan kis értékeket mérnek. Mindenképpen érdemes megfigyelni, milyen más tünetekkel jár együtt a végtagok kihűlése. Ha például emellett fázunk is, netán gyorsan elfáradunk, vagy túl erősen dobog a szívünk, az mindenképpen keringési zavarokra utal, amiket ki kell vizsgálni. Ha az ujjak a jéghideg tapintás mellett még el is színeződnek – lilás, kékes árnyalatúra –, a probléma valószínűleg komolyabb, és feltétlenül orvoshoz kell mennünk vele.

Tudna példát mondani, milyen konkrét keringési rendellenességek jele lehet a hideg kéz?

Az érszűkület például tipikusan ilyen probléma, ennek általános velejárója a hideg kéz és a hideg láb. Persze nem kell mindig a legrosszabbra gondolni ilyenkor sem, hiszen átmeneti érszűkületről is beszélhetünk. Egy áttivornyázott éjszaka után is jelentkezhetnek a tünetek ilyen okból. Tipikus ok még a szív nem megfelelő működése is. Erre utalhat, ha már egy kis lépcsőzés vagy busz után rohanás után is alig kapunk levegőt, netán megduzzad a bokánk. Ezek a tünetek könnyen lehetnek a szívelégtelenség jelei. Ilyenkor is menjünk azonnal orvoshoz. A szívelégtelenség hátterében sok minden húzódhat meg, és ezeket a problémákat nagyon komolyan kell venni, hiszen az életünk múlhat rajta.

Mi okozhat még ilyen tüneteket?

Szintén elég profán, ám az általános tünetek miatt gyakran meglehetősen nehezen meghatározható ok a stressz. Vagyis lelki okok miatt is lehet hideg a kezünk és a lábunk. Leginkább itt is a kísérő tünetek árulkodhatnak arról, mi bajunk van valójában. A stresszes ember jellemzően nehezen és felületesen alszik, szívdobogás-rohamok törnek rá, ingerlékeny, állandóan rossz hangulatú.

De hogy tud ez kihatni a vérkeringésre?

Úgy, hogy az erek ilyenkor is összeszűkülnek. A szervezet és az idegrendszer minden tartalékát mozgósítja annak érdekében, hogy úrrá legyen a feszültségen, és ez lassítja a véráramlást.

Hogy lehet ez ellen védekezni?

Ki kell iktatnunk a mindennapi stresszt, vagy legalábbis meg kell tanulnunk kezelni. Tudom, ez nem könnyű, sőt, sokszor úgyszólván lehetetlen, bizonyos meditációs technikák, a sport, a jóga azonban sokat számít ebből a szempontból. Ha pedig nem bírjuk csökkenteni a feszültséget, és folyamatosan szenvedünk emiatt, meg kell szabadulni annak okától, legyen az egy rossz párkapcsolat vagy egy rosszul megválasztott munkahely. A saját érdekünkben muszáj meghozni ezeket a fontos döntéseket, ugyanis a stressz hosszabb távon tönkreteszi az egészségünket, és korai halált okozhat egy agyvérzés vagy egy infarktus által. Arról nem is beszélve, hogy a szervezet ilyenkor jóval kiszolgáltatottabb a kórokozóknak is.

Ha nem keringési problémáról vagy stresszről van szó, mi okozhatja még a tüneteket?

Például a cukorbetegség vagy a pajzsmirigy egyes rendellenességei. De ugyanígy említhetném a vegetatív idegrendszer bizonyos defektusait is, ez ugyanis szintén szerepet játszik a vérkeringés működtetésében. Ezek a problémák neurológiai vizsgálatokkal aránylag egyértelműen feltárhatók.

Mit kell tudni a Raynaud-kórról?

Legelőször is azt, hogy nem azonos a Raynaud-szindrómával, de mindkettőnek velejárója a végtagok kihűlése. A Raynaud-kórnál az artériák összeszűkülése okoz hirtelen kihűlést és színváltozást az ujjakban. Ez a hirtelenség valóban hirtelenséget jelent, fájdalmas állapotról beszélünk, ami stressz vagy hideg hatására alakul ki. A görcsös első szakasz után az ujjak ellilulnak, ahogy fokozatosan megindul bennük a vérkeringés. A kéz és az ujjak be is dagadhatnak, elzsibbadhatnak. Egy ilyen roham átlagosan fél óráig tart.

Veszélyes ez a betegség?

Kellemetlen, ám általában nem veszélyes. A Raynaud-szindróma viszont az is lehet, de szerencsére ritka, a felnőtt lakosság átlagosan egy százalékát érinti. A Raynaud-kórral ellentétben itt általában valamilyen más betegség húzódik meg a háttérben. Leginkább valamilyen autoimmun zavarról van szó, de a plazmasejtek daganatos elváltozásait is jelezheti. A tünetek egyébként mindkét betegség esetében hasonlóak, a Raynaud-szindrómánál azonban jellemző, hogy csak egy-két ujj esetében jelentkeznek az időnkénti elváltozások. Rendszerint hosszú időbe telik, mire pontosan ki lehet deríteni, az adott esetben éppen miről van szó. Sajnos gyakran amiatt válik egyértelművé a helyzet, hogy a Raynaud-szindrómás beteg állapota más tekintetben is romlani kezd, hiszen itt egyéb mögöttes defektusról beszélhetünk. Ezekben az esetekben ezt kell kezelni.

Összességében milyen módon mulaszthatjuk el a kéz és a láb fagyosságát?

Ha életmódbeli okokról beszélünk, akkor először ezen a téren kell változtatnunk: hagyjuk abba a dohányzást, ne igyunk mértéktelenül sok kávét, ne idegeskedjünk állandóan minden apróságon. Idővel a tünetek is ritkulnak majd. Ha betegség okozza a problémát, azt kell kezelni. Amennyiben pedig egyszerűen csak hidegből jövünk be, vegyünk fürdőt, áztassuk be a lábunkat, netán masszíroztassuk meg valakivel az adott területet. A hideg és meleg vízzel történő zuhanyzás váltogatása jól serkenti a vérkeringést, ezzel is érdemes megpróbálkoznunk. Bizonyos illóolajok is jó szolgálatot tehetnek, nem is beszélve a szaunáról, ami szintén áldásos hatást gyakorol a vérkeringésre. És természetesen a mozgás, a rendszeres sport is segít abban, hogy rendbe tegyük szervezetünket.

Az interjút készítette: Dr. Draveczki-Ury Ádám

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...