Stevia magról nevelése


Hirdetés


Stevia magról nevelése

Egyre többen ismerik meg a csodálatos stevia növényt, ami egyfajta természetes cukor.

IMAG0151

Készülnek belőle kivonatok csepp, por és tabletta formában is.
Ezekről a kivonatokről a napokban olvasható volt egy cikk a BBC-news oldalán, amiben próbálták az édes gyógynövényt háttérbe szorítani.
Sok támadási felületet nem találtak a stevian, csupán három aprót.
1. Túl drága, ezért jobb a cukor.
(Ezt sejthettük, hogy támadni fogják a cukor adójának esetleges kiesése miatt)
2. Nincs hosszútávú kutatási eredmény ami bizonyítaná az egészséges tulajdonságait.
(Ezt a különleges növényt már régóta ismerik Paraguayban, ahol az indiánok mintegy 1500 éve használják édesítésre és gyógyításra. Ez nem elég hosszútávú?)
3. A növényből készült kivonatokat hasonló módon állítják elő, mint a cukrot így az sem lehet egészséges, és utóíze is van.
(Igen ezzel elárulták biztosra, hogy a cukor nem egészséges és tudjuk most már azt is, hogy érdemes otthon nevelni a steviankat, amiben biztos nem lesz semmilyen vegyszer)

Az egyre több helyen kapható stevia palántákról is sok fórumon olvashatunk hozzászólásokban, hogy vásároltam, de sajnos tönkrement.

Ennek különböző okai lehetnek:

– Rossz táplálás

– Nem megfelelő új környezet

– Ahol ezelőtt nevelték telenyomták tápoldattal

Ezért ajánlott otthon nevelni, mert arról tudjuk mit tartalmaz, ha már egyszer úgyis eszünk belőle.

STEVIA MAGRÓL VALÓ KELTETÉS KÉPEKKEL ILLUSZTRÁLVA

A magról keltetés a következőképpen történik:

1. Készítsünk elő egy átlátszó műanyag, vagy üvegtálat és tegyünk bele 2-3 cm vastagon általános virágföldet, vagy sima kertiföldet. Amennyire tudjuk nyomkodjuk szét, ne legyen darabos:

IMAG0123

2. Szórjuk rá a stevia magokat kb. 2 cm távolságba legyenek egymástól., ha megvagyunk óvatosan villával nyomkodjuk bele, de ne takarja be a föld:

IMAG0128

 

IMAG0130

3. Spricceljük be bő vízzel(ezt minden nap végezzük el akár többször is, amikor úgy látjuk szárad a föld), de ne áztassuk el a földet, majd tegyünk a tál tetejére celofánt(tartsuk párában):

IMAG0136

 

IMAG0137

4. 4-5 nap elteltével megjelennek az első kis levelek, ekkor még használjuk a celofánt egészen addig, ameddig a palántáinknak legalább 4 levele nem lesz.

IMAG0139

5. Mikor palántáink elérték a kb. 3 cm magasságot, a levelei erősek és úgy látjuk, hogy felkészült a cserépbe ültetésre(kb 2-3 hét), akkor készítsünk elő közepes méretű cserépben, tápanyagban gazdag földet és kanállal kiemelve ültessük át maximum 2 palántát távol egymástól egy cserépbe.

IMAG0140

 

IMAG0144

6. Innentől locsoljuk rendszeresen 2 naponta általában reggel vagy este.
Ha száraz a levegő, akkor naponta egyszer. Erős napsütésre még ne tegyük!
10-15 cm magasságot elérve erős szárú növényeinket félárnyékos helyre kiültethetjük, de jobb cserépben nevelgetni lakásban vagy fóliasátorban.

IMAG0145

Stevia magokat beszerezni az interneten egyre több helyen lehet, na de ki tudja melyik életképes…

Amennyiben valaki szeretne vásárolni minőségi STEVIA magot olcsón és nem tudja hol teheti meg, akkor írjon egy emailt a [email protected] email címre és segítünk!

Hirdetés


Hirdetés betöltése...